Administracions

Els municipis afectats pel tancament de Solius reclamen una solució

El nou revés judicial, que obre la porta a executar el tancament, genera incerteses sobre on s’hauran d’abocar els residus i preocupa pels increments de costos

Els principals ajuntaments que porten els residus a l’abocador de Solius han manifestat la seva preocupació sobre la possibilitat, ara cada vegada més real, que es pugui demanar l’execució de la sentència que ordenava el tancament d’aquesta instal·lació. Els principals problemes: la incertesa sobre on haurien d’anar a abocar els residus i, molt especialment, l’increment de costos que suposaria abocar-los en una nova instal·lació.

Els alcaldes de Sant Feliu de Guíxols, Platja d’Aro i Sant Antoni, que reclamen una solució, han valorat com a “molt negatives” les conseqüències – segons avançava El Punt Avui – de la decisió de la sala contenciosa administrativa del Tribunal Suprem (TS) de no admetre a tràmit els dos darrers recursos de cassació. Amb aquests recursos el consorci de l’abocador de Solius i l’empresa GBI Serveis –concessionària del dipòsit– intentaven aturar la sentència del TSJC de l’abril del 2021 que ordenava l’aturada d’abocaments i la clausura de la instal·lació en el termini d’un mes.

L’alcalde de Castell-Platja d’Aro, Maurici Jiménez, es mostra crític perquè el tancament comportaria, amb tota probabilitat, anar a abocar els residus a Lloret de Mar, cosa que incrementaria els costos i, a la vegada, rebaixaria la vida d’aquesta instal·lació, “ja molt explotada”. Serà l’Agència Catalana de Residus qui haurà de dir on s’haurà d’anar. En aquest sentit, l’alcalde de Sant Feliu, Carles Motas, defensa que el més lògic seria continuar abocant a Solius, “especialment perquè aquest ja és a les portes de finalitzar la seva vida útil”. Una decisió que també comparteix l’alcalde de Calonge i Sant Antoni, Jordi Soler: “No he pogut tenir accés a la documentació, però em sembla una molt mala notícia i estic convençut que suposarà un greu problema per a tots els socis i la resta de pobles que hi aboquen.” Des de Santa Cristina i Llagostera es mostren cauts i volen acabar de valorar la informació del consorci. En tot cas, segons els implicats, s’està davant d’una qüestió molt complicada, perquè tot just ara la Generalitat ha previst una partida per fer un estudi sobre la viabilitat d’un nou abocador al Baix Empordà. “Si aquesta sentència –destaca Jiménez– coincidís amb la posada en servei d’un nou abocador no es generarien tots els problemes.” De fet, la majoria dels alcaldes consultats per aquest diari defensen que és una irresponsabilitat clausurar-lo quan la seva vida útil encara no ha acabat i, a més, no es disposa d’una nova instal·lació alternativa.

LA DATA

2021
Una sentència del TSJC, arran de la demanda d’un particular, ordena el tancament i la clausura de l’abocador.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona