Escola de seguretat quotidiana

L'Ajuntament de Roda i els Mossos d'Esquadra organitzen fins a l'hivern una sèrie de xerrades amb consells de seguretat per a veïns i visitants. L'objectiu és evitar robatoris i estafes

Alguns veïns de Roda de Berà van convertir-se en notícia fa alguns mesos després de ser robats a casa seva o als seus negocis en una onada de delictes que va sacsejar la població. Aquest estiu, una iniciativa conjunta del consistori rodenc, els Mossos d'Esquadra i la federació d'associacions de veïns (FAV) ha permès que diversos residents puguin rebre de primera mà alguns consells bàsics per mirar de posar una mica més difícil a lladres i estafadors l'èxit en les seves operacions delictives.

S'ha previst un programa de nou xerrades en total que s'allargarà fins al mes de desembre. La primera es va realitzar el 6 d'agost al centre cívic de la Roca Foradada, al barri turístic del Roc de Sant Gaietà, lloc on es faran les xerrades durant la temporada turística, per tal d'arribar també als propietaris de segones residències i altres visitants. A partir del mes de setembre, però, les lliçons de seguretat es traslladen fins al nucli del poble, a la part més allunyada de la costa, on es repetiran alguns dels temes tractats al barri costaner, però també xerrades específiques com ara els consells de seguretat per als comerciants i la gent gran i per navegar per internet de forma segura.

Sentit comú

L'agent Anna Garcia, que va iniciar el cicle de xerrades a principis d'agost, comenta que l'objectiu principal és apel·lar al «sentit comú» i promoure «un canvi d'hàbits» en petites coses que, sense suposar un gran esforç, poden millorar la protecció davant d'un robatori.

Tota aquesta informació és especialment valuosa en una zona turística com Roda, on durant l'estiu es multiplica el nombre d'habitants reals, però també el de víctimes potencials de delictes. «Encara que estiguem de vacances, sempre hi ha algú que treballa» diu l'agent, en referència a lladres i estafadors, que aprofiten aquestes aglomeracions. El cos policial també anima que es perdi la por a trucar als números d'emergència en cas d'observar quelcom sospitós.

Guia de supervivència

«Per evitar que ens robin, hem de pensar com ho fa un lladre, i ell sempre anirà allà on li sembli més fàcil actuar». Amb aquesta frase, l'agent Anna Garcia recomana als veïns rodencs plantejar-se de fer petites inversions per millorar la seguretat de casa (com ara un espiell panoràmic a la porta i un pany de tancament múltiple) i, fins i tot, d'adoptar petits hàbits «que no costen ni un duro». Per exemple, no obrir mai la porta a desconeguts (i menys, si s'està sol) ni pujar en ascensor quan hi ha persones que no hem vist mai a l'edifici. «Si mai ens trobem a casa amb una persona sospitosa, no ens hi hem d'enfrontar ni barrar-li el pas perquè surti. És millor marxar amb qualsevol excusa i, un cop fora, avisar la policia», detalla Garcia.

Si sortim de compres i hem de treure diners del caixer, sempre és millor escollir els que estan a l'interior de l'entitat bancària, i procurar que no hi hagi ningú més. «Si paguem amb una targeta de crèdit en un restaurant, cal que no la perdem de vista un cop l'hem donada al cambrer». I quan viatgem en cotxe, és recomanable bloquejar les portes i no deixar bosses a sobre dels seients.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.