Successos

Gomis, lliure amb càrrecs

El jutge imputa a la primera tinenta d'alcalde de Reus delictes societaris, contra l'administració pública i contra la salut pública, així com falsedat documental i blanqueig de capitals

La federació considera “il·legal” la seva detenció

Vuitanta-quatre hores després de la seva detenció en la macrooperació policial orquestrada pel jutge del cas Innova, la primera tinenta d'alcalde de l'Ajuntament de Reus i consellera delegada del Grup Salut, Teresa Gomis, va quedar en llibertat amb càrrecs. Diego Álvarez de Juan li imputa presumptes delictes societaris, contra l'administració pública i contra la salut pública, així com falsedat documental i blanqueig de capitals. Com a mesures cautelars, el jutge ha decretat que li retirin el passaport i que li prohibeixin sortir del territori. A més, tindrà l'obligació de comparèixer setmanalment, cada dilluns, als jutjats de Reus.

Visiblement cansada, Gomis sortia de les dependències judicials ahir, pels volts de les set de la tarda, acompanyada dels seus advocats, Pau Molins i Ricard Font de Rubinat. “No he respost cap pregunta. Tinc molt clar el que havia de dir i crec que això es resoldrà aviat”, explicava Gomis a la premsa en finalitzar el seu periple judicial. “Estic molt cansada i no m'he dutxat des de dimarts; em permetreu que en parlem més endavant”, s'acomiadava la primera tinenta d'alcalde.

Una detenció “il·legal”

Des de Convergència, el coordinador de règim intern i comunicació, Francesc Sànchez, va assegurar que la defensa recorrerà contra el procediment del jutge perquè consideren que la detenció de Gomis és “il·legal i desproporcionada”. Sánchez assegurava que “es podrien haver vulnerat els drets de Gomis” i que, per tant, actuaran “en conseqüència”, defensant “la seva honorabilitat fins a l'últim moment”. CiU fa referència, especialment, a les més de 72 hores que la primera tinenta d'alcalde ha estat detinguda al calabós de la Guàrdia Civil de Tarragona.

Fiança de 20.000 euros

D'altra banda, Álvarez de Juan va decretar llibertat sota fiança de 20.000 euros per a Luis Márquez Álvarez, propietari de l'empresa Traiber SL. Márquez tindrà un termini d'una setmana per fer el pagament i, en cas de no fer-ho, hauria d'ingressar a la presó. Com a mesura cautelar, s'ha dictat que té prohibit sortir del país, que ha d'entregar el passaport i que ha de comparèixer cada dia al jutjat de Reus. A Márquez se li imputen delictes societaris, contra l'administració pública i contra la salut pública, a més de falsedat documental i blanqueig de capitals.

El jutge, atenent la declaració feta dijous pel gerent de Sagessa, Joan M. Benet, carrega tot l'argumentari sobre Gomis i Márquez: “Tots dos, segons Benet, van insistir perquè l'hospital de Sant Joan contractés Traiber [l'empresa de Márquez]”, recull la interlocutòria.

Balanç dels detinguts

Amb les dues últimes declaracions, fetes ahir, vinculades a l'operació policial de dimarts –que principalment es va desenvolupar a Reus, però que també va tenir registres a Valls, Cambrils, Tarragona, la Torre de l'Espanyol i al mateix Ajuntament d'Amposta–, el balanç és que el jutge ha decretat la llibertat per a vuit dels nou detinguts, als quals manté totes les imputacions inicials. L'únic detingut per al qual el jutge ha decretat presó, eludible amb una fiança de 20.000 euros, és Luis Márquez. Als nou detinguts, cal afegir-hi dos imputats més pels mateixos presumptes delictes: Francisco Javier Gomà, responsable de l'empresa Medilab, i Ángel Matías Barberán, vinculat a Ambulàncies Reus. L'operació Curatio-Cirurgia va començar dimarts amb 25 escorcolls a diverses poblacions de la demarcació de Tarragona, amb epicentre a la capital del Baix Camp.

El jutge assenyala Márquez per vendre pròtesis en mal estat

Márquez (Traiber SL) subministrava pròtesis de “baixa qualitat i en males condicions higièniques, i es venien peces caducades com si estiguessin en un estat correcte”, segons la interlocutòria. El jutge indica que en la declaració de Joan M. Benet, gerent de Sagessa, el grup afirmava que havia consultat amb doctors de l'hospital de Reus l'estat de les pròtesis i que n'havien “posat en dubte” la qualitat. El jutge recorre a la fiscalia de Tarragona, que ja s'havia pronunciat prèviament sobre Traiber: “És especialment greu si connectem les dues situacions: qui ven medicaments o pròtesis en mal estat i alhora pressiona l'administració pública perquè les compri. I el que és pitjor: que aquesta administració n'assumeixi la venda”, exposa el jutge.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia