Successos

Ensurt per un foc a Llançà

Cremen més de dotze hectàrees de vegetació

El foc fa tallar la circulació de trens entre Figueres i Portbou durant quatre hores

La forta tramuntana va fer témer el pitjor

Les flames van cremar, ahir, més de 12 hectàrees de vegetació a Llançà en una zona en què la forta tramuntana –amb ratxes de 140 km/h– va impedir que els mitjans aeris puguessin treballar en l'extinció de l'incendi i que va obligar a mobilitzar fins a 25 dotacions terrestres dels Bombers de la Generalitat. Els Agents Rurals estan treballant en la investigació de les causes de l'incendi, que es va iniciar pels volts de la una del migdia en una zona de barraques de Llançà. Tot apunta que es tracta d'un accident, si bé l'alcalde de Llançà, Guillem Cusí, va avançar, ahir, que l'incendi té l'origen en unes espurnes d'una llar de foc de dins d'una barraca. Va dir que malgrat que la xemeneia té un filtre, una espurna va sortir disparada i va provocar l'incendi.

Segons van informar els Bombers de la Generalitat, l'avís del foc es va rebre pels volts d'un quart de dues del migdia, després que uns testimonis van veure fum i flames en una zona d'arbustos i matolls baixos proper a la bassa d'en Joanet i al veïnat de Setcases. A banda dels Bombers de la Generalitat, fins al lloc també es van desplaçar efectius del cos dels Mossos d'Esquadra, de la policia local, dels Agents Rurals, de les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF), del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) i de Protecció Civil, entre altres efectius i voluntaris.

Desallotjaments

L'incendi va anar avançant, fet que va obligar els Bombers a donar ordres de desallotjar preventivament una zona d'horts, camps i barraques propera a l'estació de Llançà, molt a prop d'on es va originar l'incendi forestal. De fet, el foc va obligar a tallar el trànsit ferroviari de la línia R11 entre Llançà i Portbou i es va habilitar un sistema alternatiu de transport per carretera. Concretament, la circulació va estar interrompuda més de quatre hores, entre dos quarts de tres de la tarda i les set del vespre. I és que els Bombers van prioritzar la zona del cap, més propera a la via de tren, per evitar que el foc la saltés i avancés en direcció al nucli urbà. Els treballs d'extinció i les vies, que van servir com una mena de tallafoc, van impedir que les flames avancessin per aquest front.

Pels volts d'un quart de nou del vespre, els Bombers van donar per controlat l'incendi. Estava previst que les dotacions s'anessin retirant del lloc i que, al llarg de la nit, es mantingués un dispositiu de tres vehicles a la zona, on encara anit bufava tramuntana, per fer tasques d'inspecció i remullar punts calents.

Queixes a Adif

L'alcalde de Llançà va lamentar, ahir, que la supressió per part d'Adif del pas a nivell que hi havia a la zona hagués dificultat enormement les tasques d'extinció. Els Bombers no hi van poder accedir amb els vehicles i van haver de tirar mànegues llargues i buscar rutes alternatives. “Adif va tirar pel dret i el va suprimir sense avisar, i en casos d'emergència com avui hagués ajudat enormement”, va dir.

LA XIFRA

140
km/h
era la velocitat a què bufava la tramuntana a la zona de Llançà quan es va produir l'incendi forestal.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.