Successos

Una cigarreta, causa de l'incendi de Sant Feliu

Els Bombers esperen poder controlar i extingir del tot el foc al llarg d'avui

Restriccions a Montserrat i a 17 pobles del Bages i de l'Anoia per l'elevat risc d'incendi

Una punta d'una cigarreta llançada des d'un vehicle és, amb tota probabilitat, la causa de l'incendi que es va declarar dilluns a Sant Feliu Sasserra. Ho va avançar ahir la consellera d'Agricultura, Meritxell Serret, després d'una reunió del consell assessor del pla especial d'emergències per incendis forestals (Infocat). El foc va cremar 92,4 hectàrees i, tot i estar estabilitzat d'ençà de dilluns al vespre, anit encara no s'havia pogut donar per controlat.

Serret va explicar que els Agents Rurals no van trobar cap altra activitat humana a banda de la burilla a la zona on es va originar el foc –a tocar de la carretera, a Avinyó–. El departament va alertar que en els episodis de calor amb humitats baixes i temperatures altes és “ fàcil que una burilla origini un foc”. De fet, Serret va assenyalar que l'incendi que es va declarar també dilluns a Montmaneu –va cremar 2,2 hectàrees– té com a possible causa un cigarret. Entre el 2010 i el 2016, hi ha hagut 175 incendis a Catalunya que han estat causats per burilles, els quals han arrasat 9.114 hectàrees forestals. El conseller d'Interior, Jordi Jané, va explicar que les pluges de la primavera no han compensat la manca d'aigua de la resta de l'any “i ara tenim un bosc estressat, sec i especialment vulnerable”. La consellera va fer una crida a “extremar la precaució i evitar negligències que tenen conseqüències greus”.

S'activa l'Alfa 3

El Departament d'Agricultura va activar l'anomenat pla Alfa 3 a 17 municipis del Bages i l'Anoia, que avui tindran restriccions per les altes temperatures –es pot arribar als 40 graus–, que augmentaran el risc d'incendi. Són Castellgalí, Sant Vicenç de Castellet, Castellolí, Piera, els Hostalets de Pierola, el Pont de Vilomara i Rocafort, Castellbell i el Vilar, Òdena, Marganell, Collbató, Sant Salvador de Guardiola, Talamanca, el Bruc, Vallbona d'Anoia, Capellades, la Pobla de Claramunt i Monistrol de Montserrat. Se suspendran les activitats que poden generar perill d'incendi. La sega del cereal no es prohibirà, però els pagesos hauran de comunicar la seva situació als Agents Rurals i caldrà que disposin de mitjans d'extinció. També es restringirà l'entrada al Parc de la Muntanya de Montserrat, tot i que es podrà accedir al monestir.

110 hectàrees a Pallerols

La jornada d'ahir va ser negra pel que fa als incendis, amb diversos focs escampats pel país. A la Catalunya Central, l'Anoia es va veure sorpresa pel foc de Pallerols, a la Segarra, que es va endinsar cap a la comarca i va obligar a tallar durant dues hores l'autovia A-2 en els dos sentits, a Montmaneu, on hi va haver aturades de cinc quilòmetres. El foc va començar a les 17.13 h i es va estabilitzar a les 20.29h. Hi van treballar 31 dotacions terrestres i cinc mitjans aeris, que han continuat les tasques durant la nit. La dada provisional facilitada pels Agents Rurals és de 110 hectàrees afectades.

LA FRASE

Tenim un bosc sec, estressat i especialment vulnerable, cal extremar les precaucions
Jordi Jané
conseller d'interior

LA XIFRA

175
incendis
hi ha hagut al país entre el 2010 i el 2016 causats per burilles llançades des de cotxes.

Tot un dia pendents de possibles revifades

Els Bombers van patir durant tot el dia d'ahir per l'incendi de Sant Feliu. El foc, que va començar dilluns a les 14.47h, es va estabilitzar a les set del vespre del mateix dia i a la nit ja només hi van quedar sis dotacions. A les sis del matí d'ahir, es van rebaixar a quatre i es va reobrir la carretera a Avinyó. A quarts de dotze, però, van arribar dos avions, un helicòpter i sis vehicles més. El perímetre cremat estava “molt calent”, van dir els Bombers, que van augmentar els recursos per impedir revifades. A la zona, eren ben visibles petits focus de foc i de fum. A les set de la tarda, encara hi havia nou dotacions. De fet, anit no es va poder donar el foc per controlat. S'espera que es pugui fer avui.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia