L'ADN exculpa els firaires sospitosos de l'assassinat de l'equatoriana trobada a Òrrius
El jutjat de Mataró ha arxivat la causa per la mort de l'equatoriana Luisa Yessenia Vélez Gorozabel
Els Mossos d'Esquadra van imputar Josep Pérez López, veí de Lliçà d'Amunt, i Damian Sebastian Maniak, polonès i veí de Terrassa, en considerar que Luisa Yessenia tenia el mateix perfil que les altres cinc prostitutes de carretera que aquests dos firaires havien assaltat per robar-les, i en algun cas violar-les, entre el 15 de gener i el 7 de març del 2006, al Gironès, la Selva, el Vallès Oriental i també a Lleida. Els Mossos trobaven molt sospitós, i així ho van fer constar a l'informe tramès al jutjat, que els assalts perpetrats per dos homes, un de gran i un altre de més jove, que es desplaçaven en un Volkswagen Golf, cessessin després de l'assassinat de Luisa Yessenia i la detenció de Pérez López, que va ser detingut el 28 de juliol mentre muntava la parada a la Garriga (Vallès Oriental). Per comprovar si la hipòtesi policial tenia solidesa, el jutjat de Mataró va ordenar el juny de l'any passat, quan els sospitosos ja estaven empresonats, que se'ls agafessin mostres d'ADN per comprovar si el perfil genètic corresponia a les restes biològiques que es van trobar al cos, la samarreta i un mitjó de la víctima, o a la saliva de les burilles que es van trobar al costat del cadàver. Els resultats de les anàlisis fetes al laboratori han demostrat que no hi ha correspondència entre l'ADN de la saliva dels firaires i cap de les mostres trobades a l'escenari del crim, que se sap –això sí– que són d'homes. Els Mossos també van analitzar la composició de la terra que van recollir a la pedrera on es va trobar el cadàver, al voral del km 10 de la carretera BV-5001, on suposadament parava la noia, i la van comparar amb les mostres recollides als pneumàtics i pedals del Golf que empraven els firaires. Però aquestes anàlisis tampoc no han aportat dades que els incriminessin i, davant la manca de proves, el jutjat número 2 de Mataró ha decidit arxivar de manera provisional el cas, per manca d'un autor conegut.
Tot i que el jutjat els ha exculpat de l'homicidi, els dos firaires continuen a la presó, on compleixen la pena de quatre anys i mig de privació de llibertat per cinc assalts a prostitutes de carretera. Inicialment el fiscal els havia demanat una condemna de 25 anys de presó.
«Volia una vida millor»
«La meva germana se'n va anar per veure si millorava la vida dels seus fills econòmicament: va marxar amb esperances i només hi va trobar la mort», declarava a El Punt María Dolores Vélez, germana de la noia assassinada. Yessenia, que era originària de Portoviejo, a l'Equador, on encara viuen els seus pares, era divorciada i tenia quatre fills –de 7, 9, 10 i 12 anys– quan va marxar cap a Catalunya. Els fills van quedar-se a càrrec d'una altra germana, Consuelo. La germana que viu a Quito fou la darrera persona que va parlar amb ella, el 21 de març del 2006. Eren les 5 de la tarda a Quito i les 11 de la nit a Catalunya. Yessenia li va dir que havia sortit de la feina (la germana pensava, o això diu, que Yessenia treballava en una empresa de venda de fruita) i anava cap al seu domicili. L'endemà, una altra germana va provar de trucar-li al mòbil però Yessenia no va contestar i ja no en van saber res més. Uns dies després, un «amic» va denunciar-ne a Barcelona la desaparició i deu dies després el cadàver va ser descobert a l'entrada d'una pedrera a Òrrius. La família Vélez ho ha fet tot –fins i tot s'han dirigit al president del seu país, Rafael Correa– per intentar que el cos de la noia torni a l'Equador. Però això no ha estat possible. «Ja no sabem on recórrer. El jutjat de Mataró insisteix que no podem repatriar el cos fins que hagin passat 5 anys», lamenta María Dolores. Yadira, també germana de la morta, es queixa que ningú de la família no ha pogut identificar el cadàver, ni tan sols no n'han vist la fotografia, i lamenta que quan la seva germana María Dolores va demanar viatjar a Espanya per fer tràmits les autoritats li van denegar el visat.