Successos

homicidis

Un crim d'honor comès amb premeditació i traïdoria

Els investigadors de l'assassinat de Manprit Kaur desconeixen el mòbil però creuen que l'home i el germà tenien el crim ben planificat

La sang d'ella en un ganivet, clau de l'acusació

Demà farà dos mesos de l'assas­si­nat a Olot de la jove índia Man­prit Kaur, cosida a gani­ve­ta­des a casa seva. El seu home, Agit Sing Sodhi, i el seu cunyat, Gur­jeet Sing Sodhi, tot i que sem­pre han cla­mat la seva innocència, con­ti­nuen empre­so­nats des del 14 de febrer com a sos­pi­to­sos de ser autors, tots dos, d'un delicte d'assas­si­nat. El fis­cal i els mos­sos atri­bu­ei­xen l'assas­si­nat a tots dos perquè con­si­de­ren que van actuar de comú acord i amb pla­ni­fi­cació prèvia per matar la noia a casa seva. Tot i que no tenen cons­ta­tat el mòbil que va empènyer els dos homes a posar fi a la vida de la seva dona i cunyada, els inves­ti­ga­dors con­si­de­ren que es van moure per “una qüestió d'honor” i que al dar­rere hi podria haver l'acos­ta­ment de Man­prit, una noia molt soci­a­ble i inte­grada, a un noi amb qui tenia molta amis­tat. El fis­cal i els mos­sos con­si­de­ren que el 24 de gener Agit i Gur­jeet van com­plir el seu torn de tre­ball a l'empresa d'embo­tits Puig­vert (a 200 metres escas­sos de la casa on coha­bi­ta­ven amb Man­prit) i a un quart d'una en punt van sor­tir de l'empresa i es van diri­gir al pis del número 2 del car­rer Velázquez, ja amb la intenció de matar la noia. Segons les hipòtesis poli­ci­als, la van ata­car per sor­presa, és a dir amb traïdoria, men­tre ella dor­mia (ella feia el torn de nit a la fàbrica i dor­mia als matins) i li van cla­var prou gani­ve­ta­des per cau­sar-li la mort, i la noia es va defen­sar com ho demos­tren les feri­des als braços i a les mans que tenia. Després van ren­tar el gani­vet i el van dei­xar al seu lloc a la cuina. Aquest va ser el seu error, con­si­dera la poli­cia, ja que van comis­sar tots els gani­vets de la casa i les anàlisis del labo­ra­tori van per­me­tre tro­bar ADN de la víctima al gani­vet que se suposa que va ser l'arma del crim. Aquesta és la prova més con­tun­dent que té la fis­ca­lia per acu­sar els dos homes.

Un cop van haver nete­jat l'arma del crim, sem­pre segons les tesis poli­ci­als, van rema­tar el seu pla amb l'esce­ni­fi­cació pública de des­es­pe­ració quan van sor­tir al car­rer cri­dant que havien matat Man­prit i avi­sant els ser­veis d'emergència. No havia pas­sat gai­rebé ni un quart des que havien sor­tit de la fàbrica i el marit mos­trava sense pro­ble­mes les mans taca­des de sang, ja que deia que havia inten­tat rea­ni­mar la dona quan se la va tro­bar estesa a l'habi­tació. Tot i que la família des d'un pri­mer moment va apun­tar cap a un lla­dre i assal­tant que havia entrat a la casa dar­rere de Man­prit (la porta no era forçada) i que els dos ger­mans, marit i cunyat, esgri­mien la coar­tada que no havien sor­tit de la fàbrica, el fet que els sani­ta­ris del SEM tro­bes­sin que el cos de la noia encara estava calent quan ells van arri­bar evi­den­ci­ava que l'atac s'aca­bava de pro­duir i, per tant, que el crim es podia haver comès minuts després de la sor­tida dels dos homes de la fàbrica. Per això les pri­me­res sos­pi­tes ja es van diri­gir cap als dos ger­mans, que van ser tras­lla­dats a la comis­sa­ria per ser inter­ro­gats. Els inter­ro­ga­to­ris van ser difi­cul­to­sos per les qüesti­ons de llen­gua òbvies en ser indis, però la seva decla­ració es va allar­gar més del compte pel fet que van haver de bus­car un tra­duc­tor dife­rent de la per­sona que habi­tu­al­ment els fa les tra­duc­ci­ons d'indi als jut­jats i la comis­sa­ria d'Olot perquè la intèrpret ofi­cial pre­ci­sa­ment és la ger­mana d'Ajit i Gur­jeet i com a tal no podia assu­mir el cas per raons de sub­jec­ti­vi­tat. D'aquest pri­mer inter­ro­ga­tori en van sor­tir il·lesos, ja que no van ser detin­guts, i en la decla­ració que van fer ja com a detin­guts davant del jutge tots dos van cla­mar la seva innocència i van man­te­nir la seva versió que no es van moure de la feina (cosa que rati­fi­quen a l'empresa) fins a l'hora de ple­gar i que en anar a casa es van tro­bar la noia morta. El fis­cal i els mos­sos són cons­ci­ents que difícil­ment arren­ca­ran una con­fessió a cap dels dos, però cre­uen que les pro­ves els incri­mi­nen de manera sufi­ci­ent per dur-los a judici. Els fami­li­ars dels dos sos­pi­to­sos defen­sen també la seva innocència i pro­cla­men que la seva religió i la seva cul­tura els obli­ga­rien a dela­tar-los en cas que sabes­sin que són cul­pa­bles. La família, que va anun­ciar que apor­ta­ria una prova evi­dent de la innocència dels dos ger­mans, de moment no l'ha apor­tat. Els mos­sos sos­pi­ten que la seva prova con­sis­tia a diri­gir les sos­pi­tes sobre el crim cap a algun amic de la víctima quan en rea­li­tat l'existència d'aquest amic es per­fila com el rere­fons del mòbil. Els fami­li­ars de Man­prit man­te­nen una inves­ti­gació paral·lela.

La cul­tura sikh, a la qual per­tany la família (fins i tot tenien la imatge del guru Nanak a la porta de casa seva), con­demna de manera específica l'adul­teri i la pro­miscuïtat.

LA DATA

24.01.12
La jove índia
Manprit Kaur, mare d'un fill petit, va ser assassinada a ganivetades a casa seva.

LA XIFRA

25
anys
tenia la víctima, que treballava al torn de nit a la fàbrica Valentí Pagès de Sant Jaume de Llierca.
Les claus

Van prohibir el funeral per evitar l'evasió del marit a l'Índia

tura soler

L'endemà mateix de l'assassinat de Manprit, el seu home i uns quants familiars més es van presentar a la funerària per preguntar preus per traslladar el cos a l'Índia amb la intenció, segons van dir, d'incinerar-lo allà, seguint els rituals de la seva tradició. Van marxar convençuts de pagar els 8.000 euros que costava el trasllat, però el jutjat no va autoritzar, i encara no ho ha fet, que la família es fes càrrec del cos. Des del primer dia, el jutjat va voler evitar el trasllat del cos perquè es temia que l'estratègia del seu home, que en aquells moments encara estava lliure, era viatjar a l'Índia amb l'excusa del funeral i no tornar, cosa que hauria suposat que s'hauria evadit de l'acció de la justícia. De fet, l'home havia previst viatjar primer ell a l'Índia per fer els preparatius dels funerals, però també es va trobar que, com que els mossos havien precintat el pis com a escenari del crim, el seu passaport havia quedat a dins i no el va poder recuperar. Tot i que ara Ajit i Gurjeet estan empresonats i no poden fugir, el jutjat número 2 d'Olot, que ha aixecat el secret de sumari, encara no ha autoritzat els funerals del cos de Manprit Kaur, que dos mesos després continua al dipòsit de cadàvers a l'edifici dels jutjats de Girona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.