Successos

Emergències

Bombers en pràctiques

Ofici vocacional

Bombers que fan pràctiques al parc de Girona mostren les seves habilitats i expliquen la dedicació en formació d'anys

Participen en els serveis del dia a dia tot practicant el que han après a l'Institut

Tres bom­bers prac­ti­quen aquests dies al parc de Girona el que han après a l'Ins­ti­tut de Segu­re­tat Pública de Cata­lu­nya. Les pràcti­ques tenen una durada de tres mesos i for­men part de les opo­si­ci­ons del cos. Els bom­bers en pràcti­ques par­ti­ci­pen en qual­se­vol dels ser­veis que sor­gei­xin del dia a dia. En defi­ni­tiva, posen en pràctica el que ja saben. Després d'aquests tres mesos de pràcti­ques que reque­reix el procés de for­mació, poden triar el parc on volen tre­ba­llar. L'aspi­ració és un parc de bom­bers gran com el de Girona, per la vari­e­tat i la quan­ti­tat de ser­veis, però l'escas­se­tat de pla­ces lliu­res obliga a accep­tar qual­se­vol altre parc, per petit que sigui.

Aquests tres joves són en Fran­cesc Bach, en Josep Triadú i en Robert Fusté. Els acom­pa­nya en el tre­ball el que ha estat el seu pro­fes­sor a l'escola, Edu­ard Mun­tanyà. Durant dues hores de pràcti­ques, els bom­bers en procés de selecció van fer, el dilluns dia 18, tas­ques d'aspi­ració d'aigua d'un pou per pre­pa­rar un dels cami­ons per a un cas d'incendi.

Deu anys pre­pa­rant-se

En Fran­cesc Bach té 28 anys i és dels Hos­ta­lets d'en Bas. Porta deu anys pre­pa­rant-se per a bom­ber. La seva antiga pro­fessió era mecànic. Encara que diu que li agrada la mecànica, afirma que la seva passió és ser bom­ber. Diu que si pogués triar esco­lli­ria el parc de Girona per tre­ba­llar i vol­dria espe­ci­a­lit­zar-se en el grup de recol­za­ment d'actu­a­ci­ons espe­ci­als (GRAE), però és cons­ci­ent que per arri­bar aquí poden pas­sar sis anys. Diu que s'“estima” la feina de bom­ber, que con­si­dera “molt gra­ti­fi­cant”.

En Josep Triadú té 27 anys i és de Cam­pro­don. Ha tre­ba­llat amb la seva família en la cons­trucció, però diu que el tema del totxo no és per a ell. Va estu­diar un grau supe­rior d'agent fores­tal per acce­dir a bom­ber. De petit, diu, ja volia ser bom­ber. També esco­lli­ria el parc de Girona. Vol ser bom­ber perquè són els que toquen tots els temes, a diferència del que passa amb l'espe­ci­a­lit­zació. Triadú, el mateix dia de l'entre­vista, va par­ti­ci­par, a més, en l'extinció d'un incendi a les Deve­ses de Salt.

En Robert Fusté, de 27 anys, és de Mal­grat de Mar. Gai­rebé va aca­bar la car­rera d'engi­nye­ria informàtica, però no l'aca­bava de convèncer, i va pre­sen­tar-se a les opo­si­ci­ons de bom­ber, que va apro­var en la pri­mera con­vo­catòria. És cons­ci­ent de la difi­cul­tat de poder entrar a tre­ba­llar en un parc gran i, per tant, es con­forma amb un parc petit. Fusté no con­tem­pla cap espe­ci­a­lit­zació perquè con­si­dera “un pro­blema” dei­xar de fer les fei­nes que ha estat fent tant temps. Con­si­dera que no necessària­ment la feina de bom­ber ha de ser per vocació, encara que sí que cal ser capaç de fer-la i estar-hi dis­po­sat, asse­nyala. De fet, diu, el temps de dedi­cació que es reque­reix ja sig­ni­fica que la feina interessa.

El pro­fes­sor Edu­ard Mun­tanyà, i el cap de torn, Joan Sagué, expli­quen que la con­dició física i la bona pre­dis­po­sició són “indis­pen­sa­bles” per ser bom­ber.

Per la seva banda, el cap de guàrdia, Jordi Martín, va qua­li­fi­car de “necessàries” les pràcti­ques per veure el fun­ci­o­na­ment real d'un parc de bom­bers.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.