Successos

Troben el cos de la jove que va caure a la riera del Llierca

La víctima va ser localitzada un quilòmetre i mig més avall d'on va relliscar mentre intentava creuar un gual i va ser arrossegada pel corrent, a la zona de Sadernes

Estudiava un grau a la UdG

Els equips de res­cat van loca­lit­zar ahir el cos sense vida de Jen­ni­fer Paola Parada Almeida, la jove de 20 anys i resi­dent a Girona que diu­menge va caure a la riera del Lli­erca men­tre feia una excursió per la zona de Sader­nes, al terme de Mon­ta­gut i Oix. La víctima, d'ori­gen colombià, vivia al barri de Can Gibert del Pla i com­bi­nava la seva feina amb els estu­dis del grau de llen­gua i lite­ra­tura espa­nyo­les a la Facul­tat de Lle­tres de la UdG. Quan pas­sa­ven pocs minuts de les deu del matí, els bom­bers van veure el cadàver de la jove des de l'helicòpter. Era dins l'aigua de la mateixa riera del Lli­erca, cone­guda com la de Sant Aniol, on va que­dar fre­nat per unes bran­ques. El cos va ser des­co­bert a uns 100 metres del pont de Valentí, a Mon­ta­gut. El punt on va aparèixer era, apro­xi­ma­da­ment, un quilòmetre i mig més avall del lloc on va caure.

Diu­menge al mig­dia, Parada era a la zona de Sader­nes fent sen­de­risme amb un com­pany de feina i dues filles d'ell, de 12 i 15 anys. L'home és un veí de Banyo­les, de 45 anys i de naci­o­na­li­tat espa­nyola. Aquell dia al matí, tots qua­tre eren a Banyo­les. No tenien pro­gra­mada la sor­tida, però van deci­dir anar a Sader­nes a fer un volt. Durant la ruta, van inten­tar cre­uar la riera per un gual. Es tracta d'un pas for­mi­go­nat per a vehi­cles que hi ha a la pista de la Mun­tada. Habi­tu­al­ment, el terra està sec o bé el nivell de l'aigua que hi passa per sobre és molt baix i es pot tra­ves­sar cami­nant sense com­pli­ca­ci­ons. Diu­menge, l'aigua cobria total­ment el pavi­ment i van mirar de sal­var la riera per les roques que for­men una pas­sera paral·lela al gual. Fent aquesta peri­llosa ope­ració, la jove va rellis­car, ell la va inten­tar aga­far i tots dos van aca­bar caient a la riera i van ser arros­se­gats pel cor­rent. Les filles menors de l'home, que en aquell moment també eren allí, van pre­sen­ciar la fatídica situ­ació.

El seu pare va acon­se­guir sal­var-se. Després de ser arros­se­gat uns 400 o 500 metres per l'intens cabal, es va poder aga­far en unes bran­ques i va sor­tir de l'aigua. Es va diri­gir a l'indret on s'havien que­dat les seves dues filles i va tru­car al telèfon 112. Imme­di­a­ta­ment, es va mun­tar una ope­ració de recerca i els espe­ci­a­lis­tes del SEM van anar a donar atenció psi­cològica a les nenes i al seu pare. El ras­treig es va haver d'atu­rar a les sis de la tarda per la fos­cor i les difícils con­di­ci­ons mete­o­rològiques, que van impe­dir volar a l'helicòpter.

Ahir, a dos quarts de nou del matí, es va repren­dre l'ope­ració i, tal com es con­fi­ava, en haver aflui­xat el tem­po­ral, l'helicòpter es va poder enlai­rar. El cap del dis­po­si­tiu dels bom­bers, Jordi Martí, va expli­car que la dis­mi­nució del cabal d'aigua que bai­xava per la riera de Sant Aniol va per­me­tre pen­ti­nar llocs on el dia abans no s'havia acon­se­guit arri­bar. “Abans-d'ahir, no es podia pas­sar ben bé pel cos­tat del riu, sinó anar pujant i bai­xant amb cor­des i hi havia zones que no eren acces­si­bles.” Segons va afe­gir, l'helicòpter va sobre­vo­lar un d'aquests parat­ges de difícil accés i va loca­lit­zar el cadàver enmig del riu, una mica més avall del pont de Valentí. Per por que les bran­ques cedis­sin i el cor­rent arros­segués el cos, els bom­bers van dur a terme “una extracció molt ràpida, amb l'helicòpter mateix”. El cadàver de la víctima va ser tras­lla­dat després al camp de fut­bol de Mon­ta­gut, on es va fer el tràmit judi­cial de la iden­ti­fi­cació i avui se li prac­ti­carà l'autòpsia.

LA XIFRA

20
anys
tenia la jove que va ser localitzada ahir morta. Residia al barri de Can Gibert del Pla de Girona.

LA DATA

30.11.14
la víctima
va ser empesa avall pel fort corrent que hi havia a la riera de Sant Aniol, al terme de Montagut i Oix.

Un rescat que no es factura encara que derivi d'una imprudència

Tot i que els equips d'emergències tenen clar que els senderistes accidentats a Sadernes van ser imprudents aventurant-se a fer una ruta molt perillosa en un dia de màxima alerta per mal temps, el servei de rescat no es facturarà perquè el criteri del Departament d'Interior de la Generalitat és clar: no s'emet proposta de cobrament en els casos que hi hagi víctimes mortals. En canvi, sí que es planteja sancionar el conductor que diumenge va quedar atrapat amb el cotxe enmig d'una riera de Madremanya i que va obligar a muntar un desplegament important i que, a més, va crear confusió fent pensar als rescatadors que hi havia una altra persona desapareguda.

Aquest home serà el tercer que en els darrers mesos rep una multa per haver mobilitzat els serveis d'emergència per imprudència. Els bombers també van proposar a Interior el cobrament de la sortida que van fer per anar a buscar uns senderistes que van trucar per alertar que estaven desorientats i que, mentre baixaven, es van trobar els efectius que els buscaven i no els van dir que eren ells els perduts. Es considera, a més, facturar el servei a un altre automobilista que en un anterior episodi de pluges va haver de ser auxiliat quan va quedar submergit amb el cotxe en una zona inundada, a la ronda sud de Figueres. Hi havia instal·lats senyals de prohibició al pas, però no en va fer cas.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.