Administracions

administracions

Barcelona i Tarragona, al podi de les ciutats amb més impostos locals

Un estudi del Consell General d’Economistes (CGE) elaborat a partir de dades del 2023 estableix que les quatre capitals de demarcació catalanes figuren entre les ciutats de l’Estat espanyol on els habitants han de pagar més impostos locals. Barcelona és la que surt més mal parada en aquest sentit i ocupa el segon lloc del rànquing, amb 978 euros de mitjana per resident. Únicament ha estat superada per Madrid (1.001 euros). Tarragona ocupa el tercer lloc, amb 917 euros anuals en tributs locals per ciutadà i Girona és quarta amb 901. Lleida és la que es troba més avall en la classificació –és setena amb 862 euros–, però igualment es troba clarament per sobre de la mitjana estatal, que és de 705 euros per habitant.

L’informe també destaca que Girona és la ciutat de l’Estat que més recapta en concepte d’impost de béns immobles. Aquesta és la partida principal de finançament de tots els ajuntaments i, de mitjana, aporta 66 de cada 100 euros recaptats per l’administració local.

L’estudi dels economistes constata diferències intermunicipals molt importants: entre Madrid i Pamplona (la ciutat que menys paga, amb 435 euros), hi ha una diferència de fins a 566 euros. D’aquí que el CGE defensi la conveniència d’impulsar una reforma del sistema de finançament local “harmonitzadora” entre territoris que permeti “major claredat” per als contribuents a les arques públiques i establir un cert equilibri.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.