Successos

successos

Extingits els focs de Sant Feliu de Buixalleu i Llagostera

Els bombers els van donar per controlats ahir al matí, van remullar els terrenys per evitar que revifessin i van quedar apagats a la tarda

Van cremar 8 hectàrees al Montseny i 1,1 a l'Ardenya

La complicació que els bombers temien durant les tasques d'extinció dels incendis forestals que es van declarar divendres a Sant Feliu de Buixalleu i a Llagostera finalment no es va produir i, ja des del mateix dia al vespre, van aconseguir encerclar les flames i estancar així l'extensió de terreny cremada. Els agents rurals han computat que, en el primer foc, han quedat arrasades 8 hectàrees d'alzines i roures al Montseny, mentre que a Llagostera, la superfície cremada ha estat d'1,1 hectàrees a la zona de la Banya Croua, entre el massís de l'Ardenya i el puig de les Cadiretes. L'evolució dels dos incendis va anar gairebé en paral·lel, ja que es van desencadenar divendres amb menys de dues hores de diferència, van entrar en fase de control el mateix dia a les vuit del vespre, es van donar per controlats ahir a les nou del matí i van quedar del tot extingits a la tarda.

L'alerta pel foc a Sant Feliu de Buixalleu va saltar a un quart de quatre de la tarda al nucli de Grions, al costat de la carretera GI-553, a l'altura del quilòmetre 5. En previsió que agafés més magnitud, els Mossos d'Esquadra van desallotjar quatre persones de la masia can Cerdanya i onze de la casa de colònies can Vandrell –malgrat que es va habilitar el pavelló, a la nit van poder tornar–. La policia, a més, va aconsellar als veïns de la urbanització Riuclar que es confinessin als habitatges i van augmentar el patrullatge a la zona per si la situació perillava per l'acumulació de fum.

La trentena de dotacions terrestres dels bombers, els onze mitjans aeris i els ADF que es van mobilitzar van actuar a contrarellotge per evitar que les flames arribessin al fons del barranc de Noalard. Cinc dotacions es van quedar treballant la nit de divendres a dissabte i, ja ahir, van remullar el perímetre per acabar d'apagar els punts calents.

Derivació d'helicòpters

Una dotació també es va quedar ahir fent guàrdia a Llagostera, on l'incendi va començar divendres a les cinc de la tarda al costat de la GIV-6821, a l'altura del quilòmetre 3,5. Les flames van començar en tres piles de llenya que va deixar algú que estava netejant el bosc. Dos dels pilons feien 2 metres d'alçada i 15 de llargada, i l'altre, 2 m d'alçada i 30 de llarg. Mentre el cap de guàrdia dels bombers sobrevolava en helicòpter Sant Feliu de Buixalleu, va veure la gran columna de fum que es va crear a Llagostera. Per aquest motiu, el temps de reacció va ser ràpid, ja que de seguida va derivar a l'Ardenya dos dels helicòpters que estaven desplegats al Montseny.

Tant l'alcalde de Llagostera, Fermí Santamaria, com el de Sant Feliu de Buixalleu, Josep Roquet, van destacar “la bona” actuació dels efectius que van treballar en l'extinció dels dos focs. Santamaria, però, va lamentar que, en ple estiu, algú deixés llenya apilada: “Hauria pogut ser un autèntic desastre. Encara que prevegin recollir-la aviat, cal ser cauts.” Va avançar que advertiran totes les empreses i els amos dels boscos del sector per tal que no ho facin; i va concloure que es tenen serioses sospites que l'incendi va ser provocat i, per tant, s'investigarà aquesta hipòtesi.

LA DATA

20.07.12
A un quart de quatre de la tarda
es va originar l'incendi de Sant Feliu de Buixalleu i a les cinc el de Llagostera.

LA FRASE

Per sort, a Llagostera es va poder encerclar el foc de pressa, ja que la zona era complicada
Enric Cano
cap de la regió d'emergències de girona


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.