La Policia Municipal de Silla, pionera en controlar la violència de gènere
A través de la base de dades estatal, anomenada Sistema VdG, els agents poden seguir els passos de les víctimes i els agressors
Silla és un dels pocs municipis que compta amb un control permanent, per part de la Policia Local, sobre els casos de violència de gènere que s'hi donen al poble.
La falta d'efectius en la Guàrdia Civil, cap a l'any 2004, va generar la necessitat per part de la Policia Local, de començar a col·laborar recollint denúncies. Abans de l'aparició de la Ley Orgànica 1/2004, del 28 de desembre, de Mesures de Protecció Integral contra la Violència de Gènere, ja es feien els primers seguiments gràcies, sobretot, a la implicació voluntària i pionera de l'Ajuntament per tal de donar una millor resposta a aquest tipus d'actuacions.
No va ser, però, fins al 2010 que es va firmar un conveni amb el Ministeri de l'Interior, en el qual s'esclaria l'actuació de les forces policials municipals com a Policia Judicial. Amb aquest conveni, els policies de la plantilla adquirien nous drets i deures respecte de les dones maltractades al poble. El pas més important era l'accés a les bases de dades del Ministeri, on es detallen les condicions de cada dona i el seu agressor, així com tots els informes i les evolucions de cadascú d'ells.
Ara, la novetat ha sigut la instal·lació de les dos bases de dades estatals més importants al sistema informàtic del nou retén, situat en la Avinguda de Picassent.
A través del sistema, s'elabora un informe que es comparteix amb els serveis socials i amb el qual es té coordinació amb totes les institucions que poden tindre relació amb els casos de violència de gènere. Per altra banda, la Policia Municipal té un control permanent de les víctimes, a més de comptar dins del mateix grup d'agents amb un psicòleg, un sociòleg, un advocat i un criminòleg.
La particularitat d'aquesta forma de treballar a Silla quant a la violència de gènere, és que les víctimes reben una protecció personalitzada, ja que cada policia té adjudicades tres o quatre dones de les que ha d'encarregar-se i controlar amb continuïtat, depenent del protocol establert prèviament. Dins del cos de Policia existeixen sis grups formats per dos oficials i alguns agents, a la seua vegada aquestos grups són coordinats per dos inspectors que supervisen tres dels grups cadascú. I, a la vegada, tot açò està controlat per un grup anomenat “de coordinació general”. En definitiva, un model de treball on és més que complicat arribar a tindre errors.
Per tot això, els governs municipals que han estat al front de l'Ajuntament des de 2004, primer amb Teresa Badenes, després amb Josep Pitarch i més tard amb Francesc Baixauli, han valorat sempre amb positivitat la feina dels policies encarregats de la violència de gènere al poble. L'actual equip de govern, amb Serafín Simeón com alcalde, tampoc s'ha plantejat, pel moment, la possibilitat de reduir les ajudes enfocades a la protecció de les víctimes.