Administracions

La Costa Brava centre diu prou als talls elèctrics

Ajuntaments, Consell Comarcal i Generalitat es van reunir ahir a Palamós amb Endesa per demanar explicacions

La companyia afirma que ja està executant un pla, que acaba aquest 2023

Els alcaldes dels principals municipis de la Costa Brava centre estan farts dels diversos talls elèctrics que han patit les seves poblacions els darrers mesos, principalment l’estiu passat. Per això ahir, a Palamós, alcaldes de municipis afectats, el president del Consell Comarcal del Baix Empordà i representants de la Generalitat es van reunir amb Endesa per saber quines mesures està aplicant la companyia per solucionar-ho. Els representats d’Endesa van informar que ja hi ha un pla en marxa que acaba aquest any per millorar el servei. Els alcaldes, per la seva part, i en l’àmbit de la interlocució institucional, van demanar que la companyia estableixi canals de comunicació efectius i constants amb els consistoris i els seus màxims representants polítics i tècnics, tant per establir mecanismes àgils d’avisos d’incidències puntuals, com també per generar espais de treball per a les millores de futur, amb un diàleg constructiu que relacioni de manera efectiva les previsions de futur amb les necessitats i problemàtiques locals.

Els principals talls, i els que més impacte han tingut, es van donar durant els mesos de juliol i agost. La falta de subministrament elèctric va provocar grans afectacions, sobretot als establiments de restauració i hostaleria. Durant aquell període aquesta situació va afectar molt negativament l’activitat econòmica i la imatge d’aquestes poblacions i, per tant, la queixa unànime dels alcaldes de les sis poblacions, que representen una població empadronada d’unes 96.000 persones, però que a l’estiu s’incrementa fins a les 450.000.

Les solucions

Durant la trobada, Endesa Catalunya ha presentat als representants dels ajuntaments el pla d’acció i d’inversions que la companyia executa al territori dins el període 2021-2023, mitjançant el qual es preveu poder millorar les instal·lacions per tal de minimitzar i controlar la problemàtica dels talls de subministrament elèctric a la Costa Brava centre. Els alcaldes han demanat a Endesa Catalunya poder posar dates a les actuacions i conèixer en tot moment les accions que es realitzen per a la millora global del servei, i que aquestes han de ser estructurals –no d’urgència, en precari o parcials– per garantir un òptim funcionament del servei tot l’any.

Aquestes avaries, i segons els informes presentats per Endesa, van estar vinculades, en bona part, als efectes dels incendis que van afectar zones per on passen línies aèries de baixa o mitjana tensió. En aquest cas els talls s’allarguen quan s’aplica el pla Alfa, ja que en els períodes de vigència d’aquesta emergència no es poden rearmar les xarxes elèctriques afectades, fins dues hores després de l’extinció de l’incendi. Les avaries de l’estiu passat vinculades als talls de llum també van estar relacionades amb les sobrecàrregues que en moments puntuals va afectar el servei. La reunió ha estat convocada pels Serveis Territorials d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, en representació dels quals hi havia la seva directora, Elisabet Sánchez. A la reunió hi van assistir els alcaldes de Palamós, Lluís Puig; Palafrugell, Joan Vigas; Calonge i Sant Antoni, Jordi Soler; Castell d’Aro, Platja d’Aro i s’Agaró, Maurici Jiménez, i Pals, Carles Pi, així com el segon tinent d’alcalde de Sant Feliu de Guíxols, Josep Saballs. A la reunió també hi va assistir el president del Consell Comarcal del Baix Empordà, Joan Loureiro.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

canvi climàtic

El desglaç polar per la crisi climàtica alenteix la rotació terrestre

barcelona
societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra
SALT

Identifiquen un inhibidor d’una proteïna clau en el procés de la metàstasi

SALT
Societat

Els sindicats de presons convoquen vagues el 26 d’abril i 11 de maig

Barcelona
CAMPRODON

S’estrena una guia turística que utilitza la Intel·ligència Artificial

CAMPRODON
VENTALLÓ

Les últimes pluges garanteixen els farratges als pagesos gironins

VENTALLÓ
TURISME ESPORTIU

El MICFootball2024 genera fins a 33.000 pernoctacions aquesta Setmana Santa

GIRONA

Pressió per un cos perfecte

Barcelona
Èlia Soriano
Directora de l’Institut Català de la Dona (ICD)

“Totes hem patit allò de «No soc prou prima», «No soc prou alta»”

barcelona