Successos

societat

maltractament als animals

Malfereixen sis eugues al pla d'Anyella

El pastor denuncia que algú els ha fet talls profunds

Els animals pertanyen al propietari de les pastures

Mitja dotzena d'eugues han estat atacades per uns desconeguts al pla d'Anyella. Els animals tenen un tall molt profund a l'espatlla dreta, unes ferides que per ara no han representat la mort de les eugues, però no es descarta que algun dels animals acabi morint. Els fets han ocorregut a tocar de les pistes d'esquí de la Molina. Ho ha denunciat Joan Picas, un dels pastors que s'encarreguen d'un bon grapat d'animals: vora 180 eugues, 400 vaques i 2.000 ovelles. Tots els animals pasturen en la mateixa propietat.

El primer dels atacs va tenir lloc fa prop de deu dies, quan el pastor va trobar les marques a dues eugues. Era un tall net i profund, amb forma de número 7 molt gran. Tan gros que fins i tot el veterinari hi podia posar tota la mà. “És un tipus de tall que no es veu habitualment”, assegura Picas. Descartat completament l'atac d'un altre animal, en un primer moment van pensar que podia haver estat algun filferro d'alguna de les tanques o alguna branca de pi el que hagués fet mal a l'animal. Però allò era diferent. “Pujo a pasturar des que tenia 14 anys, i no ho havia vist mai”, assegura. Les sospites es van confirmar l'endemà, quan va aparèixer malferit un tercer animal. “Suposem que ja li ho van fer el dia anterior, juntament amb els altres, però no ens en vam adonar”, explica.

Totes marcades amb la R

Van anar passant els dies i tot va tornar a la normalitat, sense cap més incident. Fins que divendres el pastor va detectar que algú havia atacat tres eugues més. “És algú, qui ho fa, i sempre al mateix lloc”, denuncia Picas. De fet, els atacs són a animals d'una mateixa propietat, que tenen una R marcada a la pell.

L'home assegura que en una finca propera no fa gaire també van atacar un dels animals, i de la mateixa manera, amb el senyal d'un 7. Però els investigadors sospiten que s'hauria tractat d'un error i es van pensar que aquest animal era del mateix propietari que els altres, perquè té la mateixa marca, una R. Tot i així, al pastor el sorprèn que algú ho hagi fet deliberadament per una venjança contra el propietari de la finca. “Que jo sàpiga, no hi ha res, ni contra ningú”, assegura.

Els Agents Rurals, els Mossos i el Servei de Protecció de la Natura (Seprona) de la Guàrdia Civil investiguen els fets.

LA DATA

15.07.16
És el dia
que va tenir lloc el darrer atac. Tres eugues van aparèixer amb talls en forma de número 7.

LA XIFRA

180
eugues
pasturen pels camps del pla d'Anyella, a tocar de les pistes d'esquí de la Molina, dins d'una mateixa propietat.

LA FRASE

És molt greu que es faci això als animals. Si hi ha algun problema amb el propietari, cal fer-ho cara a cara
Joan Picas
pastor


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]