Administracions

tossa de mar

Les obres del museu fan portar algunes obres a caixes fortes

L’Ajuntament de Tossa de Mar està retirant els quadres i totes les obres del museu municipal per iniciar els treballs per solucionar els problemes d’accessibilitat que van provocar que l’equipament fos retirat de la Xarxa de Museus de la Generalitat. Ara es procedeix a embalar les obres. Per a algunes, com les de l’artista Marc Chagall, caldrà buscar un espai segur, com ara la caixa forta d’un banc, pel seu gran valor artístic i econòmic.

L’alcalde, Martí Pujals, explica, però, que el conjunt de l’actuació, amb un cost de 689.194 euros, va “més enllà de la millora de l’accessibilitat”. “El nostre cas –explica Pujals– és excepcional perquè el museu es troba a l’interior de la Vila Vella, declarat bé cultural d’interès nacional l’any 1931 i que ja per se no té accessibilitat universal”: “Aleshores vam començar a parlar de graus d’accessibilitat. I si no podia ser universal fer el museu el màxim d’accessible per a les persones amb funcionalitats diverses”, continua.

Pujals destaca que per dur a terme aquesta intervenció s’haurà de ser molt curós amb les obres i el seu emmagatzematge, especialment amb alguns dels quadres. Per a algunes d’aquestes obres, com ara les de l’artista Marc Chagall, i segons Pujals, s’estan buscant espais, “com ara la caixa forta d’un banc”, per tenir-les custodiades.

El museu va ser rehabilitat l’any 1985 i des d’aleshores s’hi han anat fent petites intervencions de manteniment. El fet de ser un edifici barroc no posava les coses fàcils: l’amplada de les portes és la que és. A més, les escales i els desnivells només es podien salvar mitjançant la instal·lació d’un ascensor i d’accessos a base de rampes per comunicar les diferents sales. També s’haurà d’aprofitar la intervenció per convertir els lavabos en accessibles, perquè tampoc ho són.

A banda de tot això, el museu té un problema seriós de filtracions d’aigua, especialment a través de les claraboies que es van instal·lar l’any 1985. Es procedirà a la impermeabilització de l’edifici, ja que les esquerdes són múltiples. A més, el museu no està climatitzat i, aprofitant l’avinentesa, es procedirà a la climatització de tot l’edifici. A grans trets la intervenció consistirà en: impermeabilització de la teulada i façanes, canvi de claraboies, i instal·lació d’un ascensor, adequació dels lavabos, climatització, instal·lació de rampes i ampliació de portes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat

GIRONA

Busquen fons de l’Estat per pagar les sentències del personal

girona
La crònica

Els triangles que dibuixaria Maria Antònia Canals

BADALONA

Mig centenar d’usuaris de Can Bofí Vell de Badalona, condemnats a tornar al carrer

BADALONA

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva