successos
“Els Mossos el van avisar fa temps que no vingués al pis”
Com que l'acusat de matar el fillol del rector de Riells acudia reiteradament al seu domicili, el capellà va demanar ajuda al caporal de Blanes
El jutge va prorrogar ahir la detenció de Lumalang
Eulogio Lumalang, el veí de Blanes de 44 anys i d'origen filipí que va ser detingut dijous de la setmana passada per haver apunyalat mortalment el fillol del rector de Riells i Viabrea, havia estat avisat temps enrere per la policia per tal que no freqüentés tan assíduament la casa del capellà, Jaume Reixach. Aquest toc d'atenció es va produir fa uns quatre anys. El mossèn explica que la situació s'estava tornant insostenible per la gran dependència que Lumalang havia agafat envers ell. És per això que, segons relata, va demanar al caporal dels Mossos d'Esquadra de la comissaria de Blanes que hi parlés i li digués que no anés al domicili de Reixach, situat al 6è B del bloc número 47 del passeig Pau Casals.
“Vaig aconsellar al caporal que no li comentés com si fos una ordre, perquè si no, Lumalang actuaria a la inversa. Jo en aquella època tenia molta feina, havia d'estar concentrat i l'Eulogio no sabia veure quan molestava o no. He tingut molta paciència. Malgrat que el caporal li va dir bé, va continuar venint. Trucava al porter automàtic de baix i també ho feia per telèfon, tant de dia com de nit. Vam acabar tornant a la situació d'abans, perquè encara era pitjor que tingués la sensació de rebuig.”
Reixach va conèixer Lumalang fa més de 20 anys, en un viatge que va fer a les Filipines. Des d'aleshores, el rector sempre li havia prestat ajuda “per una qüestió de principis”. Li va pagar el viatge a Catalunya, li va buscar una feina en un càmping, on va estar 15 anys i, ara que estava a l'atur, li donava sovint un cop de mà econòmicament.
“Havia intentat reeducar-lo, però ja intuïa que era perillós”, lamenta el capellà, que creu que Lumalang va tenir “un brot psicòtic” quan dijous va posar fi a la vida del seu fillol, a qui va clavar dues punyalades al tòrax amb un ganivet: “Últimament, l'Eulogio assegurava que sentia veus, i quan es va presentar al pis semblava que venia a executar una ordre.” La víctima, Odycleidson Kekeo Moraaes do Nascimiento, era un jove de 22 anys d'origen brasiler que feia uns 3 anys que vivia amb el mossèn. Reixach el va conèixer al Brasil i va decidir afillar-lo. I, tot i que no era el padrí oficial de Kekeo, l'estimava “com a un fill”.
Un intèrpret de tagàlog
Malgrat l'important desplegament policial que es va muntar el dia 5, Reixach qualifica de “lamentable” que els Mossos no trobessin l'arma homicida durant la inspecció ocular a casa seva, on es va produir el fatídic succés. Va ser el mateix rector qui, l'endemà, va localitzar el ganivet en un armari, a sota de la pica de la cuina. Estava a terra, al costat del cubell de les escombraries. Era de grans dimensions i, aparentment, no tenia restes de sang, ja que se sospita que l'arrestat el va netejar després del brutal atac. Dissabte, el capellà va avisar als Mossos perquè passessin a recollir-lo per analitzar-lo. Hi van acudir a darrera hora de la tarda i, ja a primera vista, van manifestar que no tenien cap dubte que era l'arma amb què l'acusat va perpetrar el crim.
Estava previst que Lumalang, assistit pel seu advocat Horacio Carlos Airaudo Mariño, passés a disposició judicial ahir al matí al jutjat d'instrucció número 4 de Blanes. El jutge, però, va prorrogar la seva detenció 24 hores més. L'acusat va sol·licitar un intèrpret de tagàlog, si bé en aquell moment no estava disponible; i la seva declaració es va assenyalar finalment per avui, a les cinc de la tarda.