Successos

Els equips d'emergències rescaten set estudiants de la Pobla atrapats en una cova

Feien pràctiques d'espeleologia en una coneguda zona de grutes de l'Alta Garona quan van veure's atrapats per l'aigua que hi havia a la galeria

Els equips d'emergències francesos van rescatar ahir set espeleòlegs catalans que havien quedat atrapats en una cova, a 180 metres de la superfície, a la localitat d'Herran, a l'Alta Garona. Es tracta de set alumnes d'un curs de tècnic en espeleologia que s'imparteix a l'INS de la Pobla de Segur, al Pallars Jussà. El grup estava format per 15 persones, dues de les quals exercien com a monitors. Una part dels integrants del grup van poder sortir a la superfície durant la nit de dimarts a dimecres però la resta van quedar atrapats a causa de la gran quantitat d'aigua que s'havia acumulat a l'avenc. A més, les roques havien quedat extremadament relliscoses i els espeleòlegs no gosaven desplaçar-se per buscar la sortida.

La recerca es va activar quan els membres de l'expedició que sí havien aconseguit sortir del cau van donar avís del succés a la gendarmeria de Luishon.

En declaracions a l'agència ACN, Ramon Jordana, director de l'institut de la Pobla de Segur, explicava que més que un accident s'havia tractat “d'un retard a l'hora de sortir de dins de la cova''. Afegia que en cap moment hi havia hagut perill “per als alumnes ni per als professors''. Jordana remarcava que el grup s'havia quedat dins la cova adoptant una “mesura de precaució i seguretat''. El director del centre va manifestar que els alumnes han passat per unes proves d'accés i que tenen experiència en espeleologia. “En cap cas des del centre es posaria en risc els alumnes'', va assegurar.

No obstant això, el president de la Federació Catalana d'Espeleologia, Hilari Moreno, va qualificar de “gran irresponsabilitat” haver fet una travessia d'aquestes dimensions sabent que a la zona feia tres dies que hi plovia. També critica que el grup era massa nombrós i destaca que són persones molt preparades però encara en un procés de formació

Sobre aquest punt, Ramon Jordana assegurava ahir que la formació prevista per a aquest cicle seguirà el seu curs habitual sense cap alteració. El director de l'institut indicava que els espeleòlegs no han viscut cap situació d'angoixa, i si de cas aquest nerviosisme l'han viscut les persones que eren a fora.

Atrapats en ple procés de formació

La cova on han tingut lloc els fets està situada a Herran, a l'Alta Garona, a la regió del Migdia Pirineus, a uns 80 quilòmetres de Vielha. El lloc és ben conegut pels aficionats a l'espeleologia i pels equips de rescat. Els alumnes de l'institut de la Pobla s'estan preparant per accedir a la categoria de tècnic de nivell 2 en espeleologia, una titulació amb la qual poden impartir formació a altres persones.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia