Successos

No troben els culpables dels incendis de l'Empordà

El jutjat de Figueres arxiva la causa perquè no s'han pogut identificar les persones que van tirar les burilles

El foc va cremar més de 10.300 hectàrees i hi va haver tres víctimes mortals

El jutjat de primera instància i número 6 de Figueres ha arxivat les dues causes que tenia obertes dels incendis de l'Empordà del juliol de l'any passat perquè no se n'han pogut trobar els culpables. Segons la interlocutòria, els incendis es van iniciar a la Jonquera i a Portbou, com a conseqüència de diverses burilles mal apagades. Van cremar més de 10.300 hectàrees i van provocar la mort de tres persones. El text destaca el “valor humà i solidari” de totes les persones que van participar en les tasques d'extinció.

Segons l'escrit de la interlocutòria, els fets es van iniciar a tres quarts d'una del migdia al pàrquing de la Comtessa, al quilòmetre 778,9 de l'N-II de la Jonquera, a conseqüència d'entre una i sis burilles mal apagades. El foc es va propagar “ràpidament” pel paratge del coll del Pertús a causa de les altes temperatures i el vent. Concretament, aquest incendi va afectar 10.276 hectàrees incardinades dels municipis de la Jonquera, Agullana, Darnius, Boadella i les Escaules, Terrades, Llers, Vilanant, Avinyonet de Puigventós, Cantallops, Capmany, Sant Climent de Sescebes, Masarac, Cabanes, Cistella, Biure i Pont de Molins. Part de la superfície cremada forma part dels espais naturals del massís de l'Albera, les Salines, els estanys de la Jonquera i la Garriga d'Empordà. A més, l'incendi va provocar talls en una dotzena de carreteres, entre les quals l'AP-7 i l'N-II, així com afectacions en la circulació de trens. Segons recull l'escrit, en total es van desallotjar més de 1.400 persones i es van haver de confinar els veïns de disset municipis. En total, segons el recompte del jutjat de Figueres, van resultar ferides 31 persones, que van ser ateses per cremades, intoxicació per fum i atacs d'angoixa, i una persona va morir com a conseqüència de l'explosió d'una bombona de gas mentre intentava apagar l'incendi, que havia arribat a la seva propietat.

Pel que fa al segon incendi, es va iniciar a les set de la tarda al quilòmetre 1,2 de l'N-260 a Portbou, a conseqüència d'una o diverses burilles que van ser llançades per la finestra d'un vehicle que circulava per aquesta carretera. El foc es va propagar ràpidament pel coll de Belitres per les altes temperatures i el vent. Precisament a l'N-260 hi havia una gran afluència de vehicles i, arran de l'incendi, els ocupants van entrar en pànic i els van abandonar. Segons la interlocutòria, “fruit de la por i els nervis”, no només hi va haver ferits, sinó també dos morts, un pare i la seva filla menor d'edat, que es van tirar a l'aigua per fugir del foc. L'incendi va cremar 45,6 hectàrees del massís de l'Albera.

LA DATA

22.07.12
Van tenir lloc
els dos incendis que van afectar uns divuit municipis de l'Alt Empordà.

“Negatiu” en l'informe dels Mossos

L'atestat de la unitat científica dels Mossos d'Esquadra conclou que, en les sis burilles que va analitzar, va obtenir un resultat “negatiu” a efectes de poder determinar a qui pertanyien.

Sensible amb “la vivència, el dolor i el patiment” dels afectats

El jutge Alexandre Contreras ha volgut fer constar en la seva resolució l'impacte que va suposar aquest incendi al territori. “Cada full d'aquesta causa intenta reflectir el valor humà i la solidaritat davant d'una desgràcia d'aquesta magnitud”, relata textualment l'escrit, que reconeix que “no es pot plasmar ni en aquesta ni en cap altra resolució la vivència, el dolor i el patiment de les persones que s'hi van veure implicades”.

Alliçonament en vista de la magnitud de la desgràcia

En la interlocutòria, el jutge Contreras també ha volgut donar una lliçó en vista de “la magnitud de la desgràcia”. “La societat ha de tenir present que la simple actitud, sigui imprudent o dolosa, de tirar una burilla encesa on no s'ha de tirar, pot derivar en múltiples conseqüències i efectes danyosos per a tothom”, sosté l'escrit. Pel jutge, el que va ocórrer a l'Empordà és un exemple que serà recordat per evitar incendis similars o pitjors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.