El govern assegura que la parella d'un dels bombers morts a Horta sí que cobrarà la pensió de viudetat

La dona espera que demà li ho confirmi la Seguretat Social, a qui exigeix disculpes

L'INSS negava a Puscas la pensió de viudetat perquè no podia acreditar, per mitjà de l'empadronament en la mateixa adreça, que havia conviscut un mínim de cinc anys amb el bomber Jordi Moré, veí de la Pobla de Segur amb qui té dos bessons de tres anys, malgrat que el mateix alcalde havia emès un certificat que ho acreditava. Segons l'ACN, però, l'Estat hi ha accedit finalment a instàncies de Saura, que fonts del govern asseguren que també treballa per resoldre la situació de les altres dues dones que es troben que tampoc no poden cobrar, les parelles de Ramon Espinet, de Mollerussa, i de Jaume Arpa, de Tremp, que tot just acaba de ser mare. En aquests casos, segons fonts d'UGT, els respectius alcaldes també s'han ofert a emetre certificats semblants per acreditar que feia més de cinc anys que estaven junts. En el cas dels altres dos bombers morts no hi ha problema perquè un era casat i l'altre era solter.

Segons fonts sindicals, el procés és complex perquè el cos de bombers té contractada la mútua Asepeyo, que pagaria primer la pensió i després s'hauria d'entendre amb la Seguretat Social. A més, sorgeix un conflicte de competències: l'INSS aplica la regulació estatal, que exigeix els cinc anys de convivència, però la llei 10/1998, d'unions estables de parella de Catalunya, accepta que els anys de convivència siguin dos, «acreditada amb qualsevol prova admissible i suficient», que no necessàriament ha de ser el padró municipal.

«Que demanin perdó»

Susana Puscas assegurava ahir que no ha rebut cap notificació que cobrarà la pensió, una notícia que espera rebre demà mateix de la Seguretat Social. «Confio en Saura, que divendres em va dir que s'arreglaria, però espero la confirmació de l'INSS i també les seves disculpes, perquè no tenen ànima que ho neguin a una dona embarassada», com encara era fa uns dies la parella d'Arpa. Puscas, de fet, explicava que ha parlat amb les altres dues dones que es troben igual. «Sembla que no s'atrevien a demanar-ho, però ara lluitaré per totes tres, i no acceptaré que ens ho deneguin», desafiava.

Els familiars de Costa no aniran al jutjat

el punt

Jaume Costa i Montse Alcubierre, pares del cinquè bomber mort a Horta, Pau Costa, han volgut desmentir –tal com dimecres publicava el diari Segre i dijous recollia El Punt– que s'uneixin a les famílies de les altres quatre víctimes com a acusació particular davant el jutjat de Gandesa que investiga els fets. Els pares recorden que l'advocat de les altres famílies, de qui va partir la informació, ja ho ha desmentit a instància d'ells. Costa i Alcubierre asseguren que la decisió ha estat «profundament meditada», ja que estan «convençuts que la tragèdia va ser un malaurat accident» i que tots els professionals que hi van intervenir ho van fer «amb un enorme esforç, sacrifici, risc i un altíssim nivell de professionalitat». Això sí, lamenten que, tres mesos després, el cas encara estigui sota secret de sumari, ja que «no ajuda gens que es conegui detalladament què va passar», i «allarga innecessàriament el patiment als familiars».



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.