Administracions

Joan Solà

President de l’Associació de Micropobles. Alcalde de Riner (Solsonès)

“Per primer cop ens tindran en compte”

Joan Solà, president de l’Associació de Micropobles i alcalde de Riner (Solsonès), reivindica que l’impuls inicial va ser precisament d’aquesta entitat, que el 2019 ja va presentar una primera proposta d’Estatut del Micropoble que ha acabat resultant l’embrió a partir del qual el govern ha edificat en aquesta legislatura l’esborrany de l’Estatut dels Municipis Rurals. “És un pas ferm important amb ambició de món rural, ho defensem de totes passades i esperem que sigui un punt d’inflexió”, s’alegra d’entrada Solà, que subratlla que finalment els municipis rurals seran reconeguts amb aquest estatus. “Per primera vegada ens tindran en compte”, s’il·lusiona. En aquest sentit, destaca sobretot el fet que l’esborrany ara en exposició pública “mira de forma àmplia” tot allò que els pot afectar, una mirada rural que havien reivindicat que s’introduís de manera transversal en totes les polítiques del govern. “Si no s’actua de forma ferma per afavorir el repoblament, i no amb una mesura concreta sinó de forma global, no ens en sortirem”, alerta. “Si parlem d’habitatge però no d’oportunitats o de serveis, els pobles quedaran buits igualment. Perquè algú hi pugui viure hi ha d’haver oportunitats que hem de treballar entre tots perquè sorgeixin.”

Solà també parla del concepte d’”equitat territorial”, que segons ell significa que dues realitats tan diferents com el món rural i l’urbà han de poder conviure en igualtat de condicions i d’oportunitats. “Tots dos som necessaris”, subratlla. “Si no, aquest 3% de població que ara viu en el 51% del territori anirà disminuint”, adverteix. En aquest sentit, destaca per exemple que amb el present estatut es miri de facilitar les tramitacions i alleugerir la burocràcia als ajuntaments més petits. “Tenim unes estructures molt limitades, hem de facilitar tràmits de contractació i a l’hora de demanar ajuts sempre estem en situació de desigualtat”, constata. Un fet que es deu, segons ell, al fet que s’han promogut lleis “pensades igual per a tothom” però que els fan partir en desavantatge en multitud de camps, des de l’urbanisme i l’habitatge a les comunicacions, la salut, els serveis socials o la concurrència a ajuts i inversions.

Micropobles, que ha treballat des del principi en la proposta i ja hi ha introduït moltes aportacions, organitza al llarg d’aquesta setmana tot un seguit de trobades al territori, que s’acabaran dilluns vinent a Torrebesses, per explicar l’esborrany de l’estatut i recollir noves idees que el puguin millorar, que presentarà després com a al·legacions en l’actual tràmit d’exposició pública. “Fem una escombrada per les alcaldies de tot el territori, però estem oberts a tothom”, diu Solà, que opina també que el text presentat “és molt millorable”. En aquest sentit, recorda que hi ha punts en què no s’han acabat de posar d’acord totes les parts i han decaigut les seves propostes inicials, i altres normes que no depenen exclusivament de la Generalitat perquè estan molt condicionades per les estatals i no hi han pogut entrar. “És l’inici d’un camí en ferm, però ens agradaria que l’estatut fos molt més ambiciós, intentarem que les aportacions siguin àmplies per anar millorant el text”, avança. Després, a més, recorda que caldrà fer un seguiment per assegurar-se que l’estatut s’apliqui. “Així ho demanem i esperem que així serà, perquè també és la voluntat del mateix govern”, clou.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins
societat

El numero 02219, primer premi de la Grossa de Sant Jordi

Barcelona

Flors i Violes de Palafrugell encara el tram final

palafrugell
Guerra a gaza

La pluja no aturarà el ‘Pelegrinatge per l’alto el foc a Gaza’

Barcelona
enogastronomia

Els millors vins de les terres de Lleida, el 4 de maig a Artesa

Artesa de Segre
infraestructures

Més carrers amb plataforma única tot i el revés judicial de Borrell

barcelona

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat