Pautes bàsiques
El cos autonòmic policial fa xerrades en què dóna consells de seguretat als ciutadans
Una de les premisses en matèria de seguretat que tots els cossos policials sempre aconsellen als ciutadans és que no dubtin de comunicar-los qualsevol fet que els sembli sospitós. Dins el dispositiu de seguretat Nansa dels Mossos d'Esquadra –centrat, entre altres coses, a combatre els robatoris amb força a les urbanitzacions–, els efectius també recomanen als veïns que tinguin un agent de referència de l'Oficina de Relacions amb la Comunitat (ORC), per tal d'agilitzar el contacte amb el cos en cas que siguin víctimes d'algun incident o que, simplement, considerin important transmetre una informació. A part d'aquests dos punts, com que l'operació inclou patrullar per les urbanitzacions, de vegades els efectius aprofiten les rondes per donar-se a conèixer, per parlar amb els residents i per explicar-los de primera mà tot un seguit de consells bàsics de seguretat que els poden ser útils.
Aprofitar els descuits
Entre els advertiments, els insisteixen que no deixin les finestres o les portes dels immobles obertes; que es posin en contacte amb al cos de seguretat quan observin algun vehicle o persona que els cridi l'atenció o bé si detecten una situació anòmala en un habitatge de la zona; que no guardin objectes de valor dins dels automòbils ni els deixin tampoc a la vista; i que no deixin posades les claus del cotxe al contacte, encara que estigui al garatge o al jardí.
Segons comenta la intendent Teresa Laplana i l'inspector i cap de l'àrea regional de Recursos Operatius, Agustí Migó, tot aquest seguit de mesures serveixen, al cap i a la fi, per «dificultar la mobilitat dels delinqüents», que quan protagonitzen robatoris en habitatges d'urbanitzacions «estan atents i aprofiten els descuits dels amos de les cases».
«No s'ha de tocar res»
En cas d'haver estat víctima d'un robatori, des del cos s'insisteix molt que un dels condicionants per no posar impediments al treball dels efectius és «no tocar res» de l'escenari dels fets. A continuació, cal trucar de seguida al número 112 per avisar del succés o bé adreçar-se a la comissaria de referència o a la que hi hagi més a prop. Després, Laplana i Migó especifiquen que una patrulla es dirigeix fins al lloc de l'incident i que els investigadors fan una inspecció acurada de la zona. Posteriorment, també s'hi desplaça una unitat de la policia científica, que s'encarrega d'agafar les empremtes; i per últim, en el supòsit que el denunciant tingui problemes per adreçar-se a les dependències policials per presentar la denúncia, els agents en prenen nota allà mateix.
A la demarcació, els Mossos també disposen d'una unitat mòbil, que inicialment es va posar en marxa al Baix Penedès. En els delictes senzills, disposa dels elements necessaris per fer la inspecció ocular. L'objectiu és alleujar la victimització de qui ha estat objecte del delicte, ja que poc després de produir-se el succés, l'afectat pot formular la denúncia al mateix lloc on ha tingut lloc i, alhora, la unitat mòbil s'encarrega de registrar l'escenari i d'agafar empremtes. Per tant, això pot beneficiar tant la víctima com els investigadors, ja que els aporta més immediatesa en la resolució del fet delictiu.