Successos

L'alcalde de les Borges va al jutjat, acusat de prevaricació

El motiu és una denúncia de General d'Olis i Derivats

L'Ajuntament havia denunciat l'empresa per irregularitats urbanístiques i pel fet d'emetre contaminants

L'alcalde de les Borges Blanques, Enric Mir, va anar ahir a declarar al jutjat de Lleida, arran de la denúncia per prevaricació presentada per l'empresa General d'Olis i Derivats SL. L'empresa, situada a les Borges, l'acusa de perjudicar els seus interessos. L'abril del 2013 l'Ajuntament va denunciar-la per irregularitats ambientals i urbanístiques. L'empresa obté diversos productes de la crema de residus d'oliva. La seva activitat ha rebut moltes queixes dels veïns, com a responsable de les pudors que s'estenen per la zona, en especial durant la campanya de l'oliva.

El 2009 General d'Olis i Derivats va ampliar les instal·lacions, entre altres amb una nau de 10.000 metres quadrats, tot i no disposar de les llicències pertinents. Les obres van rebre fins a tres requeriments de paralització, però l'empresa no en va fer cas. Una part de l'ampliació de superfície, a més, es va fer en una franja protegida mediambientalment.

Malgrat això, el 2013 va rebre una autorització ambiental de la Generalitat per a l'ampliació, que augmentava considerablement la capacitat productiva de l'empresa. Aleshores, el consistori borgenc hi va presentar al·legacions, i va anunciar que no li donaria llicència urbanística fins que no apliqués mesures correctores que comportessin un descens important de les emissions de fums i pudors. També va posar en coneixement de la fiscalia tot l'expedient, però el jutge encara no s'ha pronunciat. El mateix any la policia local va localitzar uns abocaments tòxics d'oliasses al costat de l'empresa. Malgrat les sospites, encara no s'ha determinat si la responsable és l'empresa.

L'alcalde, Enric Mir, va assegurar ahir que estava “tranquil” respecte a l'acusació de prevaricació de l'empresa. “Sempre s'ha actuat en defensa del territori i la salut dels veïns”, i tenint en compte els informes tècnics i la llei vigent, va assegurar Enric Mir. I hi va afegir: “Entenem que és una activitat necessària per al territori i ha de ser compatible amb la salut dels conciutadans.” La planta rep les oliasses dels molins de la zona.

LA FRASE

Sempre s'ha actuat en defensa del territori i de la salut dels veïns
Enric Mir
ALCALDE DE LES BORGES BLANQUES

LA FRASE

L'empresa no ha parat d'incomplir la normativa i l'única solució és el tancament
Joan Vázquez
PORTAVEU D'IPCENA

L'enderrocament de l'ampliació, encara pendent

L'octubre del 2014 la comissió d'Urbanisme, tenint en compte la falta de llicència, va denegar a l'empresa un pla especial per ampliar l'activitat. A més, va ordenar l'enderrocament de les naus construïdes durant l'ampliació, perquè les considerava il·legals. Fonts del consistori borgenc assenyalen que la denúncia de prevaricació estaria relacionada amb la voluntat d'endarrerir l'enderroc. Hi coincideix l'entitat ecologista Ipcena, que va presentar també al·legacions a l'ampliació atorgada per la Generalitat. “Per haver prevaricat, has d'obtenir-ne un benefici econòmic directe i no creiem que sigui el cas. L'empresa, astutament, allarga el procés evitant l'enderroc i la paralització portant l'Ajuntament a la justícia penal”, ha dit el portaveu, Joan Vázquez. L'entitat, juntament amb veïns i organitzacions de la comarca, es va manifestar per denunciar el perjudici “per a la salut i la qualitat de vida dels veïns de tres municipis”. Aquesta indústria “no ha parat d'incomplir la normativa vigent i, atesa la falta d'interès per evitar la contaminació, l'única sortida és el tancament”, afirma Vázquez. La Generalitat encara no ha respost les al·legacions plantejades per Ipcena a l'ampliació de l'activitat tres vegades i mitja més. “L'autorització sols s'explica per un presumpte tracte de favor. Si no, no s'entén aquesta excessiva permissivitat.”

Ipcena remarca que l'empresa ha rebut una desena de sancions. El maig passat, una resolució de la direcció general de Qualitat Ambiental “ajornava” els compromisos, contrets dos anys abans per l'empresa en ser-li atorgada l'autorització ambiental, recorda l'entitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia