Successos

Un petard cala foc en un dia de gran risc, a Vilamaniscle

El llançament de coets i altres elements amb foc, com els fanalets, està totalment prohibit fora dels dies autoritzats expressament amb motiu de les revetlles

Un petard tirat ahir al matí, en un dia de prohibició de llançament d'estris pirotècnics i de foc i en una comarca en estat d'alerta pel gran risc d'incendi, va calar foc a una zona boscosa arran mateix de la zona habitada, a Vilamaniscle. L'incendi va cremar 9.000 metres quadrats, aproximadament, de vegetació, i els bombers, que van fer un ràpid i important desplegament, el van aconseguir sufocar en poca estona. El foc va començar quan passaven set minuts de les dotze del migdia, a l'entrada del poble, darrere el poliesportiu i a tocar del punt quilomètric 0,3 de la GIV-6032. Ahir no hi havia constància que s'hagués fet cap detenció ni identificació del responsable del llançament del petard incendiari ni els Mossos havien encetat cap investigació específica. El 2013, un noi uruguaià que uns dies després de la revetlla va llançar un petard que va calar foc a Portlligat, va ser detingut i fins i tot va estar empresonat uns dies.

La comarca de l'Alt Empordà, on està situat Vilamaniscle, és una de les quatre de les comarques gironines (juntament amb el Baix Empordà, la Selva i el Gironès) que tenen un risc més alt d'incendis, segons Protecció Civil, que manté l'alerta per l'elevat risc d'incendi a causa de l'onada de calor, que obliga a extremar la prudència i a recomanar a la població que es protegeixi per no patir insolacions, deshidratacions o altres afeccions derivades de l'exposició al sol.

I el llançament del petard ahir dissabte era una acció prohibida i, per tant, punible en cas que s'identifiqui el responsable. El decret 64/95 de la Generalitat de Catalunya estableix mesures per evitar els incendis forestals. Els coets, així com els fanalets amb una espelma que es llancen a l'aire com un globus són elements que estan prohibits d'utilitzar durant els períodes en què també està prohibit encendre foc sense autorització especial.

Es dóna la circumstància que, segons remarquen fonts dels bombers, la gran majoria dels focs forestals i de vegetació que aquest any han hagut d'apagar per la revetlla i els dies posteriors a la revetlla han estat provocats per coets i petards.

A Blanes hi va haver dos focs provocat per petards a la mateixa zona, a la Plantera, un de matinada i l'altre al matí.

LES XIFRES

9.000
metres quadrats
va cremar el foc que ahir es va encendre a Vilamaniscle per culpa d'un petard
4
comarques
gironines, Alt i Baix Empordà, Selva i Gironès, estan en alerta per alt risc d'incendi


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia