Successos

rescats marítims

Els corrents marins fan avortar el primer intent de rescat de l'ultralleuger

Els submarinistes de la Guàrdia Civil es van trobar que s'embolicaven amb el paracaigudes de l'aparell i van haver de pujar a la superfície pel risc que corrien

El primer dia de la complicada operació per recuperar l'ultralleuger i els cossos dels seus tripulants, enfonsats a 89 metres de profunditat davant del cap de Norfeu, va acabar ahir sense que els submarinistes del grup de gran profunditat del GEAS de la Guàrdia Civil poguessin recuperar els cadàvers ni les restes de l'aparell sinistrat. Ahir, els submarinistes, que van tornar a disposar del robot del Bon pigall, van fer una immersió que van haver d'avortar perquè els corrents marins inesperats, que anaven en la direcció inversa a la superfície i al fons, movien el paracaigudes desplegat de l'aparell, que s'enredava i posava en risc la seguretat dels bussos, que van abandonar l'operació després que un d'ells va quedar enganxat per una part del paracaigudes. Està previst que aquest matí es reprengui l'operació; s'intentarà reflotar l'aparell i, un cop estabilitzat amb globus a la superfície, se'l remolcarà fins al port de Roses. En el cas que sigui molt dificultós treure l'ultralleuger sencer, s'optarà per rescatar els cadàvers dels dos tripulants i deixar l'extracció de l'aparell per a més endavant.

Les tasques són especialment complicades perquè l'aparell és a 89 metres de profunditat i, a més a més, el paracaigudes de l'ultralleuger està desplegat i tapa la cabina, on hi ha els cossos de Joana Romo i Antonio Marcos Nadal de Anzizu.

Per això ha calgut mobilitzar els especialistes del grup de busseig de gran profunditat de la Guàrdia Civil, que compta només amb dotze submarinistes en tot l'Estat capacitats per fer immersions de fins a cent metres. A Roses han vingut dos agents de Madrid, tres bussos especialitzats més d'Osca, dos de Valladolid, així com el caporal de l'Estartit, Fernando Aguirre, que també forma part d'aquest grup especialista en immersió de gran profunditat, que té una càmera hiperbàrica a punt per si algun agent necessita recuperar-se de la descompressió. Els submarinistes que baixen fins al punt on hi ha l'ultralleuger porten una mescla de tres gasos (oxigen, nitrogen i heli) que els permet estar uns quinze minuts al fons; com a màxim, la immersió pot durar noranta minuts. El 2012 aquest grup va recuperar el cos d'un submarinista que era a noranta metres al fons del mar, a Lanzarote, i l'any passat va treure un altre bus mort a setanta-cinc metres, a la costa de Santander.

Vaixell enfonsat del tot

El pesquer Nuevo río verde, que va naufragar dimecres davant de les illes Formigues, es va acabar d'enfonsar del tot ahir a la matinada a uns quatre metres de profunditat. El pesquer havia quedat enfonsat a mitges després de naufragar però l'enfonsament total no perjudica les tasques de reflotar-lo, que són a càrrec de l'empresa privada que ha contractat l'armador, amb la supervisió de Salvament Marítim. El bot auxiliar del Nuevo río verde també es va enfonsar amb el vaixell. L'accident va obligar a activar el pla per contaminació accidental de les aigües marines a Catalunya (Camcat) pel vessament de combustible. La taca de combustible, que els corrents van anar arrossegant mar endins, es va evaporar sense dificultats i el pla ja s'ha desactivat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]