«Les famílies estan indignades»

La pitjor cara del temporal es va viure a Sant Boi, on es va ensorrar el túnel de batuda del camp de beisbol municipal i van morir-hi quatre nens. Ha declarat com a imputada l'arquitecta municipal i estan a punt de fer-ho l'arquitecte tècnic i el constructor de la instal·lació

Sens dubte, el moment més tràgic del 24 de gener del 2009 va ser el moment en què es va ensorrar el túnel de batuda del camp de beisbol municipal de Sant Boi, al barri de Camps Blancs. Quatre nens van perdre la vida i nou persones més, set companys i dos monitors, van resultar ferits. Ara, un any més tard, el jutjat de Sant Boi que instrueix el cas ha imputat per quatre delictes d'homicidi imprudent i nou delictes de lesions la cap del departament de Projectes i Obres de l'Ajuntament de Sant Boi, Carme Ruiz. L'arquitecta municipal va declarar a principi de novembre, i va defensar que el túnel estava ben construït i que l'esfondrament s'havia d'atribuir al vent. Tanmateix, la titular del jutjat d'instrucció número 3 de Sant Boi, Rocío Colorado, va imputar arran de les declaracions de Ruiz l'arquitecte tècnic de l'Ajuntament, responsable de l'edificació, i el constructor del túnel, el propietari de l'empresa J. García Martos, els quals es preveu que declarin el 12 de febrer.

L'Ajuntament sempre ha defensat que els cops de vent van ser la causa del fatal esfondrament, tot i que algun dels informes que va encarregar el consistori assenyalava que hi havia deficiències constructives al pavelló. El peritatge judicial destaca, en canvi, que el deficient procés constructiu va fer que un edifici poc sòlid no aguantés els cops de vent. Aquest també és l'argument de les famílies dels quatre nens morts, representades per l'advocat Josep Maria Fuster-Fabra. El lletrat assegura que les famílies «estan indignades» amb l'Ajuntament, del qual esperen que demani perdó i reconegui que va actuar malament defensant des de bon començament el bon estat de la instal·lació. Les famílies també lamenten que no han vist ni un euro pel que fa a cap indemnització, mentre que valoren que el jutjat que instrueix el cas està duent a terme una bona investigació.

Fuster-Fabra explica que a l'octubre el jutjat va determinar provisionalment unes quantitats de diners –el lletrat no les ha concretat– que s'havien d'avançar a les víctimes i els familiars, amb l'establiment d'una fiança solidària per a les companyies asseguradores de l'Ajuntament, el club de beisbol i l'arquitecta municipal. Al desembre, les famílies van sol·licitar un avançament de les indemnitzacions, i el jutjat va ordenar el 16 de desembre el pagament d'aquestes quantitats. La companyia asseguradora del club de beisbol, La Estrella de Seguros, ha recorregut contra la decisió judicial, i això ha paralitzat el pagament avançat dels diners.

Actes de record

L'Ajuntament de Sant Boi ha convocat per avui a les 12 del migdia un ple extraordinari en què es llegirà i s'aprovarà una declaració institucional en memòria de les víctimes. Aquesta declaració té el suport de tots els grups polítics. A continuació es guardaran cinc minuts de silenci a la plaça de l'Ajuntament. Les famílies de les víctimes ja han avançat que no assistiran al ple, i reiteren la petició que l'alcalde es disculpi. En canvi, sí que assistiran a l'acte de record que ha convocat el Club de Beisbol i Softbol Sant Boi, al qual s'ha convidat les entitats esportives de la ciutat. El club el planteja com un acte discret sense mitjans de comunicació per exprés desig de les famílies, però l'advocat assenyala que tothom hi podrà assistir. Els familiars hi seran «perquè era l'afició» dels seus fills, segons assenyalen en un comunicat, i per agrair les mostres de suport.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
SERVEIS

Nou pas de vianants accessible entre el passeig Verdaguer i l’estació d’Igualada

IGUALADA
societat

Territori obre el procés per expropiar els primers 5 pisos buits de grans tenidors

barcelona
SOCIETAT

Pescadors de Vilanova i la Geltrú i Llançà, medalles de la pesca catalana 2024

VILANOVA I LA GELTRÚ
serveis

Ferrocarrils posarà noves tanques entre Bellaterra i la UAB perquè els animals no creuin la via

BELLATERRA

La UdG s’uneix al Mes del Comerç Just

girona
Salut

Més enllà dels estudis clínics convencionals

urbanisme

Impuls a la renaturalització de l’avinguda Doctor Fleming de Lleida

Lleida

Estudiants d’ESO del Ripollès ajuden a persones grans a fer servir el mòbil

camprodon

Recerca a l'abast de tothom

Barcelona