Successos

Interior diu que en el rescat de les Llosses es va aplicar “el procediment establert”

L'Ajuntament de Campdevànol lamenta que, al llarg de la nit, ningú els avisés de la recerca

El conseller d'Interior demanarà explicar l'actuació al Parlament

Els requeriments perquè s'esclareixi com es va gestionar tot el dispositiu de rescat dels dos joves que van morir intoxicats pels gasos del vehicle, al Ripollès, continuen en augment. Les víctimes, Mireia Pujols González, veïna de Manlleu, i Alfonso Picado Ortega, de Campdevànol, van ser trobats sense vida dins del cotxe amb què van anar a la muntanya. Els bombers els van localitzar dimecres a tres quarts de deu del matí al camí de Llentes, a les Llosses. Ahir, des del Departament d'Interior, es va emetre un breu comunicat amb relació als fets. En la nota, s'indicava que, “tal com correspon”, es va obrir des d'un primer moment una investigació interna, en la qual s'ha recopilat “informació detallada” de com van operar els diferents cossos d'emergències. S'hi afegia que, després d'una primera anàlisi, “se'n desprèn que es van aplicar els procediments establerts”. I, en darrer lloc, s'avançava que el conseller d'Interior, Ramon Espadaler, demanarà demà comparèixer al Parlament “per explicar amb detall” com es va desenvolupar el dispositiu.

Aquesta resposta arriba després que ICV-EUiA, el sindicat UGT dels bombers i l'Ajuntament de Campdevànol hagin posat en qüestió l'actuació. Unes hores abans que Interior publiqués el comunicat, el consistori de Campdevànol va sol·licitar precisament al Departament que “obrís una investigació formal encarada a esclarir les causes i les circumstàncies que van originar la mort de la parella”. Segons considera l'equip de govern, “és necessari determinar de quina manera es van encadenar els fets, amb la voluntat que tot plegat serveixi per evidenciar si quelcom va fallar”. L'Ajuntament de Campdevànol, així mateix, insta el Departament “a prendre en consideració l'important coneixement de l'entorn que tenen els vigilants municipals i els voluntaris de protecció civil local, ja que en situacions com aquestes esdevenen en molts casos una ajuda indispensable per a la recerca”. L'alcalde, Joan Manso, va lamentar que no s'haguessin pogut activar aquests dos cossos perquè, al llarg de la nit, ningú els va informar que s'estava realitzant l'operatiu. Per tot plegat, responsables de l'Ajuntament preveuen reunir-se amb membres d'Interior els propers dies amb l'objectiu de valorar conjuntament els fets.

Crítiques al 112

El sindicat UGT dels bombers denuncia que des del 112 no s'activessin efectius del cos des del principi. Quan passaven dos minuts de tres quarts d'una de la matinada, Picado va trucar al telèfon d'emergències 112 i va comunicar que la seva companya es trobava malament. Va manifestar que eren al camí de Llentes, que eren dins del cotxe i que no podien moure'l perquè els havia quedat encallat en un bassal de fang. Van embarrancar al bosc, entre les Llosses i Campdevànol.

El 112 va informar els Mossos d'Esquadra i el SEM. Els sanitaris van constatar que no podien accedir a la pista forestal pel mal estat. Quan van advertir de la dificultat, el 112 va contactar amb els bombers, que van ser alertats 25 minuts després de l'avís de Picado. Van trucar-li, però llavors ja no va ser possible parlar amb ell.

El gros de la recerca es va acabar fent a peu per les males condicions de la pista. A dos quarts de sis de la matinada les tasques es van aturar. Ja a la sortida del sol es va enlairar l'helicòpter dels GRAE, que va albirar el cotxe de les víctimes. Van morir intoxicats pels gasos del vehicle en haver engegat la calefacció, amb la mala fortuna que el tub d'escapament va quedar taponat mentre intentaven sortir del fang.

El sindicat, alhora, lamenta la falta d'un tot terreny al Ripollès –a la nit, els bombers de Ripoll, amb una furgoneta Kangoo 4x2, tan sols van aconseguir avançar uns 100 metres, i els GRAE d'Olot, amb un 4x4, quasi un quilòmetre–. A banda, els diputats d'ICV-EUiA demanaran al conseller si quan es va fer la primera trucada del jove al 112 es van prendre les dades per a la geolocalització i si se li van donar les recomanacions adients per atendre una persona inconscient dins d'un automòbil.

LA XIFRA

25
anys
tenia Mireia Pujols, veïna de Manlleu. L'altra víctima, Alfonso Picado, tenia 28 anys i era de Campdevànol.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia