Successos

medi ambient

El massís de l'Ardenya comença a respirar tranquil

El foc que ha afectat Santa Cristina d'Aro, Tossa de Mar i Llagostera no es revifa i ja es considera controlat del tot

Dues dotacions dels bombers encara passen la nit remullant la zona cremada

La zona del massís de l'Ardenya i Cadiretes, que encara ahir estava amb l'ai al cor pendent de si la tramuntana revifava el foc, va respirar ahir al vespre més tranquil·la. El vent no va revifar el foc. El temor de l'efecte carbonera de les sureres –quan les soques segueixen cremant i amb una ventada pot revifar el foc– tampoc es va produir. El foc, per tant, es considera controlat del tot, segons van informar ahir fonts dels Bombers de la Generalitat. Tot i que des de dissabte a la tarda el foc estava ja en fase de control, el fort vent de les últimes hores va fer que la declaració de situació de control total de l'incendi es retardés fins ahir al vespre.

Un cop el perill del foc ja ha passat és l'hora del recompte dels efectes. Tot i que no s'han produït danys personals i els materials han estat mínims –dues retroexcavadores engolides per les flames a dalt de l'abocador de Solius, entre els més destacats–, la superfície cremada és molt important. Segons dades del cos dels Agents Rurals, s'han cremat 393,4 hectàrees, dels termes municipals de Santa Cristina d'Aro, Llagostera i Tossa de Mar. La major part, a l'espai d'interès natural (PEIN) del massís de l'Ardenya i Cadiretes. El cos dels agents rurals és qui haurà de determinar ara les causes del foc que es va originar cap a les dues del migdia de divendres prop d'un camí a tocar del monestir de Solius, a Santa Cristina d'Aro. La forta tramunta va fer que ràpidament s'estengués pel massís.

Torna la normalitat

Ahir també es va restablir del tot la normalitat a les carreteres de la zona. Tot i que el foc estava en fase de control dissabte a la tarda es va decidir mantenir tallats quatre quilòmetres de la carretera GIV-6821, a l'altura de Sant Grau, a Tossa de Mar. No era perquè el foc pogués causar problemes, sinó per facilitar les tasques dels bombers. Ahir, però, ja es va reobrir. Un altre dels efectes d'aquest foc, els 180 desallotjats, ja havien tornat a casa dissabte a la tarda.

LES XIFRES

2
dotacions
dels bombers han estat treballant tota aquesta passada nit remullant la zona afectada per l'incendi.
393'4
hectàrees cremades és el resultat definitiu del foc, segons dades del cos d'Agents Rurals

La resta d'incendis, controlats

A Calbinyà (Valls de Valira), nou camions mantenien en remull la zona mentre que només un camió restava als focs de Viu de Llevata (Pont de Suert) i Montanissell (Coll de Nargó) fent guàrdia.

El foc de la Ribagorça arriba al municipi de Vilaller, al Principat

L'incendi que continua viu al Pirineu i el més gran d'aquests dies es va revifar amb força en direcció sud-est ahir al migdia amb la reaparició intensa de la tramuntana. El front que dissabte amenaçava els nuclis d'Estet i Forcat, del municipi de Montanui, a la Franja de Ponent, ahir s'havia girat cap al sud afrontant el nucli de Ginast i entrant ja al terme de Vilaller, a l'Alta Ribagorça catalana. Els bombers de la Generalitat es van afegir a les tasques.

Controlen només començar un nou incendi al terme municipal de Sort

Un altre foc es va declarar ahir mateix a quarts de cinc de la tarda a tocar d'una casa de Montardit de Baix, al terme de Sort. Els mitjans aeris que remullaven el perímetre de l'incendi de Baix Pallars i Soriguera (Gerri de la Sal) van actuar ràpidament evitant que es cremés més d'una hectàrea de vegetació forestal. Precisament, a l foc de Gerri de la Sal ahir hi van estar treballant setze dotacions dels bombers, que també van deixar-lo controlat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.