Successos

Rajada de trets per matar un emú

Els Mossos van engegar onze trets per abatre un emú que rondava per l'aparcament del restaurant La Barca

Van provar d'encapellar-lo amb unes tovalles però no es va deixar agafar

L'emú va ferir dos mossos

Els Mossos volien encapellar l'emú amb unes tovalles però no van poder

Onze trets van disparar els Mossos del servei antiavalots per matar un emú que se'ls resistia i que va ferir dos agents a cops de pota quan els policies van intentar encaputxar-lo i reduir-lo, després que el localitzessin rondant per l'aparcament del restaurant La Barca de Bescanó. L'emú feia hores que voltava per la zona; es mostrava pacífic fins i tot quan la mainada l'anava a mirar, però es va enfurismar de mala manera quan els Mossos van intentar agafar-lo.

La història de l'emú abatut a trets es remunta a dissabte passat. Tot i que els responsables, treballadors i clients de La Barca feia estona que veien l'emú que voltava amunt i avall a la zona de l'aparcament, a tocar d'uns horts, no va ser fins a quarts de dotze de la nit que algú va trucar als Mossos per avisar que hi havia “un estruç” abandonat a prop del riu, davant del restaurant La Barca de Bescanó. Una patrulla dels Mossos de seguretat ciutadana s'hi va adreçar per fer-se càrrec de la situació. Un cop allà, els Mossos van comprovar que no es tractava d'un estruç, sinó d'un emú, una au grossa força similar.

“De cop i volta vàrem veure entrar un mosso que ens va demanar si li deixàvem un llençol”, explica una treballadora del restaurant, que inicialment va pensar que demanaven el llençol perquè algú havia pres mal. El mosso volia una peça de roba per tapar el cap a l'emú, una tècnica que sembla que dóna bons resultats per aconseguir que aquesta mena d'animals quedin amansats i quiets. El 2001, encaputxar un estruç que s'havia escapat a Canet d'Adri els va donar bons resultats i el van poder reduir sense dificultats.

Amb l'emú de Bescanó la cosa no va resultar tan fàcil. En lloc d'un llençol, els responsables de La Barca van deixar als Mossos unes estovalles de taula i els agents es van disposar a encapellar l'emú. Però l'emú va oferir forta resistència i van començar les corredisses. Dos mossos van rebre forts cops de pota que els van deixar ferits lleument i es van haver d'anar a curar a urgències. Passava l'estona i no hi havia manera d'atrapar l'emú. Els Mossos van intentar demanar ajuda als agents forestals, que disposen de dards sedants idonis per deixar els animals fora de combat una estona i poder-los lligar. Però la resposta que van obtenir va ser que durant la nit no tenien servei disponible i que, en tot cas, fins l'endemà a les nou no els podien enviar efectius.

Els Mossos van fer gestions per la zona preguntant si hi havia alguna granja o criador d'emús, per si trobaven l'amo i els podia ajudar. Però no el van localitzar i, tement que l'emú, ja prou esvalotat, no arribés fins a la carretera principal, que no és gaire lluny, i pogués suposar un perill, van decidir mobilitzar els agents de l'àrea regional de recursos operatius (ARRO), dotats amb vestimenta i material antiavalots, per poder fer front a l'emú. Quan van arribar els agents de l'ARRO, van resoldre l'incident amb l'emú engegant un total d'onze trets per abatre l'animal.

Un cop van tenir l'animal abatut, els efectius policials es van retirar però el cadàver de l'emú va quedar estès a terra al final de l'aparcament, ja que, segons van explicar els policies als responsables del restaurant, l'aixecament del cadàver no era possible fins l'endemà, quan disposessin del servei dels forestals per poder-lo retirar. De manera que el cos de l'emú abatut va estar moltes hores a l'escenari dels fets fins que el van anar a recollir.

Els responsables de La Barca ahir encara no tenien constància del lloc d'on podia haver sortit l'emú que va motivar el tiroteig dels Mossos. Tot i que a la zona hi ha molts horts i alguns dels veïns tenen bestiar, com un que té un burro català, ningú tenia constància que tinguessin cap emú als corrals de la zona. Els emús són originaris d'Austràlia, són unes aus molts grosses, que no poden volar però que poden arribar a córrer a 90 km/h. Són semblants als estruços però d'una mida una mica més petita. La carn és comestible i a Catalunya hi va arribar a haver una trentena de granges que es dedicaven a criar-ne.

LA XIFRA

11
trets
van disparar els Mossos per matar l'emú, que no es deixava agafar

Odissees policials amb animals

No és el primer cop que els Mossos es troben amb un servei dificultós per problemes generats per animals. Una autèntica odissea van patir el dia que els ximpanzés de la fundació Mona van decidir escapar-se. Un dels animals va acabar abatut a trets per un mosso que se'l va trobar de cares a l'entrada d'una casa i va témer que l'ataqués. Un altre dels micos evadits va morir de resultes d'una sobredosi de Betadine que es va prendre ell mateix quan va entrar a la furgoneta dels veterinaris. Un tercer va ser capturat viu després de ser adormit amb dards al final d'una persecució que va durar hores i hores. I surrealista va ser l'episodi d'Olot quan els Mossos van haver de sotmetre a la prova de l'alcoholèmia un poni que participava en un comiat de solter davant la sospita que durant la ronda pels bars havien emborratxat el quadrúpede. La ineptitud òbvia del poni per bufar va fer que se li extragués sang. Les anàlisis van descartar que hagués begut alcohol.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia