Administracions

El Joan de Margarit de la Bisbal, malmès per la pedra

Els greus desperfectes al teulat d’un dels dos edificis obligaran a ressituar grups d’infantil i de FP de l’IES Bisbal

Caldrà traslladar el menjador

Les obres no estaran enllestides abans de vuit mesos

Els greus desperfectes als teulats provocats per la històrica pedregada de dimarts a la Bisbal d’Empordà obligaran els alumnes de cinc grups d’infantil de l’escola Joan de Margarit i de quatre grups de cicles de formació professional (FP) de l’IES Bisbal a ser ressituats i farà que no puguin fer les classes amb normalitat aquests curs escolar. De moment, els alumnes d’infantil ja han d’ajornar l’inici fins al pròxim 12 de setembre. Els teulats de la resta dels centres educatius de la Bisbal no presenten danys gaire importants i podran començar el curs dilluns vinent amb normalitat.

Els alumnes més afectats són els que van a classe en un edifici del Joan de Margarit. Prop de dos-cents en total hauran de ser ressituats en altres espais arran dels greus desperfectes als teulats d’aquest equipament públic. De moment, es procedirà a encarregar el projecte per poder posar a licitació les obres com més aviat millor, si bé ja es té coll avall que tardaran entre vuit i deu mesos a acabar-se.

El complex educatiu està format per quatre edificis: dos del Joan de Margarit i dos més de l’IES. La pedregada va afectar greument el sostre d’un dels dos edificis del Joan de Margarit. L’edifici malmès té, a la planta baixa, aules d’infantil i, a la primera, les que comparteix amb l’IES per a alumnes de cicles de FP.

Trasllat del menjador

Les destrosses a la coberta també obligaran a tancar les instal·lacions del servei de menjador del Joan de Margarit, que s’hauran de ressituar en un nou emplaçament dins del mateix centre. Segons va explicar l’alcalde, Enric Marquès (ERC), els cinc grups d’infantil del Joan de Margarit s’instal·laran a l’altre edifici de la mateixa escola, mentre que els quatre de formació professional de l’IES es reubicaran en un altre espai municipal.

Marquès detalla que conjuntament amb el Departament d’Educació es treballa per agilitzar l’inici de les reparacions: “Hem de tenir present –explica l’alcalde– que s’ha de fer el projecte, aprovar-lo, posar-lo a licitació i adjudicar-lo. Això ens porta al març de l’any vinent per començar les obres. En total, estem parlant que caldran entre vuit i deu mesos.” Marquès també va voler agrair la col·laboració “exemplar” de tots els responsables dels centres educatius afectats, “que hauran de treballar realment en unes condicions excepcionals”. Marquès remarca que la tràgica, extraordinària, insòlita i espectacular pedregada, amb tota la devastació que ha provocat, ha deixat realment un rastre de destrucció molt important al municipi.

Un camp de batalla

Tot això passa mentre a la capital del Baix Empordà es treballa contra rellotge per avaluar l’estat de la resta de teulats del municipi i es canvien al Pavelló Firal uns 70 parabrises diaris de cotxes malmesos –amb un total de més de 700 incidents oberts de moment i amb la previsió que dilluns l’empresa especialitzada en vidres per a vehicles Carglass s’instal·li a Vulpellac per facilitar el canvi de vidres–; a més, Ajuntament, Generalitat i Consell Comarcal perfilen un pla per retirar els teulats d’uralita, la majoria totalment destrossats, especialment d’instal·lacions industrials, ramaderes i agrícoles.

L’alcalde, Enric Marquès, va explicar que ahir el Grup d’Estructures Col·lapsades (GREC) dels bombers va analitzar les teulades del municipi i, a més, un dron va sobrevolar principalment la zona centre del nucli per detectar les àrees més afectades per la pedregada de dimarts. Un dels grans efectes de la pedra el van rebre els teulats d’uralita. Per això, i com ja va dir el seu president, Joan Laureiro, el Consell Comarcal oferirà, a partir de dimarts, als particulars material de seguretat per manipular-lo i dimecres s’habilitarà un espai davant de la deixalleria per llençar el material retirat.

LES FRASES

Treballem per agilitzar els tràmits de la reparació, però en total hauran de passar uns vuit mesos fins que estiguin acabats
He d’agrair la col·laboració dels centres, que han de treballar en condicions excepcionals
Enric Marquès
alcalde de la Bisbal d’empordà

Al Pavelló Firal es reparen 70 parabrises diaris

L’empresa Ralarsa part of Cary Group, especialitzada en la reparació de vidres, situada al Pavelló Firal, té oberts més de 700 sinistres per parabrises trencats arran de la pedregada i treballa a un ritme de reparació d’uns 75 vidres diaris. Segons la companyia, el volum de peticions de reparació segurament encara pot créixer durant la setmana vinent.

Fermí Evangelista, director d’operacions de la companyia, explicava que ahir al matí disposaven de cent parabrises en estoc, amb la previsió que avui aquesta xifra s’elevi fins a les dues-centes unitats. Segons Evangelista, després ja aniran arribant diàriament les necessàries. “El ritme d’obertura de sinistres –segons explica Evangelista– és constant i la velocitat de reparació és d’uns setanta-cinc vidres al dia”.

Al pavelló també hi han anat molts conductors que tenien cita per reparar en altres tallers per a una setmana o dues i que necessitaven avançar el servei. Durant aquests primers dies, segons el director d’operacions, s’ha anat reforçant el servei, sigui amb personal o pel que fa a l’atenció en línia: “L’Ajuntament i la policia local s’han portat molt bé i ens han donat totes les facilitats per poder treballar.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Segueixen les retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp