Successos

Els bombers voluntaris deixen plantat Interior

La majoria no van acudir al foc de Rasquera

La intenció del govern de tancar els 80 parcs de voluntaris aquest estiu escalfa els ànims del col·lectiu

Una dot­zena de bom­bers volun­ta­ris van par­ti­ci­par ahir en l'extinció de l'incendi de Ras­quera. Per la mag­ni­tud del foc, n'hi hau­rien d'haver par­ti­ci­pat un cen­te­nar. A con­tra­cor, la majo­ria de volun­ta­ris de la regió de l'Ebre van res­pon­dre nega­ti­va­ment a la petició d'incor­po­rar-se. Tot i que la dis­po­ni­bi­li­tat d'un volun­tari és això, voluntària i depèn dels con­di­ci­o­nants per­so­nals, exis­teix un con­flicte obert amb la con­se­lle­ria d'Inte­rior que ha por­tat la majo­ria a plan­tar-se.

Dels prop de 5.000 bom­bers cata­lans, 2.400 són volun­ta­ris. En situ­a­ci­ons d'emergència, fan una tasca altru­ista total­ment voca­ci­o­nal: “Qui esta­ria dis­po­sat a aixe­car-se a les dues de la mati­nada per anar a apa­gar uns con­te­ni­dors?”, indica un mem­bre del col·lec­tiu. Han de pas­sar una for­mació, pro­ves físiques i exàmens durant diver­sos anys. Sovint, per pro­xi­mi­tat, són els pri­mers a arri­bar on se'ls reclama. De fet, dels 150 parcs cata­lans, 80 són de volun­ta­ris. A la Cer­da­nya i l'Alta Riba­gorça són els únics bom­bers al ter­ri­tori. No reben cap sou, tot i que se'ls com­pensa amb 7,53 euros per les hores de feina per­so­nal per­duda, que ara cobren amb sis mesos de retard. La majo­ria des­ti­nen els diners als matei­xos parcs. Després d'anys de rei­vin­di­ca­ci­ons no ate­ses, el plan­te­ja­ment de la cam­pa­nya d'incen­dis fores­tals d'Inte­rior “ha estat la gota ha fet ves­sar el got”, segons el pre­si­dent de l'Asso­ci­ació de Bom­bers Volun­ta­ris de Cata­lu­nya, Joan Roma. Entre l'11 de juny i l'11 de setem­bre, els parcs volun­ta­ris feien guàrdies per­ma­nents, jun­ta­ment amb auxi­li­ars fores­tals con­trac­tats per la cam­pa­nya. Inte­rior sosté que el per­so­nal con­trac­tat no pot ser coman­dat per un volun­tari, només per un bom­ber fun­ci­o­nari. I arran de la falta d'efec­tius, els ha comu­ni­cat el tan­ca­ment dels 80 parcs. Tan sols els avi­sa­ran en cas de neces­si­tat. “El risc a l'estiu és diari, no quan els vagi bé...No tenim pro­ble­mes amb els fun­ci­o­na­ris, però por­tar-los de parcs allu­nyats fa per­dre temps i diners”, asse­nyala un volun­tari. Inte­rior també els ha comu­ni­cat que no faran ser­veis pre­ven­tius i de con­ducció per falta de pres­su­post. La con­se­lle­ria no vol comen­tar la qüestió fins a tenir apa­gat l'incendi. El de Ras­quera.

LES XIFRES

2.400
bombers catalans
són voluntaris, prop de la meitat del total. Dels 150 parcs, 80 estan formats per voluntaris.
7,53
euros l'hora
és la remuneració que reben per compensar les hores de feina personal perdudes.

“Sembla que els avergonyim”

A l'Estat francès, dels 200.000 bombers només 20.000 són funcionaris. “Donem el nostre temps i, a vegades, fins i tot la vida, però sembla que aquí els avergonyim”, diu Joan Roma. El col·lectiu reclama un nou reglament, formació i assistència sanitària. “No tenim mútua com els funcionaris i s'ha donat el cas d'anar accidentat al CAP després d'un incendi i que t'hagis de treure l'uniforme perquè t'atenguin com a ciutadà particular”, explica un voluntari. “Aquestes hores tampoc compten per a la jubilació i les prestacions de l'assegurança per accident són més baixes que en els funcionaris.” Els couen les crítiques d'alguns sindicats que els “acusen de prendre feina als bombers funcionaris”. I hi afegeixen: “Estem cansats que no se'ns reconegui. Els sortim molt barats i saben que la gent els respondrà. Se n'ha fet un abús!”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.