Successos

Senyals per saber on trucar al 112

Interior i la Diputació de Girona indicaran en quins punts de les vies verdes hi ha cobertura per contactar amb emergències

El recorregut total és de 125 km

“Els cartells s'ubicaran als llocs de risc i els més freqüentats”

El centre de trucades d'urgència on s'atenen els ciutadans que marquen el telèfon 112 funciona de manera permanent les 24 hores, durant els 365 dies de l'any. Un dels handicaps que poden entorpir la seva efectivitat, però, és el fet que en diversos punts de Catalunya no hi ha cobertura mòbil perquè queden fora de l'abast del radi de prestació del servei de les companyies operadores o bé el senyal que hi arriba és massa dèbil. Mentre que a nivell tècnic s'intenta perfeccionar el sistema i que es vagin reduint les zones on no és possible contactar telefònicament amb el 112, la Generalitat ha decidit indicar ben visiblement en quins punts de les vies verdes que transcorren per les comarques gironines es pot trucar de manera satisfactòria.

Per tirar endavant la iniciativa i millorar la gestió de les emergències, ahir es va signar un conveni entre el conseller d'Interior, Jordi Jané, el president de la Diputació de Girona, Pere Vila, i el president del Consorci de les Vies Verdes de Girona, Albert Gómez. Les vies verdes són camins idonis per conèixer el territori, destinats per circular-hi a peu o en bici. Són espais agradables, apartats en gran part del trànsit, segurs i aptes per a usuaris de qualsevol edat i condició física, fins i tot per a persones amb mobilitat reduïda.

El consorci, presidit per Gómez, és l'ens local que s'ocupa de les quatre rutes que hi ha a la demarcació. Aquest organisme, depenent de la Diputació de Girona, té com a tasques principals realitzar el manteniment i la millora dels traçats, la promoció del seu ús i l'ampliació de la xarxa. El trajecte de les vies verdes passa actualment per les comarques del Baix Empordà, el Gironès, la Selva, la Garrotxa, així com el Ripollès.

Al llarg dels recorreguts, es col·locaran pals de fusta, amb zero impacte ecològic, en els quals hi haurà un senyal amb el següent missatge: “Punt de cobertura 112 emergències.” Els llocs on s'ubicaran s'han considerat els més adequats en funció de dos motius. S'han triat els trams més freqüentats i aquells on s'han detectat més riscos i incidents. En aquests pals hi haurà un número de matrícula amb la finalitat que el ciutadà que necessiti contactar amb els serveis d'emergència no hagi d'especificar la seva posició, ja que les dades que apareixen al senyal també estaran introduïdes a la cartografia del 112. Per tant, quan la persona truqui i digui la matrícula que figura en el pal de senyalització, els efectius de rescat sabran automàticament on es troba. Per parlar amb els operadors del 112, es pot fer via mòbil des de qualsevol punt del país on hi hagi cobertura d'alguna empresa de telefonia, encara que no sigui la mateixa que el ciutadà té contractada per al seu aparell.

Avui en dia, hi ha força zones de Catalunya que no disposen de cobertura de cap mena. Aquesta mancança o buit succeeix sobretot en àrees muntanyoses, on no és possible contactar amb el 112. Normalment, aquesta situació es dóna en espais rurals sense habitatges. En alguns d'aquests paratges, tot i ser aïllats, hi passen molts excursionistes. D'aquí ve la necessitat d'assenyalar on hi ha cobertura. Així, si algú ha d'avisar els equips d'emergències i en aquell moment està en un lloc sense servei de telefonia, pot saber la darrera zona de cobertura per la qual ha passat per adreçar-s'hi ell mateix, o algun acompanyant, per demanar ajuda.

365
dies de l'any està operatiu el Centre d'Atenció i Gestió de Trucades CAT 112.
5
comarques de les vuit que conformen la demarcació hi creuen vies verdes.

Quatre rutes a la demarcació

Els diferents trajectes de les vies verdes de les comarques gironines engloben un total de 125 quilòmetres. El seu recorregut està estructurat en quatre trams. Un dels itineraris és la Ruta del Ferro i del Carbó, que va de Ripoll a Ogassa, passant per Sant Joan de les Abadesses. També hi ha la Ruta del Carrilet Olot-Girona, que connecta les dues ciutats, travessant els pobles de les valls dels rius Ter, Brugent i Fluvià. Es pot fer, així mateix, la Ruta del Carrilet Girona-Sant Feliu de Guíxols. Sortint de la capital gironina, es travessa pel seu marge oriental la depressió de la Selva fins a Llagostera. Des d'allà, el sender continua per la vall del Ridaura i arriba al Mediterrani, a la localitat de Sant Feliu de Guíxols, on es troba el seu destí. I, a tocar del mar, hi ha la Ruta del Tren Petit, que uneix Palamós i Palafrugell. Fins ara, arreu de Catalunya, també s'han instal·lat senyals que mostren on hi ha cobertura per trucar al 112 a Montserrat, als parcs de la Diputació de Barcelona i al Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.