Successos

Jutgen tres acusats d'assaltar camions carregats de tabac

Els robatoris van ser a Riudarenes, Girona i Fornells

Els imputats neguen els fets

El sospitós de donar les instruccions diu que només havia pagat un dels imputats per feines com la neteja del jardí

La secció tercera de l'Audiència de Girona va ser l'escenari ahir de la primera sessió d'un judici contra tres presumptes membres d'una banda dedicada a assaltar camions carregats de tabac. Els acusats són Miguel Nieto Quiñones, Ricardo Andrés Holguín Palacio i Edwin Alexander Madrigal Agudelo, els quals són defensats pels advocats Narcís Badosa, Joan Pere Zapata i Carles Monguilod, respectivament. Segons manté la fiscalia, Nieto era qui dirigia les operacions: “Com que treballava com a repartidor de tabac, obtenia informació per planificar els atracaments. Decidia quines furgonetes o camions havien de buidar, estudiava les rutes i aconseguia els vehicles necessaris per perpetrar els robatoris, que encarregava executar a Holguín i a Madrigal.” Per a Nieto, el fiscal demana 25 anys de presó, i per als seus dos suposats còmplices, una pena de vint anys. Un dels saquejos, que al final va resultar frustrat, va tenir lloc a Riudarenes el 19 de juliol del 2012; un altre, a Girona el 13 d'agost d'aquell any, i un tercer, a Fornells de la Selva el 5 d'octubre.

En la seva declaració, Nieto va manifestar que va conèixer Holguín en un bar “sis o set mesos” abans de ser detinguts: “Ell em va explicar que un amic seu tenia tabac de contraban i que em podria sortir a 1.000 euros la caixa. Li vaig dir que si no era tabac espanyol no en compraria. En vam parlar, però no vam arribar a cap pacte.”

“Feia les meves rutes”

A preguntes del fiscal, els processats van negar que haguessin planejat o comès cap assalt a camions de tabac de l'empresa Logista ni a una furgoneta de la companyia Disveng Màquines. Nieto va subratllar que es dedicava “al seu treball i a seguir les seves rutes”: “Jo tenia llogades màquines de tabac en bars. Comprava el tabac en estancs i m'encarregava de recarregar-les.” Va precisar que per l'única cosa que havia pagat diners a Holguín era per serveis ocasionals que li havia fet, com ara la neteja del jardí i d'unes quadres. Així ho va confirmar Holguín, que hi va afegir que tenia un camió però, com que li van retirar el carnet, a vegades l'hi havia deixat conduir a Madrigal perquè l'acompanyés. Holguín va indicar que Nieto tenia un terreny amb cavalls i que amb el camió li havia dut palla i pinso fins allí. En aquella època, no tenia feina fixa i feia “tot el que sortia, com recollir ferralla”. Quan el fiscal li va preguntar a quant es pagava el quilo de ferro, alumini o coure, va guardar silenci, la qual cosa dóna força als dubtes sobre la veracitat que s'hagués dedicat a la venda de ferralla. Pel que fa a Madrigal, es va trobar una empremta seva en un dels camions abordats. Ell, però, va assegurar que no sap a què es dedica Logista, “ni ho ha preguntat”. “A Nieto, l'he vist pocs cops. Com a molt, tots tres junts havíem estat vint o trenta minuts cada cop. Tampoc he empunyat mai un revòlver. No m'agraden les armes”, va concloure afegint que no coneix res de les comarques gironines i, amb relació a un esprai personal de defensa que els agents li van trobar, va argumentar que l'hi van regalar un dia abans de ser arrestat però no el va provar i, per tant, no sap si funcionava.

LA XIFRA

931
paquets
de tabac robats, una arma, 18 brides, un esprai de defensa i 2 passamuntanyes van comissar als processats.

LES DATES

23.09.14
El judici
es va ajornar perquè la jutgessa va veure que coneixia un acusat. Ahir hi havia una altra magistrada.
10.10.12
Els Mossos
van detenir els imputats, quan se sospita que tenien la intenció de saquejar un camió a Riudarenes.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia