Administracions

Una plaça per a la cultura

futur

L’Ajuntament de Calonge farà dues grans places al centre històric del municipi per contribuir a la dinamització cultural i comercial

El projecte urbanístic vol reforçar la iniciativa ‘Calonge, poble de llibres’, tot lligant-la amb la darrere fase de les obres de rehabilitació del castell

El nucli històric de Calonge afrontarà aviat una de les actuacions urbanístiques més rellevants dels darrers anys, amb la creació d’una nova gran plaça que es vol dedicar a la cultura. A més, i en el marc del projecte, també es generarà una segona plaça, aquesta més petita, que es vol vincular al projecte del futur centre d’interpretació del vi. Aquesta actuació, al costat de la Sala Fontova, permetrà generar un gran espai darrere la plaça Major, ajudant a vertebrar el centre del nucli amb el castell medieval –que aviat abordarà la darrera fase–, el projecte Calonge, poble de llibres i, finalment, la revitalització del comerç en general. El total del pressupost d’execució per contracte és de 558.700 euros i el termini d’execució previst de les obres és de cinc mesos. Ja s’estan ultimant els darrers tràmits del projecte, pendent de l’expropiació d’una finca.

L’alcalde de Calonge, Jordi Soler, valora que el projecte té un marcat objectiu: “Convertir aquest espai en un centre cultural a Calonge”, destaca. Així, l’obertura de la nova plaça permetrà crear un espai d’accés nou a la Sala Fontova, envoltat per una marquesina que ha de facilitar que sigui una zona de trobada per a les persones que assisteixin a les activitats que s’organitzen en aquest equipament cultural. Les funcions culturals del nou espai es complementaran amb l’obertura de la caixa d’escenari del Cercle Calongí cap a l’exterior, de manera que s’hi podran realitzar tota mena d’activitats culturals en les quals la gran plaça serà l’auditori per al públic. A banda de tot això, es vol que el projecte permeti crear un espai públic que unifiqui i doni coherència al voltant de la intervenció.

Soler exposa el valor d’aquesta actuació: “No és res més que una transformació important que ens permetrà obrir un gran espai públic al centre històric, un espai de qualitat.” Una valoració que comparteix Arturo Padres, vicealcalde de Promoció Econòmica: “La plaça era un dels pilars del nostre pla integral per dinamitzar el nucli de Calonge; una porta a la dinamització i reconèixer la posició com a municipi cultural.”

La segona placeta

La intervenció també ha de permetre al centre històric de Calonge disposar d’una segona nova placeta, que s’obrirà a la part posterior del futur centre d’interpretació del vi i la gastronomia. En aquest cas aquest nou espai estarà situat a pocs metres de l’anterior plaça, al mateix carrer d’Àngel Guimerà, i estarà vinculat al centre d’interpretació del vi i la gastronomia, un projecte en què l’Ajuntament de Calonge i Sant Antoni treballa i que estarà situat a l’antiga casa de les monges.

Segons explica Soler, tot aquest treball de reforma urbanística està molt centrat en els valors culturals i etnològics. Per això, pel que fa a la plaça de la Cultura, l’actuació, un cop acabada, s’emfatitzarà amb la instal·lació d’una obra d’art que funcionarà com a banc, obra de Quim Domene. Es tracta d’una instal·lació de gairebé 3 metres de diàmetre, d’acer Corten, que farà les funcions de banc de lectura i, alhora, d’obra d’art al·legòrica sobre la lectura, que s’emmarca en la iniciativa Calonge, poble de llibres, un projecte que ha permès obrir set llibreries al centre històric i convertir Calonge en el primer poble de llibres o Book Town estable de Catalunya.

Espais amb caràcter

“L’obra es du a terme amb l’objectiu d’obrir aquests dos espais i convertir-los en una gran plaça mantenint el seu propi caràcter que els distingeix, però amb una coherència global gràcies a l’ús dels mateixos materials de pavimentació, vegetació i enllumenat”, destaca l’alcalde. La pavimentació és un dels elements principals de la intervenció que contribueixen a donar el caràcter unitari a tot l’espai. És per això que els patis de la Sala Fontova i el Cercle Calongí es pavimentaran amb la pedra de la plaça Major i la vorera del carrer Anselm Clavé. També es complementarà l’obra amb espais verds, mobiliari, enllumenat, així com amb l’enriquiment del projecte d’urbanització gràcies a la col·laboració de Quim Domene.

El castell medieval, la gran clau de volta

J.Trillas

La finalització de les obres de reforma del castell medieval, que han entrat en la tercera i darrera fase, han de ser la culminació d’un projecte en què s’ha apostat per reformar el nucli del municipi. Aquests treballs han de definir les actuacions necessàries perquè la totalitat dels espais del castell siguin plenament funcionals i susceptibles d’utilització, d’acord amb les determinacions del pla director del castell medieval, que, al mateix temps, han de determinar les condicions de la seva museïtzació. L’alcalde, Jordi Soler, destaca que amb aquesta tercera fase donaran “per finalitzades les obres de rehabilitació del castell, que han comportat un esforç important per a l’Ajuntament”. Soler hi afegeix: “En paral·lel ja estem treballant en la museïtzació per convertir aquest monument en el centre d’interpretació de les Gavarres, un projecte que està en una fase molt avançada.” Per Soler, l’objectiu principal és “que el castell sigui un pol d’atracció de visitants i un revulsiu que contribuirà a la revitalització del centre històric de Calonge.”

Les actuacions inclouen la rehabilitació integral del volum corresponent a les plantes pis del que havia estat l’antic ajuntament, i de l’espai de sota coberta de l’edifici renaixentista, així com l’adequació del conjunt de torres de l’edifici, per tal de millorar-ne els acabats i permetre’n la visita i o utilització. Les obres també contemplen la climatització, amb calefacció, refrigeració i ventilació de la sala del pati d’armes i de la sala major, mentre que a la resta d’espais de l’edifici es defineix un sistema de calefacció per mitjà de radiadors elèctrics a baixa temperatura.

Aquesta última fase d’obres també inclourà la restauració de la façana interior de l’antic ajuntament que dona al pati d’armes del castell, que actualment està en obra vista, i també es repara el pla de façana que dona a la plaça Major, així com la reforma del pati de la sala de l’antic pati d’armes, que es pavimentarà i es dotarà d’il·luminació. Les obres també inclouen actuacions de reparació i millora als espais ja reformats en les dues fases anteriors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

LA CELLERA DE TER

Els viveristes demanen que l’ACA els “obri l’aixeta” per no haver de tancar

LA CELLERA DE TER
campdevànol

Un projecte vol convertir el Ripollès en refugi de persones LGTBIQ+

campdevànol
gastronomia

Un ‘mercat’ gastronòmic quedarà obert al Port Vell

Barcelona

S’Agaró, un referent centenari

S’Agaró

El camí de ronda, un regal

s’agaró
Claudio Grande
Cap de l’oposició de Llançà per Alternativa per Llançà (AxL)

“El govern de Junts i el PSC està fent una política continuista”

Llançà
Vicissituds abans, durant i passada la guerra
MOMENTS DIFÍCILS

Vicissituds abans, durant i passada la guerra

Terramar, precedent avantatjat i inconclús
SITGES

Terramar, precedent avantatjat i inconclús

Estratègia comercial pionera
PROMOCIÓ INTENSA

Estratègia comercial pionera