Vacances tràgiques

Un accident d'autocar a la sortida de la C-32 a Sant Pol provoca sis morts i seixanta-vuit ferits, onze d'ells greus

L'auto­car de dos pisos, amb una setan­tena de pas­sat­gers, tor­nava d'una excursió a Bar­ce­lona en la qual, entre altres indrets, havien visi­tat les fonts de Montjuïc. El vehi­cle havia anat a bus­car els ocu­pants, majo­ritària­ment holan­de­sos i fran­ce­sos, a dife­rents hotels de l'Alt Maresme –Mal­grat de Mar i Santa Susanna– i de la Selva Marítima –Llo­ret i Bla­nes. La sor­tida s'havia enlles­tit amb èxit i el viatge de tor­nada es desen­vo­lu­pava amb nor­ma­li­tat per l'auto­pista C-32 en sen­tit Girona. Alguns dels infants dor­mien perquè ja pas­sa­ven de les 11 de la nit. A l'altura de Sant Pol, el con­duc­tor va deci­dir aga­far el revolt de sor­tida de l'auto­pista. Es tracta d'un accés prou cone­gut per la gent de la comarca perquè és molt tan­cat i obliga a reduir dràsti­ca­ment la velo­ci­tat. L'auto­car, per cau­ses que encara es des­co­nei­xen, no el va poder superar. Va xocar con­tra la mit­jana que separa el car­ril del que enllaça amb l'auto­pista pels vehi­cles que volen anar a Girona i va bol­car. Així tom­bat es va arros­se­gar uns metres topant amb les tan­ques metàl·liques. Un vehi­cle que pujava cap a Girona se'l va tro­bar davant i, tot i les mani­o­bres que va fer per esqui­var-lo, final­ment hi va aca­bar xocant con­tra les rodes del dar­rere.

Als pri­mers moments de con­fusió va seguir la ràpida reacció del con­duc­tor del cotxe que va tru­car per dema­nar ajuda. Els pri­mers vehi­cles de la poli­cia i dels ser­veis mèdics hi van arri­bar pocs minuts després i es van tro­bar amb un munt de gent que havia acon­se­guit sor­tir pel seu propi peu de l'estruc­tura de l'auto­car. Altres no van tenir tanta sort. Des de quarts de dotze de la nit i fins a les qua­tre de la mati­nada, bom­bers, poli­cies i ser­veis assis­ten­ci­als van tre­ba­llar de valent per aju­dar a sor­tir els ferits de dins l'auto­car i per recu­pe­rar els cos­sos de les vícti­mes mor­tals. El recompte final va ser de sis per­so­nes mor­tes, de les quals encara no s'ha faci­li­tat la iden­ti­tat, i sei­xanta-vuit feri­des, divuit d'elles greus i entre les quals hi ha nens molt petits. La iden­ti­fi­cació de les per­so­nes que viat­ja­ven en l'auto­car es va com­pli­car perquè la majo­ria havia sor­tit del vehi­cle sense la docu­men­tació i el seu estat difi­cul­tava que digues­sin fins i tot el nom.

La sor­tida cor­recta?

Els Mos­sos d'Esqua­dra tre­ba­lla­ven ahir amb dife­rents hipòtesis que expli­ques­sin l'acci­dent, amb una de les quals es dema­na­ven si el con­duc­tor va aga­far la sor­tida de l'auto­pista que tocava o no. Els turis­tes allot­jats en hotels de l'Alt Maresme s'esta­ven a esta­bli­ments de Santa Susanna –Don Àngel, Mer­cury i Ona­brava– i de Mal­grat de Mar –Rey Mar Playa i Mon­te­playa–, tots ells ubi­cats al pas­seig marítim. L'opció més nor­mal hagués estat que el vehi­cle deixés l'auto­pista a la sor­tida següent (la de Cale­lla i Pineda) i que, des d'allà, enllacés amb la N-II fins a arri­bar a Santa Susanna i a Mal­grat. Aban­do­nar la C-32 a Sant Pol hagués estat reco­ma­na­ble si els turis­tes que trans­por­tava hagues­sin per­noc­tat en algun dels esta­bli­ments hote­lers de Cale­lla, perquè la sor­tida de l'auto­pista queda lluny de la zona hote­lera i obliga a des­fer el camí. Ahir l'alcalde de Cale­lla, Josep Maria Juhé, va con­fir­mar que cap dels pas­sat­gers de l'auto­car s'hos­tat­java al seu muni­cipi. Per la seva banda, l'alcalde de Santa Susanna, Josep Mon­real, també es pre­gun­tava els motius pels quals el con­duc­tor va aga­far la sor­tida de Sant Pol. Mon­real va expli­car que el con­sis­tori s'havia posat a dis­po­sició dels con­so­lats i de les famílies afec­ta­des per l'acci­dent. De fet, un hotel de Santa Susanna –l'Ona­brava– va ser triat ahir com a cen­tre de reunió des d'on els repre­sen­tants del con­so­lat holandès ate­nien les vícti­mes i els infor­ma­ven sobre el seu retorn al país d'ori­gen.

Fort pen­dent

D'altra banda, fonts dels Mos­sos van con­fir­mar ahir que l'acci­dent hagués pogut ser encara més tràgic si l'auto­car, que va que­dar tom­bat del cos­tat esquerre, hagués tra­ves­sat les tan­ques de pro­tecció del revolt i s'hagués pre­ci­pi­tat pel fort pen­dent que hi ha a l'altra banda. Les matei­xes fonts van recor­dar que en l'asfalt no hi havia cap marca d'oli o d'alguna altra substància que hagués pogut fer bol­car l'auto­car.

Les inves­ti­ga­ci­ons ini­ci­a­des ahir, que podrien con­fir­mar algu­nes hipòtesis, hau­ran d'esbri­nar les cau­ses exac­tes d'un sinis­tre que ha com­mo­ci­o­nat les pobla­ci­ons turísti­ques de la zona i que ha fet que dife­rents mit­jans de comu­ni­cació d'Holanda i França es des­pla­cin per cobrir infor­ma­ti­va­ment l'esde­ve­ni­ment sobre el ter­reny.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.