Administracions

Tossa de mar

Projecten una “illa cultural” a l’entorn de la vil·la romana

L’Ajuntament de Tossa de Mar impulsa crear una gran illa cultural al voltant de la vil·la romana dels Ametllers, que comportaria la interconnexió d’aquest espai amb la Casa de Cultura i la Casa Acerbi, un edifici racionalista que data de l’any 1942. L’alcalde, Martí Pujals, explica que aquest projecte inclou la pacificació de l’entorn; és a dir, donar prioritat als vianants en una zona on conflueix l’avinguda del Pelegrí. Es disposa d’una subvenció de 250.000 euros per abordar-ho. “El que volem fer –explica Pujals– és integrar tots aquests elements per tal que, juntament amb la pacificació dels vehicles, es generi una potent illa cultural que integri tota aquesta oferta.” Un dels plats forts del projecte és la vil·la romana dels Ametllers. Descoberta el 1914, es tracta d’una casa de grans dimensions, construïda al segle I aC, i que va estar en funcionament fins al segle VI. Conserva nombrosos mosaics en què es poden llegir inscripcions amb els noms de la població i d’un dels personatges que la va habitar.

La Casa Acerbi

Un element, la Casa Acerbi, declarada bé cultural d’interès local, però, està en discussió. L’alcalde destaca que aquest important bé patrimonial pot tenir moltes possibilitats i que per això s’ha de prendre un període de temps per reflexionar precisament sobre com s’ha de potenciar: “Ara mateix entrarem en una fase de pluja d’idees. Tot està obert. Des de treure-la a concessió com a equipament per a fins culturals, per exemple, o bé fer una aposta municipal partint d’una idea. Ara mateix no podem avançar res perquè comencen a sorgir idees i volem tenir prou temps per reflexionar-hi.” Actualment, a l’entorn de la Casa Acerbi hi ha un terreny de sorra que es fa servir com a aparcament i on es podria fer un gran parc, que s’afegiria, segons Pujals, a l’illa cultural.

L’edifici de Ca l’Acerbi, que es va construir el 1942, és una mostra arquitectònica inspirada en l’escola racionalista de la Bauhaus i declarat bé cultural d’interès local. La casa pren el nom de Giuseppe Acerbi, que va sortir d’Itàlia als anys vint per viatjar a Alemanya, però que amb l’arribada de Hitler al poder va emigrar a l’Estat. El fet que l’edifici, situat a l’avinguda Pelegrí, se situï al costat de la vil·la romana dels Ametllers i de la Casa de Cultura –ubicada en un antic edifici d’origen indià fundat com a hospital de pobres l’any 1773– permetria abraçar tres elements patrimonials de tres èpoques històriques que han influït extraordinàriament en el desenvolupament de la població i que ajuden a explicar la Tossa de Mar d’avui. Tots tres formarien un nou centre cultural a l’abast dels ciutadans i com a pol d’atracció de turisme cultural de qualitat.

Finalment, la potenciació cultural es complementa amb treballs al Museu d’Història, ja iniciats i valorats en uns 568.000 euros, que serviran per solucionar les “deficiències greus” que el Departament de Cultura va detectar a l’equipament arran d’una inspecció el 2016. Aquests “incompliments greus” de la normativa museística van provocar que quedés fora de la xarxa de museus.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat

GIRONA

Busquen fons de l’Estat per pagar les sentències del personal

girona
La crònica

Els triangles que dibuixaria Maria Antònia Canals

BADALONA

Mig centenar d’usuaris de Can Bofí Vell de Badalona, condemnats a tornar al carrer

BADALONA

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva