Administracions

40 milions d’euros en cultura a la vegueria de Girona els darrers 3 anys

Els recursos del Govern s’han destinat a obres d’equipaments o subvencions adreçades a ens locals, per a l’impuls de la llengua catalana o per a projectes amb mirada comunitària, entre d’altres

El Govern de la Generalitat ha invertit 40 milions d’euros en cultura a la demarcació de Girona durant el període 2021-2023. Uns recursos que s’han destinat a projectes, iniciatives o equipaments culturals, així com a mesures concretes per millorar l’equilibri territorial i apropar la cultura a tothom.

En aquest sentit, durant els tres anys de la legislatura que ja té data de caducitat, el 12 de maig, el Departament de Cultura ha invertit més de 2 milions d’euros en convocatòries específiques adreçades als ens locals. En destaquen, per exemple, els gairebé 500 mil euros que van rebre més de 100 micropobles de les comarques gironines, gairebé la seva totalitat, corresponents a la línia de subvencions que el Departament va crear el 2023 per a la programació d’espectacles d’arts en viu de caràcter professional en municipis de fins a 1.000 habitants. Una iniciativa per reforçar el suport econòmic al món local per tal d’assegurar que la ciutadania de tot el país tingui accés a la programació cultural professional.

En el balanç de la Delegaació del Govern gironina, destaquen inversions en equipaments culturals, com per exemple les biblioteques. Des de l’inici de legislatura s’han invertit 5,8 milions d’euros al sistema de biblioteques públiques de comarques gironines, per l’adquisició de novetats editorials en català (1,4 M€) o obres de construcció o reforma de les biblioteques del Sistema de Lectura Pública de Catalunya (2,7 M€), entre d’altres. En aquesta última convocatòria de subvencions quadriennals per construcció o reforma s’han destinat diners a les biblioteques de Caldes de Malavella, Vilobí d’Onyar, Torroella de Montgrí o Llançà.

A banda d’aquestes, unes de les obres que s’estan executant són les de la nova biblioteca de Vilablareix, que entrarà en funcionament els propers mesos. El director dels Serveis Territorials de Cultura a Girona, Josep Calataiud, l’ha visitat acompanyat de l’alcaldessa del municipi, Maite Tixis, i ha ressaltat que “la biblioteca de Vilablareix permetrà desenvolupar un projecte cultural de primer ordre, entesa com a pont d’entrada a la vida social i cultural”.

Durant els darrers tres anys també s’ha apostat per a la protecció del patrimoni i la conservació d’immobles d’alt valor cultural (3,9 M€); per l’impuls i la promoció de la cultura popular i tradicional (2,2 M€); o pel funcionament, les activitats i altres inversions relacionades amb els museus de comarques gironines (3 M€).

També s’ha reforçat el català en tots els àmbits a través del Pacte Nacional per a la Llengua, l’impuls del Consorci de Normalització Lingüística, la implementació de les 100 mesures de foment de la llengua “El català, llengua de país”, o de campanyes de sensibilització per fomentar l’ús social del català.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Figueres s’aboca a les Fires i Festes de la Santa Creu

FIGUERES

Colau acusa el PSOE d’haver tolerat el ‘lawfare’ que ara pateix

barcelona
SOCIETAT

El barri gironí del Pont Major, un dels ‘Barris amb Futur’ de la Generalitat

girona
societat

Oposicions per cobrir 9.344 vacants de docent

barcelona
seguretat

Busquen un ganivet perdut a la cuina de Quatre Camins

barcelona
societat

Alerta per inundacions fins demà al matí

barcelona
enogastronomia

Els caves de Guarda Superior, al marge de les mesures extraordinàries per la sequera

Barcelona/TIANA
energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins