El director del CCIB va ser assassinat d'un tret al cap per encàrrec d'un subordinat seu

Martínez Touriño va descobrir que un empleat cometia irregularitats i aquest va planificar el crim per «eliminar-lo»

Félix Martínez Touriño va ser víctima d'un crim planificat per un subordinat seu que temia que el directiu el rellevés del seu càrrec. Manuel Moreno Blancas ocupava el lloc de cap de serveis audiovisuals del Centre de Convencions Internacional de Barcelona (CCIB) quan Martínez Touriño va ocupar el càrrec de director de l'empresa que gestiona el CCIB l'abril del 2008. Amb la seva arribada el directiu va decidir fer una reestructuració de personal, que havia d'afectar Moreno. A més, segons assenyalaven ahir algunes fonts, Martínez Touriño va descobrir que Moreno, aprofitant el seu càrrec executiu, tenia contractats alguns serveis a empreses externes relacionades amb ell o familiars seus, probablement la seva germana. A causa d'això, Martínez Touriño va decidir tallar els privilegis de Moreno. Aquest va ser el motiu que va moure el cap de serveis audiovisuals del CCIB a decidir dur a terme l'assassinat. En va parlar amb la germana i van planificar qui podia cometre el crim. Per portar-lo a terme, la germana es va encarregar de reclutar, a través de la seva parella, d'origen colombià, sis persones –cinc de nacionalitat colombiana i una de peruana–. Segons va explicar ahir el cap de la divisió d'investigació criminal dels Mossos, l'intendent Josep Lluís Trapero, cap d'ells mai havia dut a terme un encàrrec d'aquest tipus i es van repartir les tasques: l'un aconseguiria l'arma, l'altre recolliria informació de Martínez Touriño, un altre dispararia el tret mortal i la resta donarien suport logístic al crim. A canvi de fer la feina, els sis implicats cobrarien una suma de diners. Es van instal·lar a Barcelona dos dies abans de l'assassinat per acabar de lligar fins a l'últim detall i aquell dilluns 9 de febrer l'autor material del tret no va dubtar a executar l'encàrrec. Però l'assassí, que tenia antecedents per delictes menors, va deixar empremtes a la pistola que va abandonar en un sac de runa mentre fugia pel carrer Casanova, una pista que va ser clau en la investigació.

Des del primer moment els Mossos van treballar en la hipòtesi que el crim havia estat obra d'un assassí a sou per la manera com s'havia comès. Juntament amb les empremtes que l'assassí havia deixat al lloc del crim, els Mossos tenien les imatges de les càmeres de seguretat d'entitats bancàries de la zona en què es veia com l'assassí fugia després de tirotejar Martínez Touriño. La investigació va dur els Mossos fins a Madrid i Toledo, on estaven establerts sis dels vuit detinguts. Però faltava per esbrinar qui havia encarregat l'execució. Després d'investigar l'entorn personal i professional de la víctima, els investigadors van descobrir que els cervells de l'atemptat eren Manuel Moreno Blancas, un subordinat de Martínez Touriño, que se sentia amenaçat pel directiu i temia una reestructuració de personal que el director del centre pretenia fer al CCIB, i la seva germana, que havia decidit ajudar-lo i havia tramat com executar l'assassinat.

L'operació policial es va dur a terme aquest cap de setmana, amb la col·laboració de la Guàrdia Civil. A Leganés i Parla, a Madrid, i Seseña, a Toledo, la Guàrdia Civil va detenir Juan Edgar Tamayo González, Jorge Andrés Madrid García, Juan Alberto Díaz Lince, Doris Elena García Bermúdez, Mayra Mariella Gularte Acuache i Johana Andrea Aguirre Mendoza, cinc de nacionalitat colombiana i una d'origen peruà, entre els quals hi ha l'autor material del crim. A Catalunya, els Mossos van detenir a Roda de Berà Manuel Moreno Blancas i a l'aeroport del Prat van arrestar la seva germana quan acabava d'arribar d'un vol procedent de Colòmbia. A més de les detencions, la policia va fer diversos escorcolls tant a Madrid i Toledo, com a Cornellà de Llobregat, on vivia Moreno, i en una casa de Roda de Berà, on el treballador tenia una segona residència. Tot just ahir a la tarda, els Mossos estaven escorcollant el despatx de Moreno a l'edifici del CCIB.

Els detinguts a Madrid i Toledo van ser traslladats ahir a Barcelona i avui està previst que els vuit detingut comencin a passar a disposició judicial.

La investigació encara no està tancada perquè la policia busca dos implicats més en l'assassinat que haurien fugit al seu país.

LA VÍCTIMA

FÉLIX MARTÍNEZ TOURIÑO
director del centre de convencions internacional de barcelona
Va ser assassinat el 9 de febrer d'un tret al clatell a la travessera de Gràcia quan anava a treballar. L'assassí va fugir a peu pel carrer Casanova

Rumors interessats

L'intendent Josep Lluís Trapero va aprofitar la seva compareixença davant dels mitjans per defensar la figura i la persona de Félix Martínez Touriño del qual va dir que «s'han dit moltes mentides, totes elles infundades». Segons Trapero, algunes de les hipòtesis que es van fer circular al carrer i entre alguns mitjans de comunicació, com ara que estava relacionat amb algunes xarxes de prostitució o que tenia negocis amb algun grup mafiós de l'est d'Europa, van ser rumors interessats que sospita que van sortir de l'entorn del principal sospitós i autor intel·lectual del crim, Manuel Moreno Blancas, que fins divendres continuava treballant amb normalitat al Centre de Convencions Internacional de Barcelona. Segons l'intendent, aquestes especulacions van fer molt mal a la família i en cap moment no van ser ni tan sols considerades pels investigadors.

Un sicari debutant

L'autor material del tret i algun dels còmplices es van desplaçar des de Madrid a Barcelona dos dies abans del crim per planificar sobre el terreny el que ja havien dissenyat sobre el paper. Durant aquests dos dies, van estar controlant els horaris de la víctima, els recorreguts i estudiant el lloc més oportú per assaltar-lo i la via d'escapatòria més ràpida. El pistoler va esperar Félix Martínez davant del portal de casa seva, al número 27 del carrer Santaló, el va seguir uns cent metres més enllà, a la confluència amb la travessera de Gràcia, es va posar una caputxa i li va disparar un tret al cap per l'esquena. L'assassí va fugir pel carrer Casanova, on va llençar el passamuntanyes i l'arma i es va esfumar probablement perquè algun dels altres còmplices l'esperava amb un vehicle. L'autor del tret era un sicari debutant i només tenia antecedents per delictes menors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.