Successos

Tribunals

Cinc mesos de presó per la mort d'un obrer sepultat per unes runes a Puigcerdà

Es va desplomar una paret durant la construcció d'un edifici de 14 plantes, el 19 de maig del 1998

Han estat condemnats vuit dels responsables de l'obra

El jutjat penal número 1 de Girona va ser escenari ahir de la vista oral per un accident laboral mortal que es va originar fa catorze anys a Puigcerdà. Emilio Mendoza Carrillo, un veí de Sant Jordi de Cercs que estava fent tasques d'encofrador en la construcció d'un pàrquing al número 7 del carrer del Claustre, va morir en caure-li al damunt una paret de quatre metres d'alçària que va cedir. A la banqueta dels acusats, s'hi van asseure vuit dels responsables de l'obra: Ramon Bosom, Manuel Álvarez, Antonio Cañas, Enric Garcia, Ovidio Cernadas, Ramon Camprubí, Antonio Rodríguez i Ramon Junyent. Entre els imputats hi ha promotors, contractistes, l'aparellador, un arquitecte i els dos encarregats. Un d'aquests darrers, Jose Julio Da Costa, va ser absolt de tots els càrrecs perquè quan va ser citat el cas ja havia prescrit. I, pel que fa a la resta, van admetre els fets i es va arribar a una conformitat entre les parts. La jutgessa els va imposar quatre mesos de presó per homicidi per imprudència greu, un mes i quinze dies de presó per un delicte contra els drets dels treballadors, una multa de 6 euros diaris durant un mes i mig, i quatre dies de localització permanent per lesions per imprudència greu. Van ser defensats pels lletrats Josep Dellano, Carles Monguilod, Jordi Solduga, Jordi Salgas, David Coma, Mario Huerga, Roberto Castells, Manel Montesinos, Narcís Pérez Moratones i Josep Maria Pou. I, en concepte de responsabilitat civil, l'asseguradora de l'empresa que duia a terme l'edifici, així com les de les subcontractades, indemnitzaran quatre dels familiars de la víctima amb un total de 322.032 euros pels danys morals.

El propietari de l'obra era Bosom Álvarez SA. La companyia va contractar Estructures Nober SL que, al seu torn, va subcontractar Rodríguez per a la cimentació, els murs de contenció i l'estructura de formigó armat. Tenien com a objectiu l'edificació d'un bloc de catorze pisos, amb immobles, garatges i locals comercials. El 19 de maig del 1998, els operaris feien un encofrat a l'aparcament subterrani sota una paret que corresponia a la part posterior d'un restaurant, quan un moviment de terres va provocar l'enderrocament del mur sobre seu. Mendoza va quedar sepultat per les runes i va morir per asfíxia i per les fractures que es va fer a les vertebres. Un veí de Balsareny va poder sortir sense ajuda, mentre que un tercer treballador, de Berga, va haver de ser rescatat en quedar atrapat per les cames. La fiscal considera que els acusats van incomplir la llei de prevenció de riscos laborals en no haver informat els peons dels perills existents ni de les mesures que havien d'adoptar per contrarestar-los.

322.032
euros
han de rebre d'indemnització en conjunt quatre familiars de la víctima, defensats per Ramon Fernández.
4
anys
de presó demanava inicialment el fiscal per als acusats. S'ha considerat l'atenuant de dilacions indegudes.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.