Successos

Seguretat

Ara que fa 20 anys

El 27 de març del 1994, diumenge de Rams, Maria Àngels Feliu va ser alliberada després d'estar captiva 492 dies a mans dels segrestadors

Va haver de recitar el número del DNI als guàrdies civils que la van atendre a Lliçà de Vall perquè es creguessin que era ella, ja que feia mesos que la justícia la donava per morta

“Gràcies, que siguis feliç”, va dir Maria Àngels Feliu al segrestador que la va alliberar

Cap a les tres de la mati­nada del 27 de març del 1994 (aquell any era diu­menge de Rams), Pedro Tomàs, empleat de la gaso­li­nera Els Xops arran de l'N-152 (actu­al­ment C-17) a Lliçà de Vall, va veure una dona mal­gir­bada i amb aspecte de pido­laire que sem­blava que tenia pro­ble­mes per treure una beguda de la màquina de la Coca-cola. Quan s'hi va acos­tar ella li va dema­nar canvi de mone­des de duro (fal­ta­ven anys per arri­bar a l'era de l'euro) i li va dir: “És que sóc la Maria Àngels Feliu. Sis­plau, ajuda'm, que estic un xic mare­jada.” “T'han segres­tat!”, va dir esve­rat l'empleat, que va obser­var que la dona duia un bon rellotge que no lli­gava amb el seu aspecte i va veure pos­si­ble que fos qui deia que era. Pedro va córrer a bus­car una pare­lla de guàrdies civils (encara fal­tava també perquè arri­bes­sin els Mos­sos) que eren al bar de l'estació de ser­vei, als quals va cos­tar més de creure que tenien davant Maria Àngels Feliu, la far­macèutica d'Olot que havien segres­tat feia 492 dies i que els seus coman­da­ments, el jutge i el fis­cal ja feia dies que dona­ven per morta i man­te­nien empre­so­nats els que cre­ien cul­pa­bles: Joan Casals i Xavier Bassa. La pro­di­gi­osa memòria de Feliu, que recor­dava tots els detalls del seu llarg cap­ti­veri, fins i tot els dies que a la ràdio deien que el jutge havia anat a bus­car el seu “cadàver” a l'Alta Gar­rotxa, li va per­me­tre reci­tar sense errors el seu número del DNI i això va convèncer els agents, que la van aju­dar a tru­car a la seva família, que eren de les poques per­so­nes que comp­ta­ven que Maria Àngels era viva perquè els segres­ta­dors els havien con­tes­tat cor­rec­ta­ment a la pre­gunta de quin nom afectuós li deien de petita a casa: “Netol”, una prova de vida ja que només ella els ho podia haver dit. Els telèfons de les cases (lla­vors encara no hi havia un mòbil a cada but­xaca) van començar a sonar arreu de mati­nada i van dei­xar parats tots aquells que tenien el cas resolt amb l'empre­so­na­ment de Casals i Bassa i la teo­ria de la mort de la segres­tada. El lla­vors gover­na­dor civil (la figura tar­da­ria uns anys a abo­lir-se encara) de Girona, Pere Navarro, va ser un dels pri­mers a per­dre el son aque­lla nit. L'home més loquaç del pano­rama polític de l'època (la família Feliu fins i tot el va bate­jar com el boca­moll) va emmu­dir i es va enclaus­trar durant tres dies a casa fins que va tro­bar un mis­satge que va con­si­de­rar adi­ent per eme­tre davant de l'opinió pública. Un mis­satge que venia a dir que el més impor­tant era que la segres­tada estava bé i que amb ella a casa la Guàrdia Civil podria tre­ba­llar amb tran­quil·litat sense témer que cap pas dels inves­ti­ga­dors posés en perill la vida de la segres­tada, que, tot sigui dit, fins lla­vors els inves­ti­ga­dors havien donat per morta.

L'alli­be­ra­ment de Feliu va com­por­tar, encara que l'apa­rell judi­cial va fer-ho rece­lo­sa­ment, l'alli­be­ra­ment de Casals i Bassa, que ja no podien ser cul­pa­bles d'assas­si­nat com deia l'ordre de presó. I encara van pas­sar mesos abans no es va can­viar l'acta de pro­ces­sa­ment que donava Feliu per morta.

Sigui perquè els inves­ti­ga­dors ana­ven amb la “tran­quil·litat” que els ins­pi­rava Navarro o perquè no encer­ta­ven el fil de la inves­ti­gació tot i els pre­ci­sos detalls que els va apor­tar Maria Àngels Feliu sobre el que va sen­tir, ja que poca cosa va veure durant els 492 dies, no va ser fins al 1999 que es van treure la bena dels ulls i es van deci­dir a seguir la pista clau, la que ja havien des­car­tat al prin­cipi, que els va dur a tro­bar els segres­ta­dors i que va supo­sar un impacte de dimen­si­ons des­co­mu­nals. Perquè els segres­ta­dors eren ni més ni menys que agents de l'ordre, dos muni­ci­pals d'Olot –Toni Gui­rado (antic cap de la poli­cia de Torelló) i Pep Zam­brano, que es va suïcidar i mai no va donar expli­ca­ci­ons–, i el vigi­lant muni­ci­pal de Sant Pere de Torelló Ramon Ullas­tre, que va tenir Feliu al soter­rani de casa seva, que van tenir la col·labo­ració de Josep Lluís Paz, Pato, amic de Zam­brano, que els va aju­dar per aga­far i tras­lla­dar la víctima, i Sebastià Comas Baroy, Iñaqui, aju­dant d'Ullas­tre que s'encar­re­gava de dur el men­jar i donar con­versa a Feliu i que va pas­sar com “el bon segres­ta­dor” o, si més no, “el menys dolent dels dolents”. Avui fa 20 anys, Iñaqui va ser qui va aga­far Maria Àngels Feliu de la mà, li va obrir la trapa del cau, la va aju­dar a pujar els qua­tre esca­lons i la va fer pujar a una fur­go­neta per fer el camí des de Sant Pere de Torelló fins a Lliçà de Vall, on la va dei­xar a uns metres de la gaso­li­nera. Li va donar dues mone­des de 100 pes­se­tes i una de 25 pes­se­tes i li va dir que s'esperés mitja hora abans d'anar a tru­car. Ella li va dir: “Gràcies. Que siguis feliç!”

La sentència va ser més benèvola amb Iñaqui que amb la resta dels segres­ta­dors perquè se li va reconèixer que va ser qui va posar fi al cap­ti­veri de Maria Àngels Feliu, el més llarg de la història dels segres­tos a l'Estat, al marge d'alguns dels per­pe­trats per ban­des ter­ro­ris­tes. El menys dolent dels dolents li va dir que l'alli­be­rava pel seu compte i risc perquè ja no podia més, i no pas perquè hagues­sin cobrat cap res­cat pel seu alli­be­ra­ment, una versió que la justícia va donar per bona. Però les parau­les de Ramon Ullas­tre, el capi­tost del segrest, en una entre­vista amb aquesta cro­nista feta a la presó fan dub­tar que Iñaqui decidís l'alli­be­ra­ment: “Algú pot pen­sar que Iñaqui faria res sense el meu permís?” I també sobre l'afer del res­cat: “Que nosal­tres no cobréssim res no sig­ni­fica que els Feliu no pagues­sin.” Pas­sa­ran 100 anys i el segrest d'Olot tindrà un punt de mis­teri.

492 dies
va estar captiva Maria Àngels Feliu al soterrani de la casa de Ramon Ullastre a Sant Pere de Torelló.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.