Successos

L'alcalde de Pont de Bar, implicat en el tràfic de tabac

El veterà Francesc Jordana és un dels membres de la banda que va desarticular la Guàrdia Civil quan transportava un carregament de 53.500 paquets valorats en més de 223.000 euros

Francesc Jordana, alcalde de Pont de Bar, a l'Alt Urgell, és un dels membres de la banda de traficants que va detenir la Guàrdia Civil en la que va ser batejada com a operació Sangla contra el contraban. L'acció, duta a terme a finals de febrer, va ser revelada públicament pel cos la setmana passada però ahir va transcendir que Jordana, que és alcalde per Convergència des del 2007, va ser un dels membres del clan enxampat quan transportaven un carregament de 53.500 paquets de tabac de contraban valorats en més de 223.000 euros.

Francesc Jordana està en llibertat amb càrrecs després de prestar declaració davant el jutge instructor de la Seu d'Urgell però, en canvi, un fill seu, de 46 anys i a qui la policia atribueix el lideratge de la banda, està en presó provisional. Una dona, companya sentimental del fill de Jordana també està presumptament implicada en els fets, així com un veí de Coll de Nargó i un home amb residència fixada a Tortosa (Baix Ebre).

L'operació policial es va desenvolupar el 20 de febrer i va acabar amb el decomís de més de 53.500 paquets de tabac. La banda usava una autocaravana per transportar la mercaderia quan, a l'altura de la C-14, un control policial va donar l'alto al conductor. La Guàrdia Civil ja feia temps que els seguia la pista (dies abans ja havia fet una descoberta de 4.500 paquets de tabac controlats per la mateixa banda) i, en detectar l'autocaravana sospitosa, van procedir a interceptar-la per escorcollar-la.

El conductor, però, va fer cas omís de les indicacions dels agents i va emprendre una fugida. Finalment, el van poder aturar i, amagada entre diversos espais buits de l'autocaravana, hi havia la partida de tabac. Els guàrdies van instar una ordre judicial al jutjat de la Seu per poder inspeccionar diversos domicilis usats pel grup. Concretament, van centrar les sospites en un pis, una granja i una finca rústica, sempre dins la mateixa comarca de l'Alt Urgell. Van trobar-hi 520 grams de marihuana i 21,75 de cocaïna, així com 7.000 euros en metàl·lic, armes llargues i plaques falses de matrícula.

L'abril de l'any passat, el fill de Jordana ja va ser interceptat per la policia quan transportava paquets de tabac de contraban. En aquella ocasió, va ser detingut també un guàrdia civil, suposat còmplice seu, que a canvi de diners facilitava l'accés pel pas fronterer als vehicles que transportaven la mercaderia.

El contraban de tabac ja va suposar una condemna penal per a Jordi Ausàs (que precisament apareix en companyia de Francesc Jordana en la fotografia que acompanya aquest text). Malgrat negar la seva participació en cap delicte, l'exconseller de Governació i exalcalde de la Seu per Esquerra Republicana va acabar condemnat a una pena de quatre anys de presó i a una multa de 195.000 euros per delictes de contraban de tabac i pertinença a grup criminal. Ausàs va portar el cas al Suprem però el tribunal no només va confirmar la sentència de l'Audiència de Lleida sinó que va declarar que era “patent” que Ausàs tenia assignat un paper de “particular rellevància” dins d'un grup de traficants. Les proves van fer evident que la banda tenia en un garatge d'Ausàs una de les bases per guardar les partides de tabac.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia