Successos

Un primer avís

Els bombers donen per controlat l'incendi que crema des de diumenge a les Gavarres

L'últim balanç situa en 358 el nombre d'hectàrees devastades

Tots els veïns desallotjats ja han pogut tornar casa seva

Els serveis d'emergència van donar ahir al vespre per controlat el primer gran incendi de l'any, que des de diumenge al migdia crema a l'Empordà. Les flames ja no han avançat més, i el balanç gairebé definitiu situa en 358 el nombre d'hectàrees devastades. Per municipis, els més afectats han estat Calonge (amb 144 hectàrees del seu terme municipal cremades) i Palamós (amb 130,6 hectàrees). A Vall-llobrega han resultat afectades 62,5 hectàrees de vegetació, i a Forallac, 22. Un 90% de la zona cremada és arbrat de l'espai protegit del massís de les Gavarres. Tots els desallotjats ja van tornar a casa, fins i tot els propietaris dels habitatges de la urbanització Puig Cargol de Calonge, l'única que ahir al matí encara tenia els accessos tancats. El centre d'acollida muntat en l'anomenada “la nau dels 50 metres”, de Palamós, també es va desactivar, encara que es manté un reforç de la Creu Roja.

Passades les hores, també es confirma que, més enllà del vehicle que les flames van destruir en una pista forestal de Calonge, no es té constància de cap casa afectada per l'incendi. L'únic dany personal va ser un bomber ferit, que durant les tasques d'extinció es va fer una contusió toràcica a causa d'una caiguda per un desnivell d'aproximadament dos metres d'altura, i que va ser evacuat a l'hospital de Palamós, on ahir a la tarda ja va rebre l'alta.

Atacs cada 5 minuts

Tot i el moderat optimisme, els Bombers de la Generalitat van mantenir ahir tots els efectius activats, inclosos set mitjans aeris. Des dels tres hidroavions enviats a la zona, que carreguen aigua a la badia de Palamós, es van fer atacs cada cinc minuts. Unes remullades que es van veure reforçades amb els helicòpters i els avions de vigilància i atac que sobrevolen la zona. Els hidroavions van fer l'última descàrrega a les cinc de la tarda i es van retirar a la seva base, mentre que la resta dels mitjans aeris activats van treballar fins a l'ocàs. Sobre el terreny, una seixantena de mitjans dels Bombers de la Generalitat, amb la col·laboració d'efectius dels Agents Rurals, Mossos d'Esquadra, ADF, SEM i personal de Protecció Civil, entre altres cossos operatius, van treballar durant tot el dia. Les condicions meteorològiques van ser ahir més favorables i això, juntament amb la intensa feina realitzada, va permetre donar per controlat l'incendi. Tot i això, el conseller Ramon Espadaler va apel·lar a la prudència abans de considerar que la situació està fora de perill. És per això que al llarg de la nit van continuar treballant a la zona 15 dotacions dels bombers. Per avui al matí està prevista la incorporació de quatre mitjans aeris.

LES XIFRES

90
per cent
de la zona cremada per les flames és arbrat de l'espai protegit del massís de les Gavarres.

LES FRASES

15
dotacions
dels Bombers de la Generalitat es van quedar ahir a la nit remullant la zona per evitar revifades.
El lloc era perillós i s'haurien d'haver extremat les precaucions a l'hora de fer la crema
Ignasi Dalmases
cap dels agents rurals a girona
En principi és evident que la persona no va complir un dels requisits bàsics, que és no abandonar el foc mentre està encès

El jutjat obre diligències

Òscar Pinilla

A banda de la lluita contra el foc, els Agents Rurals i els Mossos d'Esquadra continuen investigant l'origen de l'incendi. El conseller d'Interior, Ramon Espadaler, va anunciar ahir que el jutjat de la Bisbal d'Empordà ha obert diligències per aclarir el cas i si l'incendi va ser degut a un accident o a una negligència. Espadaler va insistir que en cap cas s'està parlant que el foc fos intencionat, però el protocol estableix que s'obrin diligències davant uns fets tan greus. En aquest sentit, els Agents Rurals sospiten que la crema no es va fer correctament. Les flames van prendre el sotabosc en una zona de feixes propera al mas Cabré, dins el terme de Vall-llobrega. Aquí es va fer una crema de matolls divendres, però les restes vegetals no es van apagar com tocava. “En principi és evident que la persona no va complir un dels requisits bàsics, que és no abandonar el foc mentre està encès”, va subratllar en declaracions a l'ACN el cap dels Agents Rurals, Ignasi Dalmases. Tres agents rurals d'investigació pentinaven minuciosament la zona ahir a la tarda, i anaven anotant i marcant tots aquells elements que els han de permetre saber com les flames van prendre el sotabosc i, a partir d'aquí, com es van estendre pel massís de les Gavarres. El cap dels Agents Rurals va anar més enllà i va assegurar que la hipòtesi que agafa més força és que el foc va ser degut a una negligència. De moment, allò que se sap és que en aquesta zona es van cremar arbustos i matolls que abans s'havien estassat. Per encendre'ls es van fer diverses piles i es van calçar. Però enlloc s'han trobat evidències que demostressin que, després, els matolls encesos es van cobrir íntegrament amb terra, segons el cap dels Rurals. De moment, tampoc se sap si es van apagar amb aigua. El cap dels Agents Rurals també va assegurar que, amb les conseqüències que va tenir la crema, “s'ha vist que el lloc era perillós” per fer-la.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.