Successos

judicial

Absolt un lladre per “mala praxi” dels Mossos

L'Audiència de Girona exonera l'acusat d'haver robat en una casa de Vilafant

Els agents van ensenyar una sola foto a la víctima i la magistrada creu que el reconeixement va ser “induït”

L'Audiència de Girona ha absolt un lladre multireincident acusat d'haver robat en una casa de Vilafant el novembre del 2012 perquè els Mossos d'Esquadra van cometre “mala praxi” i “irregularitats greus” per identificar-lo. Marcos Foraster s'enfrontava a sis anys de presó per un delicte de robatori amb força en una casa habitada amb un agreujant de reincidència. Segons recull la sentència de la secció tercera de l'Audiència de Girona, els agents que es van encarregar de la investigació van ensenyar una sola fotografia del sospitós a l'únic testimoni que podia identificar el lladre: el fill menor d'edat del propietari de la casa on havien entrat a robar.

Els fets van tenir lloc cap a les set de la tarda del 24 de novembre del 2012, quan un lladre va saltar la tanca d'una casa situada al carrer Lleida de Vilafant i amb un objecte punxant va forçar una porta per entrar al domicili. Un cop dins, va regirar la casa i va agafar diversos objectes, com ara joiers o ampolles de perfum. Mentre el lladre encara buscava objectes de valor, el propietari de l'immoble, juntament amb el seu fill menor d'edat, va tornar a casa. Quan van arribar van veure que un llum de la casa estava obert i van veure passar una ombra per davant la finestra del pis superior. Immediatament van trucar als Mossos d'Esquadra i van anar a avisar els veïns. Aleshores, el lladre va saltar des del segon pis fins al carrer i va arrencar a córrer per evitar que l'atrapessin. El menor, juntament amb un veí, el va perseguir i va aconseguir veure-li la cara, tot i que només de reüll i en moviment. Arran de la identificació que el menor va fer del lladre amb la fotografia, van detenir Marcos Foraster. El delinqüent va negar ser l'autor del robatori i va assegurar que el dia dels fets estava “en algun lloc drogant-se”.

Tal com demanava l'advocat de la defensa, Antoni Quera, la sentència conclou que la identificació va ser “induïda” perquè, de forma totalment irregular, els agents que es van encarregar de la investigació van ensenyar només una foto al menor preguntant-li si era el lladre que havia vist.

Influència al menor

Tot i que la sentència considera que els Mossos segurament només van ensenyar una fotografia de l'acusat perquè devien tenir sospites que era el lladre, també apunta que, “per molt lícites que fossin les intencions dels investigadors, els agents no podien desconèixer que aquesta mala praxi ha pogut determinar, influir o condicionar el reconeixement posterior del sospitós”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia