Successos

tribunals

Un detingut per la baralla de Cap d'Any denuncia els mossos per lesions

Un dels tres veïns de Garriguella acusats d'agredir dos agents i la dona d'un d'ells diu que mai no va ser a l'escenari dels fets

El jutge obre diligències prèvies

Raúl Salas, un dels tres veïns de Garriguella que van ser detinguts per una baralla amb dos mossos d'esquadra que estaven fora de servei la nit de Cap d'Any, ha presentat una denúncia contra els agents per lesions. Segons la seva versió, mentre circulava amb el cotxe a prop de la casa on els policies feien la celebració amb la família, el van aturar per advertir-lo que anava molt ràpid, el van fer baixar de l'automòbil i el van agredir. La dona de Salas, Fina Jiménez, va desmentir ahir, però, que el seu marit circulés de pressa. Segons ella, anava a “30 km/h”. “Un home se li va posar davant i ell va haver de frenar per no atropellar-lo. Llavors, els mossos, acompanyats d'una altra persona, el van fer sortir del vehicle i, mentre dos l'aguantaven, un tercer li va clavar una pallissa.”

La lletrada d'un dels mossos, Sílvia Soliguer, va afirmar, en canvi, que els agents, en veure que Salas circulava a gran velocitat i de manera temerària per un carrer estret de Garriguella, li van dir que deixés de fer temeritats. El noi, en lloc d'afluixar, va fer altres passades donant més gas, fins que va baixar de l'automòbil. Es va encarar a un dels policies, s'hi va abraonar i tots dos van acabar a terra. Un cop drets, aquest efectiu i el seu company van mirar de calmar la situació i es van identificar com a mossos. Però el jove va reaccionar amenaçant que allò no acabaria així, va marxar i va tornar amb tres homes més –un d'ells encara no ha sigut detingut–. Portaven barres de ferro, amb les quals van colpejar presumptament els mossos. En la baralla, també va patir lesions la dona d'un dels policies, que és guàrdia urbana a Figueres. Els tres agents van ser atesos pel metge i disposen d'informes mèdics que acrediten les lesions.

Arran d'aquests fets, els Mossos van arrestar el 3 de gener Raúl Salas i dos veïns més de Garriguella, d'ètnia gitana, per una falta de lesions i per un delicte d'atemptat contra l'autoritat. Els altres detinguts van ser un seu cunyat, Juan Zaragoza, i un cosí de l'esposa de Salas, Ramon Jiménez. Per la seva banda, el conductor del vehicle va fer la denúncia contra els mossos per lesions el mateix dia 3 i, segons assegura, el van arrestar poc després de presentar-la.

“No es van identificar”

L'esposa de Salas va afegir que, després que el seu home tingués el primer enfrontament amb els mossos, va arribar a casa a peu “perquè no podia agafar ni el cotxe”, i va explicar què li havia passat. Josefina va detallar que va ser aleshores quan el seu marit va tornar a l'escenari dels fets amb el seu cunyat “per aclarir la situació” i va negar que hi haguessin anat amb barres de ferro o pals. “Els agents en cap moment es van identificar com a policies. Va ser una baralla com les cinquanta mil que hi ha cada any. El meu home va anar al metge el dia 1 al matí perquè tenia marejos, vòmits i contractures a les costelles. Tenim informes mèdics de tot.”

Pel que fa a Ramón Jiménez, aquest va sostenir que no va ser en cap moment a l'escenari dels fets, dels quals, va afirmar, no es va assabentar fins a les tres de la matinada. “El 31 de desembre, vaig estar a l'hospital perquè hi tinc l'avi ingressat. A l'hora de les campanades vaig marxar amb la xicota i uns amics a la festa de Cap d'Any que es feia a Garriguella. Tinc fotos en les quals fins i tot hi surt l'alcalde que poden acreditar que jo era a la celebració.”

Una altra acció de suport

Dissabte passat, el jutge ja va prendre declaració a les parts i als testimonis, i ahir estava previst que se celebrés un judici ràpid al jutjat d'instrucció número 2 de Figueres. No obstant això, els advocats dels tres veïns de Garriguella van demanar més temps per aportar proves. El jutge va decidir obrir diligències prèvies i va iniciar el procés d'instrucció del cas, pel qual s'acabarà celebrant un judici ordinari. A l'exterior dels jutjats, membres dels Mossos es van tornar a concentrar per mostrar el seu suport als seus companys. Dissabte es van aplegar un centenar d'efectius, i ahir van ser una cinquantena.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia