Administracions

Barcelona

Compromís per una regió metropolitana

El consell general del Pla Estratègic Metropolità de Barcelona (PEMB) va aprovar ahir a Santa Coloma de Gramenet el Compromís Metropolità 2030, un nou full de ruta que és una passa endavant més enllà dels límits que marca l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). El document es pot llegir a https://compromismetropolita.cat . Presenta els principals reptes de la que anomena “la ciutat dels cinc milions”, formada pel Barcelonès, el Baix Llobregat, el Maresme, el Vallès Oriental, el Vallès Occidental, el Garraf, l’Anoia, el Baix Penedès i l’Alt Penedès.

Els objectius són ambiciosos i globals, però cal tocar de peus a terra. S’és conscient que treballar més enllà de l’AMB no és fàcil, ja que hi ha una complexitat administrativa derivada de la coexistència de diferents actors polítics que se sobreposen. Es donen un marge: el 2030 han d’haver trobat la manera de governar-se. Les accions previstes poden ajudar a definir-ho. S’actuarà de tres maneres: replicant experiències d’èxit arreu del territori, situant a escala de regió metropolitana projectes que ara són de l’AMB i generant noves propostes que d’inici ja tinguin aquest abast territorial.

Aquest nou pla estratègic té vuit missions, que són la guia per a una actuació coordinada orientada a tenir una economia innovadora, ciutadans amb rendes suficients, amb capacitat d’afrontar l’emergència climàtica i resoldre la necessitat d’un habitatge adequat, entre d’altres [vegeu gràfic]. Dos exemples. En el cas del treball, l’objectiu és que els convenis col·lectius garanteixin uns nivells salarials d’acord amb un salari mínim de referència adaptat a la realitat de la regió metropolitana. En l’àmbit climàtic, l’objectiu és reduir del 45% l’emissió de gasos amb efecte hivernacle.

Ciutats resilients

L’alcaldessa de Santa Coloma, Núria Parlón, va valorar ahir l’esdeveniment: “Que Santa Coloma hagi acollit l’aprovació ja demostra el compromís amb aquest pla estratègic.” I continuava: “Santa Coloma és un clar exemple de resiliència i de transformació. El riu Besòs, recuperat als anys noranta, és el paradigma d’un espai renaturalitzat al servei no només dels colomencs. Volem compartir les nostres experiències, la nostra manera de treballar per obtenir recursos d’altres administracions. Volem enriquir el procés del Compromís Metropolità 2030 per assolir bons resultats.” I va tancar: “Reduir les desigualtats socials, en aquest context d’emergència climàtica, és per a mi el gran repte de futur, de tota aquesta gran ciutat en general, però del Baix Besòs en particular. Resoldre l’accés a l’habitatge o posar fi als salaris de misèria són qüestions que hem de resoldre de manera solidària, amb treball en xarxa. Serem participants actius en el desenvolupament del compromís metropolità.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Les assignatures pendents

Girona
Societat

“La gent se’m queda mirant fixament”

Badalona
comerç

Més facilitats als xinesos perquè comprin

Barcelona
Vallfogona de ripollès/ Planoles

Porta a porta dels alumnes per fomentar l’estalvi d’aigua

Vallfogona/ Planoles
Olot

La Garrotxa vol aprendre de la mobilitat de Pontevedra

Olot
Administracions

El Suprem obliga el Prat a treure aparcament de la platja

El Prat de Llobregat
societat

Nou pas per a la construcció de l’institut Cal Maiol

barcelona
Bisharo Ali Hussein
Activista dels drets humans feminista

“Els homes volen controlar la sexualitat i el cos de la dona”

Girona

CADERSEM passa a formar part del GRUP E-COORDINA