Administracions

Una setantena de persones caminen a Vilafant contra la variant

Denuncien que l’obra és “desproporcionada” i tindrà un “impacte molt fort” sobre el medi i les explotacions agrícoles

Una setantena de persones han participat aquest diumenge al matí a Vilafant en una caminada reivindicativa en contra de la variant que hi ha projectada al municipi, segons informa l’ACN. Denuncien “indefensió” per una carretera que consideren “innecessària”. El coordinador territorial de la Unió de Pagesos a Girona, Narcís Poch, detalla que “la variant de Vilafant a Borrassà és desproporcionada perquè hi ha altres carreteres per anar als mateixos destins”. La caminada ha permès veure les zones agrícoles que afectarà si el projecte s’acaba tirant endavant i l’afectació que tindrà pels camps d’oliveres i el bosc de ribera del riu Manol.

A les deu del matí d’aquest diumenge, els assistents a la caminada convocada per la plataforma ’Aturem la variant de Vilafant’ s’han reunit a l’Ajuntament del municipi. Ho han fet per iniciar el recorregut en senyal de protesta, que ha durat unes dues hores i que ha servit per veure els terrenys que afectarà la construcció de la variant (amb el pont sobre el riu Manol inclòs) a la localitat. “Volíem que la gent s’adoni de l’impacte que tindria sobre el paisatge del poble”, explica Anna Bartolomé, portaveu de la plataforma.

En concret, segons detalla Bartolomé, la nova construcció afectarà diverses explotacions agrícoles, a més de camps d’oliveres, el bosc de ribera del riu Manol i l’hàbitat de la llúdriga i diverses aus. “El vial té un impacte molt fort pel medi ambient i les explotacions de la zona on s’ha projectat”, denuncia també el coordinador territorial de la Unió de Pagesos a Girona, Narcís Poch.

En paral·lel, els assistents a la caminada consideren que Vilafant ja té prou carreteres. Segons recull el manifest que s’ha llegit al middia, en acabar la caminada, Vilafant “es troba enmig de les principals vies de comunicació del país (AP-7, TAV, N-260)”. Poch ha insistit a dir que “la comarca ja està ben comunicada” i que la variant de Vilafant a Borrassà és “desproporcionada i innecessària perquè hi ha altres carreteres per anar als mateixos destins”.

El projecte de variant

Actualment, a la zona on està projectada la variant hi ha la carretera GIP-5129, que uneix Vilafant amb Borrassà (Alt Empordà). La voluntat de la Diputació de Girona, amb el suport de l’actual equip de govern de Vilafant, és convertir el recorregut actualment sinuós en una línia recta. El projecte de la variant inclou també un pont sobre el riu Manol de 120 metres de llargada i uns 100 metres d’alçada.

Segons el coordinador territorial de la Unió de Pagesos a Girona, Narcís Poch, la variant projectada és “desproporcionada” enfront d’un traçat actual “adequat pel territori perquè és una carretera veïnal i rural que serveix per anar a les finques”. “Es pretén convertir-lo en una via ràpida, que no té cap sentit”, afirma.

Per la seva banda, la portaveu de la plataforma ’Aturem la variant de Vilafant’ considera que els prop de 3,6 milions d’euros que es destinaran a aquesta “obra faraònica” estan “mal invertits”. “Es podrien destinar a renovar les vies actuals, en lloc de destruir el paisatge”, denuncia.

Informe d’impacte

A més, els veïns i veïnes de Vilafant que han participat en l’acte de protesta denuncien des de fa temps que no s’ha fet cap informe d’impacte ambiental. L’Oficina Territorial d’Avaluació Ambiental de la Generalitat no considera que es tracti d’una variant i, per tant, no preveu fer-lo. Tanmateix, la plataforma denuncia que “és una via completament nova i no pas recondicionament de la carretera” i que caldria.

Amb tot, denuncien que “hi ha una indefensió molt gran del poble per evitar aquest projecte faraònic”. Bartolomé afegeix que cal procurar que “si hi ha un canvi de govern, es posicioni a favor d’aturar aquesta variant que no és necessària i l’aturi”. Actualment, la plataforma i l’explotació agrícola més afectada (Can Puig Massanet) estan a l’espera de la resolució del recurs d’alçada que van presentar al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per aturar l’obra.

La plataforma ’Aturem la variant de Vilafant’ ha organitzat aquesta caminada en el marc de tot un cap de setmana en contra d’aquesta construcció. Dissabte es va fer una taula rodona amb l’investigador Antonio Turiel, la historiadora de l’Art Mariona Seguranyes i el catedràtic d’Enginyeria Ambiental a la Univeritat Politècnica de Catalunya José María Baldasano. Hi van assistir una seixantena de persones.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

enogastronomia

Clou el cicle ‘d’vines 2024’ per promocionar la dona al sector vitivinícola

Lleida
societat

El 82% dels vehicles ja han sortit de l’àrea de Barcelona

barcelona
enogastronomia

El certamen internacional ‘Mundus Vini’ premia vins catalans

Barcelona
VERGES

La Dansa de la Mort dona inici a la Setmana Santa amb el desig de ser Patrimoni per la UNESCO

VERGES
sant antoni de calonge

Tallen un tram del passeig al trànsit a causa del temporal

sant antoni de calonge
mediterrani

Un terratrèmol de magnitud 5,7 sacseja el sud de Grècia

barcelona
infraestructures

Montgat tanca als vianants el passeig marítim del 2 al 5 d’abril

Montgat
SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona