Administracions

pALAMÓS

L’esperada deixalleria, a un pas del final

L’esperada reforma integral de la deixalleria municipal de Palamós enfila la recta final de les obres. Aquest equipament es va inaugurar l’any 1999 i poc temps després ja havia quedat obsolet, davant les necessitats de la població. Això i els diversos entrebancs que ha tingut la seva gestió al llarg dels anys, feien necessària una important reforma, que ara està a punt de culminar després de vint-i-tres anys. El principal problema, molt lligat a l’espai que ocupa al carrer de Rafael Savalls, en un solar del polígon industrial de Sant Joan, és que ha quedat obsolet en alguns aspectes vinculats al tractament i reciclatge de residus, i tampoc no cobreix les necessitats d’un municipi que en aquests anys ha anat incrementant la seva població, fins als més de 18.000 habitants –i una estacional de 40.000– i amb un conjunt de més d’11.000 habitatges.

Les dues fases

El projecte que s’executa, segons explica l’alcalde, Lluís Puig, ha de permetre “la remodelació, actualització i ampliació d’aquest equipament, que creixerà ara amb més de 1.200 m², amb la suma del terreny de propietat municipal situat al costat de l’actual deixalleria, i que ara fins ara s’utilitzava per a l’emmagatzematge de material de la Brigada Municipal”. Els treballs s’han fet en dues fases: la primera, en la parcel·la que fins ara era el magatzem de la brigada. Aquesta fase, ja feta, ha passat a fer les funcions de deixalleria mentre s’actua en l’àmbit que en l’actualitat ocupa aquest equipament. L’objectiu d’aquestes dues fases és el de mantenir sempre obert el servei durant els sis mesos d’obres que es preveu en el període d’execució. La nova deixalleria tindrà una superfície de 3.139 m² i inclourà un moll de càrrega, un magatzem cobert i un altre per a residus perillosos, així com una sala polivalent on poder fer activitats pedagògiques adreçades a la ciutadania i fer difusió de la gestió de residus i el seu tractament. A banda s’instal·larà una bàscula, i s’ubicaran noves caixes d’emmagatzematge amb una major capacitat.

El projecte ha rebut la totalitat de la subvenció que el municipi va sol·licitar a l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) per a l’execució d’aquestes obres i el seu posterior equipament. Es tracta d’un total de 404.626 euros, un 69% del pressupost global, que se sumen als 180.000 euros (31%) que l’Ajuntament ha assumit dels seus recursos propis per a la realització d’aquestes obres, i amb els quals es complementa la totalitat del finançament necessari per a l’execució de la reforma integral de la deixalleria i l’adquisició de nou equipament, que és de 584.626 euros.

La deixalleria està situada al carrer de Rafael Savalls, al polígon industrial de Sant Joan. Ocupava originalment una parcel·la de 1.910 metres quadrats que ara s’ha ampliat amb una de 1.228 metres que hi ha al costat. Aquest solar ha estat clau per poder abordar la modernització i ampliació, perquè en cas contrari calia buscar un altre espai. Les possibilitats urbanístiques de nous solars eren complicades. Per aquest motiu es va optar per l’ampliació en el mateix sector, però des d’una actuació totalment integral. És a dir, comptar amb eines, en definitiva, per donar resposta a una població que cada any, a banda dels fluxos estacionals, té cada vegada més necessitats específiques de reciclatge.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia