Mataró portarà el cas del pis social adjudicat a dit a fiscalia
Un informe del secretari confirma que el fill de l'exgerent de Pumsa no estava en cap llista d'espera ni en cap registre
L'Ajuntament obre un expedient per investigar si n'hi ha més casos
El fill de l'exgerent de l'empresa pública Pumsa, César Fernández, no estava en cap llista d'espera ni en cap registre per sol·licitar un habitatge públic de lloguer. Aquesta és la conclusió d'un informe del secretari municipal encarregat pel govern de CiU de Mataró que dictamina que el contracte que va firmar Fernández és “nul de ple dret” i, a més, recorda que l'exgerent s'hauria d'haver abstingut de signar-lo pel grau de parentiu amb el llogater. L'alcalde de Mataró, Joan Mora (CiU), va explicar ahir que a partir de les conclusions d'aquest informe, a Pumsa han obert un expedient per recuperar el pis i, al mateix temps, el cas es posarà en coneixement de la fiscalia perquè determini si hi ha hagut algun tipus de delicte. “També hem obert un expedient informatiu per determinar les responsabilitats que es puguin derivar d'aquest cas o d'altres que en puguin sortir”, va dir. Al capdavant d'aquesta investigació, el govern ha col·locat el gerent de l'Ajuntament, Francesc Esteve, i la cap d'unitat de l'Àrea Jurídica de Via Pública, Maria Assumpció Massagué, que faran d'instructors.
Quinze dies
Paral·lelament, l'alcalde i la regidora d'Urbanisme, Montserrat Rodríguez (CiU), van confirmar que encarregaran a una empresa externa una auditoria de les 600 adjudicacions de pisos socials que s'han fet a la ciutat des del 2007. El govern vol que aquesta auditoria estigui enllestida en un termini màxim de quinze dies. Durant la roda de premsa, ni Mora ni Rodríguez van facilitar més informació sobre els sis possibles casos més d'adjudicacions irregulars que en el seu moment hauria denunciat l'extreballadora de Pumsa i que van destapar la caixa dels trons. “Revisarem no un cas, sinó 600, però un de sol ja causa prou alarma social perquè hi actuem en conseqüència”, va assenyalar l'alcalde, que va destacar que situacions com aquesta “fan molt de mal l'administració pública”.
L'alcalde no va voler opinar sobre la possibilitat que hi hagi més funcionaris o treballadors de l'Ajuntament que coneguessin la suposada adjudicació irregular. “Entenc que no es coneixia i que si hagués estat així ens n'haurien informat, al govern”, va insistir i hi va afegir: “l'objectiu és treure la poma podrida del cistell i netejar la imatge de Pumsa.”
Finalment, dilluns es proposarà tant a la resta de grups municipals com a entitats socials com la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) i a la Federació d'Associacions de Veïns de Mataró (FAVM) la creació d'una comissió de seguiment “a l'estil de la que es va fer amb les participacions preferents” amb la intenció de “garantir la màxima transparència”.
LA FRASE
“Cerimònia de la confusió”
El PSC va ser la primera formació que va reaccionar a l'anunci del govern sobre les mesures que va prendre a partir de l'informe del secretari municipal. El president del grup municipal, Joan Antoni Baron, no va estalviar crítiques a les maneres utilitzades per l'alcalde. “Un cop més, provoca una cerimònia de la confusió que dóna la sensació que hi ha alguna cosa fosca”, va assenyalar. Per Baron, l'expedient intern obert l'ha de dirigir un funcionari de la casa “i no un càrrec de confiança, que és el que proposen”. El cap socialista també reclama que es doni audiència a les parts afectades i incideix que cal que la regidora d'Urbanisme doni més explicacions sobre un cas “que va esclatar quan ella ja era presidenta de Pumsa i quan encara hi havia l'exgerent com a càrrec de confiança”. Baron va reclamar conèixer els altres casos denunciats i va aplaudir que n'informessin la fiscalia.