Successos

Fi al supermercat de la droga

Els Mossos desarticulen al Baix Penedès una organització de distribució d'heroïna a tot Catalunya

És l'operació més gran per aquest tipus de droga mai feta pel cos policial des del seu desplegament

La xarxa tenia com a centre un magatzem de droga a Banyeres

Els Mossos d'Esquadra han posat fi a una xarxa de distribució d'heroïna a gran escala que, des de l'interior del Baix Penedès, feia arribar la droga tant a la demarcació de Tarragona com a la de Barcelona. La desarticulació d'aquest magatzem d'estupefaents, centralitzat a Banyeres del Penedès, és considerada l'operació més gran sobre aquest tipus de droga mai feta pels Mossos d'Esquadra a Catalunya des del seu desplegament, així com la més important a tot l'Estat des de principi d'any, segons dades facilitades ahir pel cos policial català. En total, hi ha 36 detinguts, vint dels quals estan en presó preventiva, malgrat que no es descarta que es produeixi alguna altra detenció en les pròximes setmanes.

Seguiment llarg

L'operació, que ha estat tutelada pel jutjat d'instrucció número 2 del Vendrell, ha suposat el decomís també de 35 quilograms d'heroïna, una quantitat de droga que es calcula que en el mercat negre hauria arribat a un valor de més de dos milions d'euros.

La xarxa desarticulada tenia com a epicentre el municipi de Banyeres del Penedès, on tenien constituït un magatzem on acumulaven l'heroïna que rebien via Holanda. Des d'allà, els membres de l'organització criminal s'encarregaven de posar-se en contacte amb els venedors al detall de les demarcacions tarragonina i barcelonina, i posar en marxa la distribució fins a aquests punts un cop s'havia arribat a un acord amb els venedors.

La investigació va arrencar amb el seguiment que els agents de la unitat d'investigació del Vendrell van fer al barri de Pisos Planes de la capital del Baix Penedès, a causa dels continus moviments de venda de droga al detall al carrer. “Era un veritable supermercat de la droga, obert 24 hores al dia”, va detallar Eduard Vicenç, sotsinspector cap de la unitat territorial d'investigació del Camp de Tarragona. A partir del seguiment de la distribució d'heroïna en aquest barri, els agents van detectar la seva connexió amb una xarxa de distribució superior, fet que va implicar que l'operació passés a ser dirigida per la divisió d'investigació criminal del cos policial a Tarragona. “Vam detectar una organització més complexa, amb enllaç directe a l'estranger, i epicentre als municipis de Banyeres, l'Arboç i Sant Jaume dels Domenys”, va explicar Vicenç.

Amb aquestes dades, els agents van dur a terme una vigilància intensiva de la xarxa per la imminència de l'arribada d'un carregament de droga des d'Holanda. Després de deu dies, es va produir l'arribada d'una furgoneta amb matrícula holandesa el 16 d'octubre, fet que va ser el tret de sortida per a la posada en marxa de l'operació, amb la participació d'una quarantena d'agents. Entre el 16 i el 19 d'octubre es van efectuar detencions als tres municipis de l'interior del Baix Penedès, que van anar seguides d'una segona fase entre el 23 i el 25 d'octubre al Vendrell i Tarragona, centrada en els punts de distribució al detall.

Dels 36 detinguts, vint d'ells són de nacionalitat marroquina, la majoria dedicats a la tasca de comandament i organització de la xarxa. Tots ells estaven en situació regular al país, i fins i tot cobraven ajuts oficials. “Tenien una forma de vida molt humil aquí, però tenim constància d'enviaments de diners al Marroc, on es dedicaven a comprar propietats als seus llocs d'origen”, va detallar Vicenç. Segons els càlculs dels Mossos d'Esquadra, en 26 dies de seguiment la xarxa hauria facturat més de 12.000 euros en heroïna i 1.600 euros en cocaïna.

Repunt del consum

L'activitat d'aquesta organització de distribució de la droga coincideix amb un repunt del consum d'heroïna detectat darrerament. “És un reajustament lògic que augmenti l'oferta si hi ha més consumidors”, va assegurar l'intendent portaveu dels Mossos d'Esquadra, Xavier Porcuna.

LES XIFRES

36
detinguts
hi ha hagut durant tota l'operació. Encara hi ha ordres de recerca en marxa per a nous implicats.
2
milions
d'euros és el valor que hauria tingut en el mercat negre la quantitat d'heroïna trobada, 35 quilos.

Pisos Planes, la porta d'entrada

La pista que va servir per iniciar la investigació que ha conclòs amb la desarticulació de la xarxa es va trobar al barri de Pisos Planes del Vendrell, conegut pels problemes de pobresa i de venda de drogues, que són denunciats reiteradament pels veïns. “Pràcticament des del nostre desplegament a la zona hem tingut coneixement de l'activitat de venda il·legal de drogues en aquest barri”, va reconèixer el sotsinspector Eduard Vicenç.

El barri, separat del centre del Vendrell per la carretera de Valls i limítrof també amb el terme municipal de la veïna Santa Oliva, ha concentrat en els darrers anys un elevat nombre de veïns d'origen estranger i ha estat fortament sacsejat per la crisi. Pisos Planes ha omplert titulars en els darrers anys per incidents com ara la tràgica mort, el mes de març passat, de quatre menors en incendiar-se el pis que la seva família havia ocupat, i enfrontaments entre veïns del barri i agents dels Mossos d'Esquadra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia