Successos

Frontera permeable

vigilància

Malgrat la supressió del Tractat de Schengen i restablir-se els controls fronterers amb l'Estat francès, la policia vigila molt els punts habituals però hi ha via lliure en altres passos com ara Costoja, la Vajol i el coll de Banyuls

Vigilància al Ripollès.

Dos furgons de la Policía Nacional i cinc agents vigilaven ahir al matí el pas fronterer al coll d'Ares, a 1.610 metres d'altitud, al punt d'unió entre el Ripollès i el Vallespir.

Sense controls a l'Alt Empordà.

En el gran rètol que indica la divisió dels dos estats, al pas transfronterer sobre el riu Major entre Costoja i Tapis, ahir no hi havia cap control policial.

Via lliure per pista forestal.

Just després del monument a l'exili a la Vajol, passar a l'Estat francès es podia fer ahir sense problemes.

Des de la costa.

La policia no va muntar ahir controls transfronterers a la carretera que va del coll de Banyuls a Espolla.

Amb motiu de la reunió sobre política monetària que el Banc Central Europeu (BCE) va celebrar a Barcelona, el govern espanyol va decidir suspendre el Tractat de Schengen i restablir així els controls fronterers amb l'Estat francès. Però una ruta realitzada ahir en cotxe per dos reporters d'aquest diari ha permès constatar de primera mà i a peu de carretera que aquests controls tan sols es fan als passos on administrativament hi ha un punt fronterer, com són els casos de la Jonquera, Portbou i el coll d'Ares. En canvi, en altres accessos no tan coneguts, com són Costoja, la Vajol i el coll de Banyuls, hi ha via lliure per a ciutadans d'arreu, ja que s'hi pot circular còmodament perquè no hi ha cap control policial als passos fronterers entre els estats espanyol i francès.

12.30 h. Coll d'Ares

El primer accés fronterer per on comencem la ruta és el coll d'Ares, a 1.610 metres d'altitud, al punt d'unió entre el Ripollès i el Vallespir. Un cop passat Camprodon i Molló, per on hem vist circular una patrulla de la Guàrdia Civil i una de la Policía Nacional, i allà on acaba la C-38, ens trobem el primer control policial. Es tracta de dos furgons de la policia espanyola i un contingent que no supera les cinc persones. Un comandant i quatre subordinats d'uniforme tenen tallat l'accés a Catalunya amb un vehicle, diversos cons i senyals verticals alertant de la presència policial. En canvi, l'accés a l'Estat francès està totalment obert. Durant l'estona que hem passat al coll d'Ares tan sols han circulat dos vehicles en sentit sud, una situació habitual aquests dies en aquest punt fronterer. “El cert és que estem molt tranquils, no passen més d'una vintena de vehicles al dia”, comenta un dels policies. A part dels dos vehicles, per la carretera també han passat una excursionista que fa la ruta del Camí de la Retirada i un veí de la zona que demana ajuda als agents perquè se'ls ha escapat un cavall semental que ha aconseguit, altre cop, saltar-se el perímetre. Passada una bona estona, ens acomiadem de la Policía Nacional, que ja ha fet el canvi de torn, i agafem la carretera en direcció a Prats de Molló per la D-115.

14.00 h. Costoja

Deixem endarrere Sant Llorenç de Cerdans i el bonic poble de Costoja, i per la D-3 passem per sobre del pont transfronterer del riu Major que separa els dos estats. En aquest punt, malgrat que hi ha un rètol ben gros on posa “Espanya”, no hem trobat cap control policial, ni Policía Nacional ni Guàrdia Civil. Tampoc hem vist cap patrulla amb logotip que vagi fent tasques de vigilància en tot el recorregut de la GI-503 entre Tapis i Maçanet de Cabrenys.

16.00 h. La Vajol

Fem el coll de la Manrella i circulem cap a la Vajol, on, a través de la GI-505, topem amb el monument dedicat a l'exili i a Lluís Companys on una pedra recorda: “Has canviat d'estat però no pas de nació.” En aquest punt, i a través d'una pista forestal de terra, deixem endarrere territori de l'Estat espanyol i en trepitgem de francès. De nou, cap control policial a la vista, i la lliure circulació entre els dos països, malgrat suspendre's el Tractat de Schengen, torna a ser possible sense cap problema.

17.45 h. Coll de Banyuls

Tram final del nostre recorregut. L'últim objectiu és travessar la frontera des de la costa francesa, a través del coll de Banyuls, passant pel paratge natural del massís de l'Albera i acabant a Espolla, ja a Catalunya. Enmig d'una carretera on gairebé només hi pot circular un vehicle i que té un desnivell del 10% superem aquest obstacle sense trobar-nos la Policía Nacional ni la Guàrdia Civil. De nou va quedar demostrat que, almenys ahir, la frontera va ser permeable en tres punts del mapa gironí.

119
bitllets
de 100 euros ha intervingut la Policía Nacional en els controls establerts durant la suspensió del Tractat de Schengen a la Jonquera.
3
punts transfronterers.
La policia no va instal·lar ahir controls en tres accessos a l'Estat francès a través de carreteres de les comarques gironines.

Intervenen 12.000 euros en un control a la Jonquera

La Policía Nacional va detenir ahir tres persones amb gairebé 12.000 euros falsos en un control a la Jonquera que s'havia establert amb motiu de la suspensió del Tractat de Schengen. Segons un comunicat de la policia espanyola, les tres persones, detingudes per un delicte de falsificació de moneda, són d'origen magribí i van ser interceptades al seu vehicle a la sortida dels peatges de l'AP-7. Els agents estaven identificant els ocupants de l'automòbil quan un dels arrestats va llançar a l'interior un sobre que ocultava entre la seva roba. La policia va procedir a escorcollar el cotxe i va intervenir 11.900 euros falsos, distribuïts en 119 bitllets de 100 euros.

D'altra banda, durant les 128 primeres hores de suspensió del Tractat de Schengen van ser detingudes un total de vint persones als punts fronterers de Catalunya i Aragó, i s'ha negat l'entrada a l'Estat espanyol a 49 més. En el restabliment dels controls fronterers hi participen prop de 1.300 agents, que han controlat 299.364 persones en la seva entrada al territori estatal pels passos fronterers de la Jonquera, Portbou, Puigcerdà, Camprodon, Les i Canfranc, així com les fronteres aèries dels aeroports de Barcelona i Girona. Aquestes xifres mostren que no s'han produït més detencions de les ja habituals a les fronteres amb l'Estat francès. En una situació de plena normalitat, sense que s'augmentin els controls policials per fets com ara la suspensió del Tractat de Schengen, habitualment es detenen unes 120 persones al mes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.