Croada contra l’incivisme
L’increment de les actituds incíviques a la via pública porta Figueres a voler implementar els treballs en benefici de la comunitat
La mesura vol contribuir a lluitar contra la reincidència i, a la vegada, compensar que només es cobren el 20% de les sancions
Les accions incíviques a la via pública preocupen l’Ajuntament de Figueres, que ha iniciat una croada que inclou diferents fronts per reduir-les i, a la vegada, conscienciar la població. Entre les mesures, a banda de fer complir les ordenances municipals, es vol incorporar un projecte innovador a la demarcació com són els treballs en benefici de la comunitat; aquesta és una mesura que ja està regulada per una llei estatal. La regidora de Serveis Urbans, Carme Martínez, és molt clara sobre l’onada d’incivisme que afecta la capital de l’Alt Empordà: “Estem farts d’haver de destinar cada dia recursos per solucionar les destrosses que fan les persones incíviques, que van des de brutícia, pintades, destrosses de mobiliari urbà i excrements a la via pública.” I adverteix: “Plantar cara a l’incivisme és un dels puntals del govern; aquelles persones que no ho vulguin respectar han de tenir clar que hi haurà conseqüències.” El servei comunitari està molt pensat per als reincidents, tot i que també se’n podran beneficar aquelles persones que, per exemple, no puguin fer front a les sancions econòmiques. Ara mateix, segons l’Ajuntament de Figueres, a Catalunya només hi ha el precedent del de Torredembarra a l’hora d’aplicar aquest servei de treball comunitari. Per fer-ho, però, és necessari redactar una ordenança municipal. Per fer-se una idea de l’abast econòmic que representa per a les arques municipals, només amb sancions, segons dades de la Guàrdia Urbana, s’han iniciat 231 expedients sancionadors d’incompliment de l’ordenança de civisme i convivència. D’aquests, se n’han cobrat per via voluntària 40 (el que representa 11.111 euros), però encara estan pendents de cobrament 191 expedients (54.860 euros), dels quals 110 encara no estan ni finalitzats. A data d’avui, només s’arriben a cobrar en el període de voluntària al voltant del 20% de les sancions, xifra que a finals d’any es podria enfilar fins al 25%.
El precedent de Torredembarra
Aquest projecte de posar fre a l’incivisme té com un dels pilars els treballs en benefici de la comunitat, és a dir, una mesura substitutòria i alternativa a les sancions recollides en les mateixes ordenances. Aquest és un tema pioner, segons explica l’alcalde, Jordi Masquef, a les comarques gironines i que, a Catalunya, només té com a precedent l’Ajuntament de Torredembarra. La pena de treballs en benefici de la comunitat ja va ser introduïda en la reforma del Codi Penal de l’any 1995, com una manifestació del principi de reinserció, i posteriorment van ser promulgades diferents normes que han estès el recurs a aquest tipus de pena, molt especialment la llei orgànica 5/2010, de 22 de juny. Aquí és on hi ha el marc general, però cal un reglament municipal per poder-ho aplicar. I aquest és l’objectiu del govern aquest any, segons destaca Jordi Masquef. El mateix reglament, que ara entrarà en la fase de redacció per portar-lo a ple, inclourà mesures proporcionals a la sanció, respectant el dret de les persones, amb les garanties de fer un servei per l’administració. Els responsables de les àrees on es porti a terme el servei comunitari tutelaran la prestació, que haurà d’anar lligada en la mesura que es pugui amb el motiu que ha provocat la sanció.
Prioritat de mandat
El treball per abordar aquest problemàtica, però, no ve d’ara. Només començar aquest mandat, el govern de Junts va implementar dispositius especials de controls a la Rambla, un dels espais que, tot i ser molt cèntric, presenta problemes d’incivisme. Aquell dispositiu, a tall d’exemple, va donar resultats: 83 denúncies en cinc dies, a més d’una bona resposta ciutadana. També es va dur a terme el tancament de la plaça Nova Icària a les nits per afavorir el descans veïnal, la neteja manual de males herbes, la neteja de brossa a la riera Galligans –al seu pas pel Culubret– i la neteja de trastos a la via pública al mateix barri. El problema de base, però, a banda de mesures sancionadores, és la reincidència i un tema afegit, i no menys important, que moltes de les sancions posades no es cobren. L’alcalde, Jordi Masquef, afirma que no s’és davant un tema banal perquè “hi ha determinats espais emblemàtics a la ciutat que han d’estar impol·luts i on la brutícia, els excrements de gossos o fins i tot jugar a pilota, són incompatibles amb el passeig i, a la vegada, van retroalimentant la deixadesa d’aquests mateixos espais.” “És evident que un espai en condicions imposa més a l’hora d’embrutar-lo, a diferència de si es veu deixat”, hi afegeix.
Per tot això, a Figueres es vol mira d’anar un pas més enllà del que seria la denúncia i la sanció a l’hora de plantar cara a l’incivisme. I més amb els resultats a la via pública i que només es cobra amb voluntària el 20% de les sancions. Però per fer-ho es tenen clars diversos objectius, com ara: lluitar contra la multireincidència, implementar mesures pedagògiques, evitar que les sancions quedin impunes i, també, i en funció de les necessitats econòmiques dels multats, facilitar pagar les sancions, la majoria de les quals queden en paper mullar. Segons Masquef, es vol afrontar i revertir la degradació d’espais urbans, alguns de molts cèntrics i característics, com per exemple la zona de la Rambla: “L’incivisme i la inseguretat s’originen i creixen en espais degradats i amb permissivitat envers els actes incívics; si procurem tenir una ciutat cuidada, endreçada, on no es permeti tenir degradat l’espai públic, evitarem que l’incivisme creixi”, valora l’alcalde. Moltes d’aquestes zones es veuen degradades davant la presència de joves que s’hi troben i que no tenen cura dels espais. Per això, paral·lelament a l’aplicació de possibles restriccions que es puguin fer en determinades zones, s’estudiaran alternatives per als joves, com podrien ser l’obertura d’altres espais o el sistema dels patis oberts.
De patinets a taules i barbacoes
L’incivisme és com un tot que abraça molts fronts. No només la degradació de la via pública. Va lligat a un comportament a l’hora de relacionar-se amb la ciutat. Un exemple poden ser els patinets elèctrics. Precisament, l’Ajuntament va començar ahir una campanya informativa i sancionadora als usuaris de patinets elèctrics. Fins al 19 de gener, la Guàrdia Urbana informarà sobre la normativa per poder circular amb aquests vehicles per la ciutat, i a partir del dia 19 començarà a sancionar. Com que és un tema tan transversal toca molts fronts, com ara l’ocupació de la via pública. A tall d’exemple, la Guàrdia Urbana l’agost passat va dur a terme una operació conjunta amb la brigada de neteja per retirar barbacoes i taules de la via pública al sector oest de la ciutat. L’objectiu era controlar l’ocupació irregular de l’espai públic i preservar la convivència ciutadana. Durant l’operació, es van retirar cinc barbacoes, vuit taules i trenta cadires que ocupaven la via pública de forma no autoritzada. A més, diversos objectes perillosos com bombes de butà o peces de vehicles també van ser retirats per garantir la seguretat dels vianants. Els serveis municipals actuen en aquests casos retirant els objectes o residus dipositats a la via pública, quan no sigui possible identificar el propietari o quan aquest es negui a retirar-los.